INTERVIU Ondřej Šafář, Manager de Țară al Grupului CEZ în România: Văd că România este una dintre cele mai bine pregătite țări pentru a depăși provocări cu succes, trebuie doar să treacă de la strategii la implementare cât mai curând posibil

Publicat pe Categorii Esential, Interviuri InvesTenergy
Prima Pagina Actual Esential INTERVIU Ondřej Šafář, Manager de Țară al Grupului CEZ în România: Văd că România este una dintre cele mai bine pregătite țări pentru a depăși provocări cu succes, trebuie doar să treacă de la strategii la implementare cât mai curând posibil

Datorită creșterii prețurilor la energie electrică și a dezvoltării tehnologiei, vom începe foarte curând să vedem noi dezvoltări eoliene chiar și fără subvenții. În plus, companiile și clienții casnici vor produce o parte din consumul de energie la nivel local, înlocuind consumul, motivați fiind atât de o abordare responsabilă față de mediu, cât și de rațiuni economice de a beneficia de energie mai ieftină, si dezvoltând o producție distribuită

Mesaj pentru decidenți: Cadrul de reglementare în schimbare este un aspect important pentru sectorul energetic. O abordare echilibrată din partea autorităților este direct conectată la predictibilitatea pe termen lung a activității…


Ondřej Šafář . CEZ România
Interviu cu Dl Ondřej Šafář, Manager de Țară al Grupului CEZ în România & al Directoratului CEZ România 

–  Cum vedeți situația din sectorul energetic? Specialiștii sunt îngrijorați de situația actuală a sectorului energetic. Susțin că în balanța producție – consum, anul acesta a lipsit ceva din zona producției…

– Sectorul energetic s-a dezvoltat semnificativ din 2005, când am ajuns in România pentru prima dată. Calitatea rețelei de distribuție măsurată prin parametrii SAIDI și SAIFI se îmbunătățește de la an la an.

Generația regenerabilă joacă un rol din ce în ce mai important în mixul de energie în toată Europa. Întrucât energiile regenerabile erau supuse unui sistem special de susținere, acesta a creat presiune asupra prețului total al energiei electrice de vânzare, care a scăzut de-a lungul anilor în Europa începând cu 2008 și, de asemenea, a crescut volatilitatea produselor pe termen scurt. Această scădere a prețurilor de vânzare en-gros a dus la descurajarea investitorilor în unități de nouă generație, cu excepția noilor regenerabile subvenționate, iar România nu a fost o excepție în acest proces.

În plus, România a devenit mai conectată la piețele vecine.

În ultimii 2 ani, situația a început să se schimbe, prețurile la energia electrică au început să crească, în principal ca urmare a creșterii prețurilor certificatelor de CO2, deoarece centralele pe cărbune sunt unități de producție marginale. Situația este și mai evidenta în perioadele cu vânt scăzut, când este mai ieftin să imporți energie din străinătate decât să operezi centralele pe cărbune din cauza prețului certificatelor de CO2.

Datorită creșterii prețurilor la energie electrică și a dezvoltării tehnologiei, vom începe foarte curând să vedem noi dezvoltări eoliene chiar și fără subvenții. În plus, companiile și clienții casnici vor produce o parte din consumul de energie la nivel local, înlocuind consumul, motivați fiind atât de o abordare responsabilă față de mediu, cât și de rațiuni economice de a beneficia de energie mai ieftină, si dezvoltând o producție distribuită.

Va fi o adevărată provocare pentru sectorul energetic să treacă prin această transformare cu succes din punct de vedere al securității energetice, precum și în ceea ce privește aspectele economice ale unei astfel de transformări. Va fi cu adevărat important să planificăm foarte bine disponibilitatea unităților de generare în perioadele cu consumuri ridicate, precum în timpul iernii sau în perioada de întreținere a unităților de producție mare, precum și să investim în consolidarea rețelei de transport în toată țara și în punctele de conectare cu țările vecine precum și să creăm contextul potrivit pentru a atrage investiții în unități flexibile de generare. România nu este singura țară care se confruntă cu aceste provocări în regiune. Dar văd că România este una dintre cele mai bine pregătite țări pentru a depăși această provocare cu succes, trebuie doar să treacă de la strategii la implementarea acestora cât mai curând posibil.

CEZ Grup este Partener Platinum al Conferinței anuale InvesTenergy, cu tema "Energie cu responsabilitate", în data de 7 octombrie

-La  Conferința anuală InvesTenergy, ne propunem să punem RESPONSABILITATEA în lumină. Mulțumindu-vă pentru Parteneriat, vă rugăm să ne spuneți ce înseamnă responsabilitate pentru grupul CEZ în România? Dar pentru conducere?

-În 2005, Electrica Oltenia a fost cumpărată de Grupul CEZ în România care, pe lângă preluarea angajaților cu experiență în domeniul energetic, a adus și în România noutatea, siguranța și calitatea distribuției energetice europene. Am făcut toate acestea asumându-ne responsabilitatea de a introduce proiecte de modernizare și multe proiecte de pionierat care au schimbat profund modul de gândire al angajaților noștri.

