“Intenția grupului CEZ de a face exit total din România răspunde perfect strategiei de extindere a Hidroelectrica”. Directoratul prezintă avantajele achiziției

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential “Intenția grupului CEZ de a face exit total din România răspunde perfect strategiei de extindere a Hidroelectrica”. Directoratul prezintă avantajele achiziției
  • Vânzarea oricărei participații la companii energetice este suspendată de Guvern pe perioada stării de urgență
  • “Portofoliul de active care fac obiectul acestei potențiale achiziții sunt într-o complementaritate evidentă cu activitatea prezentă a Hidroelectrica  și cu scopul definit de către acționarii săi de a menține compania în domeniul producției de energie electrică și a furnizării serviciului de sistem nu doar la nivel național, cât și la nivel regional” (Raportul Directoratului pe 2019)

“Intenția grupului CEZ Romania de a face exit total din România în favoarea unei investiții locale, în Cehia, răspunde perfect strategiei de extindere a Hidroelectrica prin identificarea de noi oportunități de afaceri menite să transforme compania într-un jucător regional de importanță majoră în piața de energie electrică în Europa de Sud-Est”, susține Directoratul Hidroelectrica. Oportunitatea achiziționării de participații ale Grupului CEZ România este, de asemenea, un catalizator pentru creșterea valorii companiei.

Din raportul Directoratului pe 2019 aflăm că, în a doua jumătate a anului 2019, Hidroelectrica a trimis o scrisore de intenție, pentru a participa la procesul de vânzare de participații ale Grupului CEZ România, inițiat de CEZ a.s. Ulterior, s-au pregătit documentațiile de licitație și, în decembrie, s-a lansat procedurile de achiziție publică a serviciilor de consultanță specializată, asistență, evaluare și intermediere fuziuni și/sau achiziții (M&A) a grupurilor CEZ România, precum și ENEL România. Directoratul a cerut, în aprilie 2020, aprobarea acţionarilor pentru întocmirea și depunerea unei oferte angajante pentru achiziţia unor active ale Grupului CEZ România. Între timp, Guvernul a suspendat vânzarea oricărei participații la companii energetice pe perioada stării de urgență decretată în România.

„Nu cred că este înţelept pentru nicio parte să ia în considerare tranzacţii pentru că preţurile sunt distorsionate. Sunt sigur că CEZ va putea relua procesul. Am vrut să fim siguri că nu vom fi luaţi prin surprindere”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei, într-un interviu acordat Bloomberg.

Revenind la Raportul Directoratului, se mai specifică că “portofoliul de active care fac obiectul acestei potențiale achiziții sunt într-o complementaritate evidentă cu activitatea prezentă a Hidroelectrica și cu scopul definit de către acționarii săi de a menține compania în domeniul producției de energie electrică și a furnizării serviciului de sistem nu doar la nivel național, cât și la nivel regional”.

Directoratul prezintă, totodată, avantajele achiziției pentru Hidroelectrica, respectiv:

  • diversificarea afacerii, specifică marilor jucători integrați vertical din piața de energie, prin accesul la tot lanțul valoric din piață, respectiv producere, furnizare, distribuție
  • acces direct la un portofoliu de 1,4 milioane de consumatori prin activitatea de furnizare și 5,8 milioane de consumatori prin activitatea de distribuție, cu multiple avantaje pe termen mediu și lung
  • diversificarea sursei de producere de energie electrică prin achiziția de parcuri eoliene cu o capacitate instalată de 600 MW – cea mai mare centrală eoliană terestră din Europa, cu sinergii naturale de operare între sursa hidro și sursa vânt.

Și consorțiul Electrica – SAPE  a depus oferte pentru active ale CEZ Romania. Alți  investitori interesaţi  sunt:  fondurile de investiţii Macquarie din Australia, DWS – fondul de investiţii al Deutsche Bank, grupul OMV Petrom şi ungurii de la MVM, potrivit unor surse citate de Ziarul Financiar.

Cehii de la CEZ sunt prezenţi pe piaţa româ­nească din 2005.CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României, dar şi furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienţi casnici şi industriali care depăşeşte 1,4 milioane de clienţi. CEZ deţine în România cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, în zona Dobrogea, la Fântanele, Cogealac şi Gradina, o investiţie de 1,1 miliarde de euro. Grupul CEZ este prezent în România prin nouă companii: Distribuţie Ener­gie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vânzare, CEZ Trade, CEZ ESCO România, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.