KazMunayGas, proprietarul rafinăriei Petromidia, vrea să preia rafinăria Lukoil din Bulgaria

Publicat pe Categorii Esential, Flux energetic, Petrol si gaze, Stiri externe
Prima Pagina Actual Esential KazMunayGas, proprietarul rafinăriei Petromidia, vrea să preia rafinăria Lukoil din Bulgaria

Grupul kazah KazMunayGas, proprietarul rafinăriei Petromidia, vrea  rafinăria din Bulgaria a grupului Lukoil și a depus o ofertă pentru preluarea acesteia, au declarat pentru Bloomberg mai multe surse din apropierea negocierilor.

Potrivit Bloomberg, firma elveţiană Litasco SA, divizia internaţională de marketing şi trading a grupului Lukoil, care în mod oficial deţine rafinăria Lukoil Neftohim de la Burgas, a acceptat deja oferte angajante de la mai mulţi potenţiali ofertanţi, iar unul dintre aceştia este KazMunayGas. Compania kazahă discută cu Vitol Group, cel mai mare trader independent de petrol din lume şi un jucător important don Kazahstan, pentru finanţarea unei posibile achiziţii a rafinăriei de la Burgas.

Și compania ungară de petrol şi gaze MOL şi-a exprimat oficial interesul pentru achiziţionarea rafinăriei Lukoil din Bulgaria.

Lukoil vrea să vândă rafinăria de la Burgas încă din 2023, motivul fiind „legislaţia discriminatorie şi alte decizii incorecte, părtinitoare politic faţă de rafinărie”. Aceasta după ce Bulgaria a decis să interzică importul de ţiţei rusesc, la fel cum au făcut şi alte ţări din Europa după invazia din Ucraina. În consecinţă, ponderea ţiţeiului kazah procesat în Bulgaria a ajuns la 40%, restul venind din Orientul Mijlociu, scrie Bloomberg.

Grupul KazMunayGas este acţionarul majoritar al KMG International, o companie care deţine şi desfăşoară operaţiuni importante în domeniul rafinăriei, petrochimiei, retail şi trading pe mai multe pieţe internaţionale. Reţeaua de retail a KMG International cuprinde peste 1.100 de puncte de alimentare carburanţi în România, Georgia, Bulgaria şi Republica Moldova. Acţionarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare sunt KMG International (54,63% – direct şi indirect) şi statul român, prin Ministerul Energiei (44,7%).


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *