IPO-ul Hidroelectrica, cel mai mare din Europa în acest an. Hudson Sandler și Grayling România au oferit consultanță în timpul listării

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic IPO-ul Hidroelectrica, cel mai mare din Europa în acest an. Hudson Sandler și Grayling România au oferit consultanță în timpul listării

Hudson Sandler, companie independentă de consultanță specializată în comunicare strategică și ESG, a oferit servicii de comunicare Hidroelectrica, companie fanion în producția de energie regenerabilă la nivel european, în IPO-ul istoric derulat la Bursa de Valori București. Hudson Sandler a lucrat alături de Grayling România, agenția parteneră la nivel local, oferind consultanță strategică de comunicare și relații publice   atât la nivel local, cât și internațional.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, deține și operează 182 de hidrocentrale pe teritoriul țării, un parc eolian și vizează de asemenea investiții în energia solară. Hudson Sandler și Grayling România au dezvoltat o strategie de comunicare internațională și națională personalizată pentru a coopta investitori instituționali internaționali, precum și investitori instituționali și de retail români, în ceea ce a reprezentat cea mai mare listare publică de pe piața de capital din România.

Programul strategic de media engagement, dublat de o campanie de marketing axată pe segmentul de retail, au generat volume mari de acoperire mediatică favorabilă în publicații locale și internaționale de referință, în săptămânile premergătoare listăriiși după listare, potrivit unui comunicat transmis InvesTenergy.

Oferta publică inițială a fost un succes răsunător, atât tranșa investitorilor instituționali, cât și cea a investitorilor de retail fiind semnificativ suprasubscrise. IPO-ul de succes a condus la creșterea semnificativă a interesului investitorilor precum și a lichidității pe Bursa de Valori București, poziționând-o favorabil pentru a fi promovată la statutul de piață emergentă de către MSCI. Totodată, Hidroelectrica a fost inclusă în indicii FTSE Russell – FTSE All-World Index, FTSE Global Large Cap Index și FTSE Emerging Index, iar prețul acțiunilor a crescut cu 9,7% în prima zi de tranzacții.

Emily Dillon, Partener Hudson Sandler, a declarat: “Hudson Sandler este încântată că a oferit consultanță companiei Hidroelectrica într-una dintre cele mai mari oferte publice inițiale organizate vreodată în Europa de Est, o tranzacție istorică pentru România. Succesul tranzacției, ce s-a bucurat de un interes semnificativ din partea investitorilor locali și internaționali, oferă un nou suflu de optimism pentru piețele de capital europene. A fost un adevărat privilegiu să jucăm un rol în educarea opiniei publice internaționale cu privire la piața de capital din România și la soliditatea afacerii și calitatea strategiei Hidroelectrica, ce sunt complementare cu obiectivul tranziției energetice la nivel european. Europa Centrală și de Est reprezintă o zonă de interes pentru Hudson Sandler și în continuare vedem aici oportunități de a folosi experiența dobândită în piețe de capital și ESG. Totodată, suntem încrezători în continuarea redresării piețelor de capital în 2023.”

Cristi Crețan, General Manager Grayling România, a declarat: “Mult anticipatul IPO al Hidroelectrica a oferit un impuls considerabil pieței de capital din România și suntem mândri că am jucat un rol semnificativ. Fiind cea mai mare listare organizată vreodată în România și una dintre cele mai mari din Europa de Est, tranzacția a condus la creșterea semnificativă a lichidității pe Bursa de Valori București, sporindu-i expunerea la nivel european.  Felicitări echipelor Hidroelectrica, Fondul Proprietatea și tuturor consultanților!”

IPO Hidroelectrica este cea mai mare tranzacție de acest tip din Europa din septembrie 2022 și a treia ca mărime la nivel global în 2023, după valoarea tranzacției. Hudson Sandler și Grayling România au acordat consultanță în cadrul tranzacției alături de companii de referință din domeniul financiar precum Rothschild & Co, STJ Advisors, Citigroup, Morgan Stanley, Jefferies și Erste.

În ultimele decenii, Hudson Sandler a lucrat cu clienți de pe piețele emergente și are una dintre cele mai bogate expertize pe segmentul resurselor naturale dintre companiile cu sediul la Londra. IPO-ul Hidroelectrica este cea mai recentă tranzacție dintr-un ansamblu de operațiuni M&A din Europa în cadrul cărora Hudson Sandler a oferit consultanță în 2023.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *