Întâlnire de gradul zero la Caragele: Dragnea și Tăriceanu s-au asigurat că Grindeanu și miniștrii de resort fac treabă bună cu zăcământul de gaze descoperit de Romgaz

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Întâlnire de gradul zero la Caragele: Dragnea și Tăriceanu s-au asigurat că Grindeanu și miniștrii de resort fac treabă bună cu zăcământul de gaze descoperit de Romgaz

Întâlnire la cel mai înalt în localitatea CA Rosetti, din judeţul Buzău. Premierul Sorin Grindeanu, liderul PSD – Liviu Dragnea, preşedintele Senatului – Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Energiei – Toma Petcu, ministrul Economiei – Mihai Tudosie, preşedintele PSD Buzău – Marcel Ciolacu, conducerea Romgaz, Conpet, ANRM și-au dat întâlnire pe platforma Caragele la prezentarea celui mai mare zăcământ onshore de gaze naturale descoperit de Romgaz în ultimii 30 de ani. Timp de două ore, factorii de decizie politici și guvernamentali au discutat despre marea descoperire, dar și despre alte probleme arzătoare din domeniul energiei.

Foto: Ionuț Anisca

Dacă Dragnea și Tariceanu s-au ferit să facă declarații după discuțiile purtate în cortul oficial, la care au participat reprezentanții companiei gazdă – Romgaz, șeful Guvernului și cei doi miniștri au venit cu precizări.

Foto: Ionuț Anisca

Premierul Grindeanu: Sper ca acest semnal pe care azi îl transmitem, Guvernul şi Parlamentul, să fie unul important pentru această industrie

”Am ţinut azi să vin aici şi cu alţi colegi din Guvern, la această nouă exploatare, pentru că e una foarte importantă, care se va dezvolta în anii viitori, undeva între 25 şi 27 de miliarde de metri cubi de gaz. E cea mai importantă descoperire  din anii de după Revoluţie, dacă ar fi să discutăm doar din acest punct de vedere, ar asigura doar ea independenţa energetică a ţării noastre doi-trei ani”, a declarat premierul Sorin Grindeanu.

”Sigur că îmi doresc să încurajăm, vorbim şi de e o companie sută la sută românească Romgazul, nu că ar avea neapărat importanţă asta, dar încurajăm astfel de acţiuni din două perspective: pentru a asigura independenţa energetică a ţării – un lucru extrem de important – şi doi: ne dorim şi prin dezvoltarea altor proiecte energetice ca România să devină un hub energetic regional. Trebuie să ieşim din acest cerc vicios, cerc dat de neputinţa noastră în aceşti ani de a exploata resursele naturale ale ţării, de prea multe ori doar am spus şi nu am ştiut să le exploatăm, avem ţară bogată, dar atunci când vine vorba de a exploata bogăţiile ţării nu am ştiut să le valorificăm în folosul cetăţenilor. Sper ca acest semnal pe care azi îl transmitem, Guvernul şi Parlamentul, să fie unul important pentru această industrie”, a mai afirmat premierul.

Ministrul Economiei, încrezător: ”Să nu fim doar o ţară care arde gazul la figurat şi la propriu”

Ministrul Economiei, Mihai Tudose, a declarat: “Dacă ne jucum trebuie cartea, va deveni un hub energetic important pe zona Balcanilor”. Totodată, și-a exprimat speranța că “această abundenţă de energie de pe piaţă să atragă prezenţa unor actori importanţi în petrochimie” şi ”să nu fim doar o ţară care arde gazul la figurat şi la propriu”.

Ministrul Energiei: Zăcământul de gaze de la Caragele ne ajunge 3 ani

Foto. Ionuț Anisca

Romgaz a făcut la Caragele cea mai mare descoperire a unui zăcământ de gaze naturale, care însumează 30 miliarde de metri cubi, conform primelor estimări, și ar putea acoperi consumul pe trei ani, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu.

„Reprezentanții Romgaz ne-au prezentat cea mai mare descoperire pe care o companie românească a făcut-o pe rezerve de gaze din România, o rezerva ce înmagazinează pe primele estimări 30 miliarde metri cubi și posibilitatea de exploatare undeva la 27 de miliarde metri cubi. Pe consumul mediu anual ne-ar ajunge probabil 3 ani, dacă am exploata doar de aici. Un depozit evaluat ca și preț minim undeva la 4 miliarde de dolari. Este o descoperire foarte importantă, care a trecut deja în faza de exploatare.Chiar azi, aproape de 100.000 de metri cubi vor fi trimiși în sistemul național de gaze. O descoperire care dă un potențial foarte mare nu doar economiei românești, așa cum ne dorim de fiecare dată, ca prin domeniul energiei să dezvoltăm foarte mult și economia, dar în primul rând dă acea posibilitate ca România să devină un hub pe zona gazelor, un jucător important în regiune și poate nu numai”, a afirmat Toma Petcu.

Pentru descoperirea acestui depozit au fost investite 222 milioane lei, iar pentru acest an sunt prevăzute aproape 350 milioane lei, iar pe termen lung, până la finalizarea întregului proiect, se vor investi circa 1,2 miliarde lei.

Ministrul Energiei a solicitat conducerii Romgaz ca în bugetul pe acest an să prevadă sume importante și pentru construirea de depozite de înmagazinare, deoarece, pentru a deveni un jucător importat pe piață, trebuie să avem rezerve.

 

.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.