Responsabilitatea pentru echipa de management și pentru Grupul CEZ din România converg către aceeași direcție. Am asigurat stabilitatea locurilor de muncă, dublată de o îmbunătățire continuă a activității noastre prin procese durabile, iar digitalizarea activitatilor noastre principale va oferi creșteri semnificative ale calității serviciilor noastre.

Conform Raportului de impact pe care l-am realizat anul trecut, un loc de muncă oferit de Grupul CEZ în România susține alte 5,6 locuri de muncă suplimentare în economia românească.

Ne-am consolidat poziția prin continuitate, siguranță, profesionalism, prezență și experiență în creșterea cu succes a calității vieții comunității locale, atât prin activitatea noastră operațională, cât și prin proiectele menite să le susțină.

Acțiuni cu responsabilitate la CEZ. Enumerați câteva dintre acestea, vă rog…

-În urmă cu câțiva ani, a fost realizat un proiect foarte amplu de diagnoză a culturii grupului în care mai mult de 70 participanți din Top și Middle Management au conturat un o “imagine de ansamblu” foarte reală a culturii Grupului CEZ în România. S-a dovedit că pentru o cultură organizațională nouă, modernă și eficientă, trebuie să ne concentrăm atenția în viitor pe o serie de principii precum:

  • Mai mult timp dedicat oamenilor
  • O mai bună înțelegere a celei mai bune modalități de realizare a obiectivelor, o bază pentru pregătirea instruirilor profesionale și îmbunătățirea continuă;
  • Instruire în formarea profesională (JIT – la timp). Vrem să folosim JIT pentru instruirea și dezvoltarea oamenilor. Trebuie să implementăm un sistem JIT adecvat.

Așadar, luăm măsurile necesare pentru a implementa aceste concluzii în activitatea noastră zilnică prin proiecte și programe dedicate angajaților. Suntem mândri de faptul că pe parcursul anului 2018, în cadrul Grupului CEZ din România, s-au derulat programe de formare profesională în valoare de peste 1 186,1 mii LEI. În același timp, am avut o rată ridicată de recrutare și spun asta pe baza cifrelor, deoarece din peste 200 de posturi deschise, 176 au fost ocupate de specialiști care s-au potrivit profilelor. Transparența, comunicarea și responsabilitatea față de angajații noștri sunt obiectivele principale pentru CEZ și cultura noastră organizațională. Aceste valori provin din nucleul filozofiei noastre și îmbinate formează o practică de retenție și fidelizare a angajaților.

De asemenea, mizăm mult pe crearea constantă a oportunităților de dezvoltare în carieră – un aspect care vine ca un plus la dezvoltarea continuă a companiei, la care se adăugă sentimentul de siguranță a locului de muncă.

Ca parte a strategiei de retenție, promovăm angajații noștri în funcții de conducere, deoarece au prima șansă de a accesa posturile vacante sau noi posturi create într-una din companiile din cadrul Grupului. De asemenea, suntem flexibili la cerințele angajaților noștri cu privire la programul de lucru.

Digitalizarea – o provocare sau o soluție pentru companii?

-Suntem conștienți că digitalizarea este încă în discuție dacă este o provocare sau o soluție pentru companii. Multe dintre discuțiile actuale privind dezvoltarea afacerilor sunt legate de tehnologie. Evoluția sa influențează dezvoltarea companiilor, uneori într-un mod pozitiv, în timp ce alte ori într-una negativă.

Deoarece unii specialiști încă se tem de digitalizare, în sensul că ar putea duce la optimizări extinse în zone în care nu sunt necesară, am făcut un pas mai departe pentru a clarifica faptul că oamenii va trebui întotdeauna să conducă mașinile, doar rolul și responsabilitățile lor se vor schimba. De curând, am lansat Direcția Digitalizare & Inovare în cadrul uneia dintre companiile Grupului. Această Direcție aduce în Distribuție Oltenia un concept nou, o metodologie mai agilă pentru implementarea inițiativelor și o echipă de specialiști ale căror cunoștințe vor fi un amestec echilibrat de business și IT. Vom concentra toate inițiativele digitale, proiectele pilot, rapoartele analitice sau noi implementări ale sistemului informațional sub o singură umbrelă pentru a avea o imagine de ansamblu mai bună, pentru a crea o arhitectură optimă și pentru a utiliza eficient sinergiile disponibile.

Această divizie va avea un rol activ în Transformarea SMART a operatorului de distribuție din cadrul Grupului, un proiect început în 2016. Acest proiect este cel mai bun exemplu de tehnologie nouă care susține dezvoltarea industriei locale. Proiectul a început atunci când am considerat că este momentul potrivit pentru pregătirea rețelei de energie pentru viitor și pentru noile dezvoltări care urmează să aibă loc în ceea ce vor solicita și vor avea nevoie clienții.

