La începutul lunii februarie, Consiliul Concurenţei a demarat o investigaţie sectorială pe piaţa carburanţilor, cu sopul de a analiza de ce preţurile în România sunt mai mari decât media din Uniunea Europeană, a anunțat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la ZF Power Summit 2017.
„România a avut ani de zile preţuri la carburanți sub media UE, de anul trecut suntem peste medie. Mă refer la preţurile fără taxe. Ne întrebăm de ce e acum preţul este mai mare decât media UE, motiv pentru care am lansat o investigaţie. Vrem să vedem care sunt factorii care au dus la această evoluţie surprinzătoare. Ne uitam şi la schimbari de legislaţie”, a afirmat Bogdan Chiriţoiu.
Claudiu Conţanu, Chief Trading&Supply Chain Officer, KMG International a atras atenția asupra costurilor incluse în preţul combustibilului: „Noi cumpărăm ţiţeiul la preţul pieţei în portul din Rusia, la care se adaugă costul transportului, al terminalului, schimbul valutar, stocurile de siguranţă (costuri operaţionale). De notat și că procentul de biodisel a crescut cu 30% în ultimii ani. Ca să nu mai vorbesc de scandalul cu RCA, care influenţează costul cu logistica. Un alt element foarte important sunt investiţiile pe care le-am făcut şi care trebuiesc recuperate în timp”. Ileana Sorina Bălțatu, Deputy CEO, NIS Petrol a făcut referire la modul de raportare diferit pe piețele europene. În opinia lui Hamza Karimov, CEO, Socar România „Există problema legată de stocul strategic şi de importul motorinei. România nu este o ţară care să-şi acopere consumul din producţia internă şi depinde de preţul internaţional al petrolului”.
Răspunzând la o întrebare adresată de fostul ministru al Energiei, în prezent consultant Deloitte, Răzvan Nicolescu, Chirțoiu a spus că, în acest an, Consiliul Concurenței va insista pentru crearea platformei digitale destinată comparării preţurilor la combustibil, asemănătoare Monitorului Preţurilor. Nicolescu a precizat că Deloitte este dispusă să colaboreze gratis pentru acest proiect.