Investiții de 1,7 miliarde lei la Transelectrica în 2018 și următorii 2 ani. Priorități: retehnologizare rețele, creșterea capacității de interconexiune cu țările vecine

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Investiții de 1,7 miliarde lei la Transelectrica în 2018 și următorii 2 ani. Priorități: retehnologizare rețele, creșterea capacității de interconexiune cu țările vecine

Retehnologizarea rețelei electrice existente, prin modernizări ale stațiilor electrice și sistemelor de comandă-control-protecții, precum și înlocuirea de transformatoare de putere, creșterea capacității de interconexiune cu țările vecine, integrarea producției de centrale noi și eliminarea congestiilor, dispecerizare, modernizrea infrastructurii IT și telecomunicații sunt principalele arii investiționale ale Transelectrica pe anul 2018 și următorii 2 ani.

Transelectrica

Transelectrica va investi 1.716.127 mii lei pe o perioadă de 3 ani. În 2018, investițiile totalizează 420.766 mii lei, estimările pentru 2019 și 2020 fiind de 1.295.361 mii lei, potrivit unui document al companiei consultat de InvesTenergy.

Acţionarii Transelectrica au fost convocaţi, pe 5 martie, pentru aprobarea Programului de investiţii pe exerciţiul financiar 2018 şi a estimărilor pentru anii 2019 şi 2020, precum și a Bugetului de Venituri şi Cheltuieli.

Investițiile majore ce reprezintă 96,4% din total cheltuieli, în valoare de 240.664 mii lei sunt:

  • LEA 400 KV de interconexiune Reșița-Pancevo;
  • Retehnologizarea stației Bradu;
  • Axul Banat cu LEA 400 KV s.c. Porțile de Fier-Anina-Reșița și STația 400/220/110KV Reșișa;
  • Înlocuire AT și Trafo în stații electrice;
  • Modernizare stație electrică 110 KV și 20 KV Suceava;
  • Extinderea Stației Medgidia;
  • Retehnologizarea stațiilor Turnu Severin Est, Domnești, Ungheni;
  • Modernizare stații Râureni, Arefu, Dumbrava, Bacău Sud și Roman Nord;
  • Modernizarea instalațiilor din stația Focșani Vest;
  • Înlocuire componente sistem EDS SCADA AREVA.

Investițiile noi sunt în valoare de 120.065 mii lei și reprezintă 29% din total cheltuieli de investiții proprii a companiei. În perioada 2018 – 2020 sunt estimate a fi demarate lucrări de retehnologizare la 12 stații din țară, integrarea producției din 9 centrale noi și eliminarea congestiilor, precum și lucrări de creștere a capacității de interconexiune, dispecerizare, modernizare infrastructură IT.

Trecerea la tensiunea de 400 KV a axului Porțile de Fier – Reșița – Timișoara – Sacalaz – Arad și LEA 400 KV Gadalin – Suceava sunt lucrările prevăzute a fi executate pentru creșterea capacității de interconexiune, potrivit notei companiei.

“Îmi doresc ca în următorii doi ani să reușim să pornim toate lucrările pe liniile de 400 kV, care să închidă inelul de 400kV. Acesta este obiectivul prioritar de investiții. Așa cum am explicat și prin alte luări de poziție, România nu este echilibrată din perspectiva producției de energie electrică. 80% din producția de energei electrică este concentrată în zona de sud și doar 20% în zona de nord a țării și modul de transport al energiei cel mai eficient și cel mai economic este pe liniile de tensiune înaltă, foarte înaltă, pe liniile de 400 kV. Acolo pierderile sunt mai mici și îmbunătățesc și siguranța sistemului. România nu a mai finalizat o linie de 400 kV de foarte mult timp. Sunt proiecte complexe, cu exproprieri, cu scoatere din fondul silvic. Sunt lucrări care necesită  autorizații, avize. Totodată, încercam să explicăm că lucrările acestea sunt necesare dacă vrem să ne transformăm infrastructura și să putem spune cu adevărat că adresează siguranța și securitatea energetică, acestea sunt lucrări care chiar trebuie realizate”, a declarat  Corina Popescu, CEO Transelectrica, într-un interviu acordat InvesTenergy.

“Sunt multe voci care spun că sistemul energetic a fost proiectat pentru un consum mai mare, pentru o producție mai mare. Este adevărat. Dar nu trebuie să uităm că anii trec și pe măsură ce anii trec infrastructura trebuie modernizată, pentru că intervine uzura. Cu cât faci mai târziu aceste modernizări, cu atât riscul crește mai mult. Așadar, este foarte important ca investițiile să fie realizate la timp”, a subliniat Popescu.

Acționarii sunt solicitați să aprobe și achiziționarea serviciilor juridice de consultanţă, de asistenţă şi/sau de reprezentare a companiei în legătură cu actuale şi potenţiale litigii ale Transelectrica cu actuali/foşti membri ai Consiliului de Supraveghere şi ai Directoratului pentru punerea în executare a contractelor de mandat încheiate cu aceştia.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *