Pentru următorii cinci ani, aşteptăm să vedem investiţii în reţele de distribuţie şi pe partea de digitalizare, în aşa fel încât gradul de prestare a serviciilor către consumatori să fie unul crescut, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), George Niculescu, la conferința Focus Energetic, precizând, totodată, că investiţiile în digitalizarea reţelelor de distribuţie, în perioada a 4-a de reglementare, “nu sunt deloc mici”.
El a detaliat: Avem un operator de distribuţie, PPC, care în total, în perioada a 4-a de reglementare, a avut investiţii în digitalizare. Din informaţiile pe care le am de la Direcţia de specialitate, vorbim de 147 de milioane de lei în ceea ce înseamnă reabilitări staţii de transformare prin modernizare şi introducerea sistemelor de telecontrol, optimizarea consumului la clienţii finali, îmbunătăţirea calităţii serviciului de distribuţie, utilizarea de date de consum de înaltă calitate, lucruri care generează servicii de calitate către clienţii de energie electrică. Distribuţie Energie Oltenia a avut un total de 150 de milioane de lei, în perioada a 4-a de reglementare, pentru extindere sistem SCADA, modernizarea anumitor linii prin creşterea capacităţii de distribuţie pentru preluare putere. Investiţii foarte importante au fost făcute şi de Delgaz Grid, de 49 de milioane de lei. DEER a făcut investiții în acest domeniu de 76 milioane de lei”.
În energie, trebuie să grăbim lucrurile din perspectiva digitalizării pentru a avea un sector performant, a subliniat George Niculescu.
Daniela Dărăban, Director Executiv al Federației ACUE, a spus: “Vrem să vedem o preocupare similară si pe plan local în ceea ce privește promovarea și încurajarea investițiilor în digitalizarea rețelelor de distribuție la nivelul legislației primare și secundare, împreună cu niste criterii foarte clare privind ce înseamnă exact investiții în digitalizare pentru distribuție. Speram că vom putea tripla investițiile în digitalizare în următorii cinci ani
Din ceea ce vedem că s-a aprobat, nu putem spune, la o primă vedere, că reglementările sunt stimulative din acest punct de vedere”.
Lorant Antal, Senat: Dacă vrem să avem o tranziţie energetică bine construită şi dezvoltată, avem nevoie de investiţii masive în domeniul distribuţiei energiei
Și Lorant Antal, preşedintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale din Senatul României, prezent la conferința Focus Energetic, a subliniat că dacă vrem să avem o tranziţie energetică bine construită şi dezvoltată, avem nevoie de investiţii masive în domeniul distribuţiei energiei.
“Anul trecut, la Forumul de Securitate Cibernetică de la Cluj, am avut şi o declaraţie privind securitatea cibernetică a domeniului energetic din România, când am spus că aceasta este în ceaţă. Când am făcut această declaraţie, am spus-o bazându-mă pe o situaţie reală la vremea respectivă, unde mai ales companiile cele mai importante din domeniul energetic, şi aici ne referim în principal la companiile de distribuţie, aveau probleme la acest capitol, pentru că nu au investit cât ar fi trebuit să investească în securitatea cibernetică. Bineînţeles, exista şi o problemă în ceea ce priveşte recunoaşterea acestor costuri de investiţii în securitate cibernetică de către ANRE”, a precizat Lorant Antal.
Dan Drăgan, Ministerul Energiei: Sectorul energetic nu poate progresa fără digitalizare şi automatizare
Sectorul energetic nu poate progresa fără digitalizare şi automatizare, iar situaţia este reciprocă în domeniu, adică fără energie nu se poate IT&C şi fără IT&C nu cred că se mai poate energie, a declarat Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei.
Potrivit acestuia, în România se investesc mulţi bani în automatizare şi digitalizare.“Dacă ne referim la prosumatori, este la fel de importantă securitatea cibernetică la nivelul acestora, deoarece capacitatea instalată astăzi este de circa 1,7 gigawatti şi este în continuă creştere. După cum ştim cu toţii, sistemul energetic naţional trebuie să fie într-un echilibru în orice moment. Deocamdată, nu am avut tentative cu scopul de a face rău, dar trebuie să fim pregătiţi în acest sens. Nimeni nu cred că îşi doreşte ca, de exemplu, la nivelul prosumatorilor, acestea să fie folosite în scopuri pentru a perturba sistemul energetic naţional. În acest moment cu siguranţă ne dorim, în perioada următoare, alocarea unor noi resurse către operatorii de distribuţie şi către Transelectrica şi lucrăm la următorul cadru. În speţă, vedem că dacă mergem pe partea de investiţii pe un ajutor de stat nerambursabil sau căutăm o modalitate de a acorda acest suport prin împrumuturi pe o perioadă mai lungă, îi ajută pe aceşti distribuitori şi pe transportatorul naţional”, a explicat Dan Drăgan, citat de Financial Intelligence.