Ion Lungu, AFEER, despre consumatorii vulnerabili: Este necesară o bază de date foarte bine pusă la punct

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Ion Lungu, AFEER, despre consumatorii vulnerabili: Este necesară o bază de date foarte bine pusă la punct

Implementarea conceptului de consumator vulnerabil stă sub presiunea timpului, susține Ion Lungu, Președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER.

În Legea 123/2012 a energiei electrice și gazelor naturale, consumatorul vulnerabil este definit ca fiind clientul casnic care, din motive de vârstă, sănătate sau venituri reduse, se află în risc de marginalizare socială și care, pentru prevenirea acestui risc, beneficiază de măsuri de protecție socială, inclusiv de natură financiară.

”Preocuparea mea este că acest concept, al consumatorului vulnerabil, nu va putea fi implementat până la sfârșitul anului. Suntem, în acest moment, sub presiunea timpului. Pentru că ar trebui ca, pe lângă ministerele implicate în asigurarea surselor și criteriilor necesare protecției acestora, să se realizeze o coordonare între administrațiile locale, care știu mai bine aceste date privind vârsta, sănătatea și veniturile unui consumator casnic, și distribuitorii și furnizorii de energie și gaze naturale, care știu mai bine ce consumuri are un client. Pentru implementarea acestui concept, de consumator vulnerabil, este necesară o bază de date foarte bine pusă la punct, trebuie stabilit foarte clar cine decide dacă un consumator este vulnerabil sau nu, cine realizează baza de date și cine o gestionează. Nu știu dacă toate acestea se vor putea realiza până la 1 ianuarie 2021, când se liberalizează și piața energiei electrice”, a afirmat Ion Lungu, în cadrul ” Energy Forum – Liberalizarea pieței de gaze și energie electrică: costuri vs beneficii”, organizat de publicația DC News.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.