Acesta își propune să gestioneze eficient cerințele suplimentare ale consumatorilor de energie, pe de o parte și să continue reducerea timpului de intervenție în cazul unei întreruperi de energie, din momentul în care operatorul de distribuție primește informațiile până la rezolvarea efectivă a situației, sporind astfel gradul de confort al consumatorilor de energie.

Ce face Grupul CEZ în România pentru tineri, viitorii energeticieni?

-Dedicăm timp și energie sprijinirii și dezvoltării comunităților locale din zona noastră de activitate. În septembrie 2016, am început un proiect adresat elevilor școlilor profesionale în colaborare cu Liceul Tehnologic Astra Pitești și Liceul Tehnic Energetic din Craiova. În primul an de implementare, 48 de studenți admiși și-au început dezvoltarea în domeniul energetic, sub îndrumarea specialiștilor Distributie Oltenia.Succesul ediției pilot ne-a oferit încredere și motivație pentru dezvoltarea programului în anul școlar 2017-2018, alături de extinderea proiectului în județul Gorj, prin parteneriatul cu Liceul Energetic Targu Jiu. Odată cu cel de-al treilea an de implementare, programul a ajuns în județul Teleorman, datorită parteneriatului stabilit cu Liceul Tehnologic nr. 1 Alexandria și anul acesta am extins proiectul și în județul Mehedinți.

În cadrul acestui proiect, primii 5 elevi cu rezultate bune din fiecare clasă primesc burse lunare, pe lângă sprijinul financiar oferit de stat. Totodată au parte de laboratoare electrice moderne, stagii de practică în cadrul Distribuție Oltenia, un specialist desemnat în fiecare județ pentru a gestiona practicile studenților cursuri, sesiuni de dezvoltare personală cu formatori din Asociația ROI, participare la activități de voluntariat alături de reprezentanții Distribuție Oltenia, precum și posibilitatea de a concura la competiții organizate cu și pentru ei.

După absolvirea celor trei ani de școală profesională cu profil electric, studenții pregătiți în cadrul proiectului Ucenic Electrician vor avea cunoștințe solide în domeniu, atât teoretice cât și practice, ceea ce este o necesitate pentru integrarea lor pe piața muncii sau chiar ocuparea unui post în cadrul Distribuție Oltenia. În acest an, în județele Argeș și Dolj, avem prima generație de elevi care a absolvit și după o perioadă de recrutare, unii dintre ei s-au alăturat, în calitate de colegi, pentru un stagiu de practică de 6 luni. Odată ce stagiul va fi finalizat, vom putea evalua performanța și implicarea acestora și luând în considerare rezultatele, le vom putea oferi apoi posibilitatea de a se alătura echipei noastre în mod permanent.

-Am remarcat că, în acest an, v-ați alăturat proiectului „Academia pentru surse regenerabile și distribuția energiei electrice”…

-Așa este. Industria eoliană, prin Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA), are ca obiectiv contribuția pentru o tranziție energetică echitabilă și propune un proiect ambiţios de pregătire și reconversie profesională pentru persoanele din zonele dependente de sectorul producerii energiei din cărbune.

Consolidând experienţa acumulată în peste 8 ani de zile prin centrul de instruire Monsson – RESS (Renewable Energy School of Skills) din Constanţa, RWEA (împreuna cu companiile din cadrul său cum ar fi Monsson și Grupul CEZ în România prin operatorul Distribuție Energie Oltenia, precum și alte companii din cadrul Grupului), are în plan accesarea fondurilor disponibile pentru Platforma pentru Regiunile Carbonifere în Tranziție pentru realizarea unei Academii Profesionale în zonele miniere de tradiție din România.

Pe parcursul duratei de implementare a proiectului, de 10 ani, este ţintită reconversia a aproximativ 800 de tehnicieni pe an în eolian, fotovoltaic și distribuție, pentru un total de până la 8000 de specialiști.

Mai mult, prin compania noastră dedicată, CEZ ESCO România, oferim soluții pentru îmbunătățirea eficienței energetice în sectorul privat. Compania oferă servicii complexe – de la consultanță la proiectarea soluțiilor, de la managementul proiectelor până la implementarea proiectelor cu surse de energie complexe (încălzire, răcire și / sau energie electrică).

Dle Ondřej Šafář, revenind la tema Conferinței anuale InvesTenergy, sunt participanții la piața energiei din România responsabili? Dar autoritățile, politicienii?

– În acest moment, aș spune că am ajuns la o abordare echilibrată și responsabilă, care protejează interesele clienților și oferă, companiilor de energie, informații pentru a-și adapta planurile de afaceri.

–  Mesajul dvs, al companiei pe care o conduceți, pentru decidenți…

– Cadrul de reglementare în schimbare este un aspect important pentru sectorul energetic, deoarece o abordare echilibrată din partea autorităților este direct conectată la predictibilitatea pe termen lung a activității…

Vă mulțumesc.


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *