Iulian Iancu, Președintele Comsiei de industrii și servicii, Camera Deputaților: Ce permite Regulamentul european, ANRE trebuie să transpună în legislația secundară

Publicat pe Categorii Esential, Flux energetic, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Iulian Iancu, Președintele Comsiei de industrii și servicii, Camera Deputaților: Ce permite Regulamentul european, ANRE trebuie să transpună în legislația secundară

“Regulamentul European se aplică, nu se transpune. Ca să fie foarte clar: dacă nu există un angajament al Guvernului cu Comisia Europeană, dar există Regulamentul European, ANRE nu trebuie să întrebe pe nimeni, trebuie să îl aplice. Nu înțeleg de ce apar situații de conflict în spațiul public dacă se aplică Regulamentul European?!”

Iulian Iancu, Președinte Comisia de industrii și servicii, Camera Deputaților
  • Modificările la Legea 123 și Legea offshore, în următoarea sesiune parlamentară

“Toate deciziile Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE trebuie să țină seama de legislația primară. Dacă autoritățile române sunt în negocieri cu Comisia Europeană, trebuie să se aștepte soluția finală a negocierilor, care să fie transpusă în legislația primară și apoi să se vină cu setul de reglementări secundare. Ce permite însă Regulamentul european, ANRE trebuie să transpună în legislația secundară”, susține Iulian Iancu, Președintele Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților.

El a subliniat: “Regulamentul European se aplică, nu se transpune. Ca să fie foarte clar: dacă nu există un angajament al Guvernului cu Comisia Europeană, dar există Regulamentul European, ANRE nu trebuie să întrebe pe nimeni, trebuie să îl aplice. Nu înțeleg de ce apar situații de conflict în spațiul public dacă se aplică Regulamentul European?!”

Regulamentul 943 al Comisei Europene prevede că este sarcina autorităţilor de reglementare să identifice şi să înlăture orice barieră pentru formarea preţurilor libere pe piaţa angro. În România, acest lucru este îngrădit prin OUG 114, astfel că trebuie să găsim soluţii până la finele anului, a spus Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE, la conferința anulă a AFEER.

ANRE a decis astfel să legifereze calendarul de liberalizare a pieţei de energie electrică, modificând legislaţia secundară, astfel încât cantităţile alocate de producători pieţei reglementate să scadă treptat, iar, la 1 iulie 2021, piaţa să fie complet liberalizată. Două proiecte de ordin ale Autorității sunt în consultare publică, fiind publicate pe site-ul propriu la finele săptămânii trecute.

Citește și:https://www.investenergy.ro/anre-angajament-pentru-liberalizarea-pietei-de-energie-se-va-face-treptat-de-la-1-ianuarie-2020-doua-proiecte-de-ordin-ale-autoritatii-sunt-in-consultare-publica/

Modificările la Legea 123 a energiei electrice și gazelor naturale ar urma să intre în dezbatere în comisiile de specialitate din Parlament în februarie 2020. Cred că trebuie să existe un consens transpartinic cu privire la Legea offshore, a declarat Iulian Iancu, precizând că discuţiile în Parlament pe această lege vor fi reluate în următoarea sesiune parlamentară.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *