Iulian Iancu a fost informat despre ofertele abuzive din ultimele 4 luni ale unor furnizori de gaze. “Există un demers preventiv al Consiliului Concurenței în această piață. Nou în lege: pentru orice ofertă înșelătoare furnizorul va fi sancționat cu până la 10% din cifra de afaceri. Ușor, toată lumea va intra într-un regim responsabil”

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Iulian Iancu a fost informat despre ofertele abuzive din ultimele 4 luni ale unor furnizori de gaze. “Există un demers preventiv al Consiliului Concurenței în această piață. Nou în lege: pentru orice ofertă înșelătoare furnizorul va fi sancționat cu până la 10% din cifra de afaceri. Ușor, toată lumea va intra într-un regim responsabil”
  • Liberalizarea pieței de gaze de la 1 iulie, marele dezavantaj:  lipsa de informare a populației și  de definire a consumatorului vulnerabil

Marele dezavantaj din acest moment al liberalizării pieței gazelor este lipsa de informare a populației și lipsa de definire a consumatorului vulnerabil. Conform sondajelor, peste 50% dintre consumatorii finali nu știu că s-a liberalizat piața de gaze, 78% spun că nu au informați în acest sens, a afirmat Iulian Iancu, Președintele Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților și al CNR-CME, la Conferința cu tema: „Liberalizarea piețelor de energie electrică și gaze naturale”, organizată de  CNR-CME şi Electrica.

Iancu a prezentat mai multe avantaje/dezvantaje ale liberalizării. Un al doilea dezavantaj este, în opinia acestuia, modul în care se desfășoară gas release program. Furnizorii se plâng de lipsa ofertelor în continuare. Nu poți juca într-o piață liberă fără oferte, a spus Iancu. Rămân în continuare  2 jucători mari pe partea de producție și doi, tot mari, pe furnizare. Nu sunt întrunite astăzi condițiile să spunem că avem o piață funcțională. Cred că ar trebui să ne concentrăm asupra instrumentelor necesare pentru transformarea într-o piață liberă funcțională, a continuat Iulian Iancu.

Liberalizarea are și avantaje, a spus Iancu, prezentându-le: consumatorii nu mai rămân captivi celor doi mari furnizori, au șansa să aleagă, să schimbe furnizorul nu o dată, ci ori de câte ori dorește. Au apărut furnizori noi de gaze, cei consacrați pe zona de energie electrică: CEZ , Enel, Electrica.

Iulian Iancu a mai spus că este în posesia unei scrisori care identifică 9 măsuri de oferte abuzive întreprinse în ultimele 4 luni de furnizori de gaze. „Există un demers preventiv al Consiliului Concurenței în această piață. Pentru  a evita orice risc, am inclus în Legea 123 o prevedere conform căreia pentru orice ofertă înșelătoare furnizorul este sancționat cu amendă de până la 10% din cifra de afaceri. Ușor, toată lumea va intra într-un regim responsabil”, a afirmat Președintele Comisiei parlamentare de specailitate, cu mențiunea că pe masa Comisiei sunt încă două acte normative dedicate energiei și gazelor și că Parlamentul va lucra toată vara, nu va avea vacanță.

Niculae Havrileț, Secretar de Stat: Vedem un apetit pentru dezvoltarea pieței, au intrat peste 100 furnizori cu oferte

Secretarul de stat în MEEMA, Niculae Havrileț, a prezentat beneficiile liberalizării. De la 1 iulie, avem 10 oferte mult mai ieftine la gaze naturale decât oferta inițială urmare a unui preț reglementat, cu 10-15 % mai mici. Vedem un apetit pentru dezvoltarea pieței, au intrat peste 100 furnizori cu oferte. Trebuie să avem grijă să stabilim condiții de ajutor pentru consumatorii vulnerabili până la finele anului, susținere țintită către aceștia, a afirmat Havrileț, în cadrul evenimentului organizat de CNR-CME și Electrica.

Corina Popescu, CEO Electrica: Trebuie lichiditate pe piața angro ca să avem o liberalizare de succes

Corina Popescu, CEO Electrica, a afirmat: „România a ajuns în momentul în care procesul de liberalizare trebuie să fie susținută. În paralel, să fie aplicate mecanisme de tranzacționare pe piețe angro care să fie liberalizate și pretul la consumatorul final liberalizat. Trebuie să implementăm mecanisme de protecție la nivelul consumatorului vulnerabil. Rapid să se clarifice situația acestora și să nu mai apară intervenții în modul de stabilire a prețului care să afecteze independența procesului de liberalizare.Trebuie lichiditate pe piața angro ca să avem o liberalizare de succes. Prin gas program release se încearcă asta. Este important pentru consumatorul final, pentru o concurență corectă, dar și pentru promovarea de proiecte noi pe segmente de producție. Să dăm semnale corecte pentru investitori”.

Claudiu Dumbrăveanu, Director General ANRE: Recomandăm consumatorilor să nu accepte oferte primite prin poștă

Claudiu Dumbrăveanu, Director General al Direcției Piața de Energie și Prețuri din cadrul ANRE, a recunoscut faptul că clienții nu sunt suficient de informați despre liberalizarea pieței de gaze și a prezentat acțiunile ANRE în acest sens.

„ANRE a făcut pasi concreți privind informarea consumatorilor, au fost perfecționate și dezvoltate Comparatoarele existente pe site-ul instituției, acestea devenind prietenoase, am publicat un ghid de alegere a ofertelor și de schimare a furnizorului de gaze. Din păcate, sunt foarte mulți clienți casnici care nu au acces la internet.  Le recomandăm să nu accepte oferte primite prin poștă.  Trebuie să poată să compare mai multe oferte pentru a alege una. Vor urma acțiuni de tipărire pliante, încercăm cu sprijinul CNA să facem clipuri de prezentare în cadrul unui sistem de informare publică, pe posturile TV”, a precizat Claudiu Dumbrăveanu.

Reprezentantul ANRE recomandă consumatorilor să participe activ ca liberalizarea să producă efecte, în sensul alegerii unei oferte și să schimbe cât de des furnizorul. „Încurajăm clienții să fie activi.  Doar așa vor fi determinați furnizorii să vină cu oferte cu prețuri rezonabile”, a spus Dumbrăveanu.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *