Kazahii de la Rompetrol au atras atenția! Guvernul Cioloș dă semne că se achită de promisiunile altora

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Kazahii de la Rompetrol au atras atenția! Guvernul Cioloș dă semne că se achită de promisiunile altora
  • SAPE demarează înființarea fondului de investiții, procurorii își văd de treabă

Pe fondul investigațiilor procurorilor și a amenințărilor KazMunayGas International privind o posibilă retragere din România, Guvernul Cioloș face un  pas în direcția Rompetrol și pune în aplicare prevederi din memorandumul din 2013. Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a anunțat săptămâna trecută că Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), societate desprinsă din Electrica, se va ocupa de înfiinţarea fondului de investiţii alături de Rompetrol. Anunțul ministrului, într-un interviu acordat Hotnews.ro, vine la puțin timp după ce reprezentanții KMG International au declarat în presa internațională că “guvernul român nu îndeplinește promisiunile sale”.

rompetrol-300x160Și prim-ministrul din Kazahstan, Karim Massimov, l-a întrebat săptămâna trecută pe premierul Dacian Cioloş despre Rompetrol, cu ocazia unei întrevederi bilaterale în cadrul lucrărilor Summitului ASEM. Potrivit surselor citate de Agerpres, prim-ministrul Cioloş l-a asigurat pe omologul său că “justiţia este independentă şi este în interesul ambelor părţi o judecare rapidă a cazului”.

La rândul său, ministrul Grigorescu susţine că a comunicat grupului Rompetrol (actualul KMG International) decizia privind desemnarea SAPE, fiind astfel parcursă o etapă în îndeplinirea obligaţiilor statului român prevăzute în memorandum, scrie Hotnews.ro.

Pe de o parte, prin această decizie, Guvernul își îndeplinește obligațiile de ordin legislativ, de cealaltă parte însă memorandumul din 2013 se află în atenţia procurorilor DNA, care au ridicat documentele referitoare la datoriile Rompetrol. DNA investighează înţelegerea dintre guvernul Ponta şi KazMunaiGas din 2013, adoptată prin HG în 2014, în baza căreia datoria istorică a Rompetrol de aproape 600 de milioane de dolari ar fi urmat să fie rostogolită în mare parte, din nou, din 2013 până în 2020. Statul român s-a angajat să înceteze procesele împotriva companiei, iar kazahii să răscumpere un pachet de aproape 27 de procente din acţiunile statului la Rompetrol contra a 200 de milioane de dolari, iar restul, 400 de milioane, să fie incluse într-un fond mutual de investiţii de 1 miliard de dolari până în 2020. De remarcat că nu există sancţiuni prevăzute în cazul nerespectării condiţiilor contractului.

În multele declarații, preluate de presa internă și cea internațională, kazahii de la Rompetrol dau un semnal, care nu poate fi trecut cu vederea de Guvernul Cioloș, fiind vorba de un investitor important pentru România (investiții de 2 miliarde dolari din 2007, contribuiție cu aproximativ 3% din PIB la economie, 3.000 de angajați, activitățile grupului produc aproape 50.000 de locuri de muncă în domenii conexe). Investigațile procurorilor afectează afacerile grupului din România și ne-ar putea forța să plecăm din țară, a afirmat într-un interviu publicat de EUToday.net, Azamat Zhangulov, senior vicepreședinte al KMG International.

Reprezentanții KMGI au făcut nenumărate demersuri la autoritățile române pentru aplicarea memorandumului din 2013. Acum, așteaptă demararea procedurii de privatizare pentru 26,67% din acţiuni, 200 de milioane de dolari fiind blocaţi din 2013. Dar, mai ales, așteaptă finalul investigației și să scape de sechestrul asupra activelor care le afectează business-ul.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *