KazMunayGas dă în judecată România (Financial Times)

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic KazMunayGas dă în judecată România (Financial Times)
  • Guvernul a fost informat de “notificarea de dispută privind investițiile”
  • “România își utilizează puterea guvernamentală pentru a submina o tranzacție și a renaționaliza activele”, se precizează în scrisoarea transmisă Guvernului de avocații KazMunayGas

Financial Times informează că KazMunayGas a demarat acțiunile în justiție împotriva României, după ce procurorii DIICOT au instituit sechestru pe rafinăria Petromidia, în cadrul unui dosar penal ce vizează modul în care aceasta a fost privatizată. Urmare a acestei acțiuni, planurile societății cu privire la vânzarea unui pachet de acțiuni la KMG International (proprietarul Rompetrol) către o firmă chineză au fost blocate, notează Agerpres.

procese

Avocații KazMunayGas au transmis  Guvernului României o scrisoare, prin care se comunică că a fost, trimisă o “notificare de dispută privind investițiile”, primul pas într-o procedură legală ce ar putea să se finalizeze printr-o procedură de arbitraj international, scrie Financial Times. “România își utilizează puterea guvernamentală pentru a submina o tranzacție și a renaționaliza activele”, se precizează în scrisoare.

KazMunayGas respinge acuzațiile formulate de procurorii DIICOT susținând că a cumpărat rafinăria Petromidia în 2007, la câțiva ani după încheierea privatizării și, de asemenea, a avut aprobarea autorităților române.”Acest dosar nu are nicio legătură cu noi”, a declarat directorul general adjunct de la KazMunayGas, Daniyar Berlibayev, potrivit Agerpres.

Reprezentantul companiei precizează că, urmare a acțiunilor  statului roman, a fost amânată încheierea tranzacției cu societatea CEFC, care era preconizată pentu luna octombrie

La finele lunii aprilie, KazMunayGas a semnat un acord cu compania chineză CEFC pentru vânzarea unui pachet de 51% din acțiunile KMG International, unde este acționar majoritar, pentru suma de 680 de milioane de dolari. În baza acordului, cele două companii s-au angajat să facă investiții de trei miliarde de dolari. La scurt timp, procurorii DIICOT au pus sechestru pe rafinăria Petromidia și pe bunurile mobile și imobile ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA și SC Rompetrol Rafinare SA, în vederea recuperării sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari și 34.941.924 de euro, în dosarul Rompetrol II.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *