KMG International, salt de la pierderi la un profit de 11,4 milioane USD

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic KMG International, salt de la pierderi la un profit de 11,4 milioane USD

Grupul KMG International, parte a companiei naţionale de petrol şi gaze din Kazakhstan – KazMunayGas, a obținut în primele nouă luni ale acestui an o creştere de 11% a rezultatului operaţional şi un profit net de 11,4 milioane USD, faţă de o valoare negativă de 30 milioane USD în perioadă similară din 2014, potrivit unui comunicat al companiei.

group_0Foto: Sursa Rompetrol

“Performanţele operaţionale şi financiare atinse de Grup în perioada 2014 – 2015 sunt recorduri istorice şi au la bază măsurile adoptate pentru consolidarea şi optimizarea activităţilor de bază – rafinare, retail şi trading în regiunea Mării Negre şi a Mării Mediterane, fiind susţinute şi de sprijinul de circa 1,6 miliarde USD acordat de unicul acţionar din 2007 până în prezent. În contextul în care sectorul de rafinare a fost puternic afectat de criza financiară, strategia noastră pe termen lung a vizat extinderea şi modernizarea rafinăriei Petromidia Năvodari, dezvoltarea segmentului de retail în România, Bulgaria, Moldova şi Georgia, dar şi a celui de trading în Turcia, Franţa, Spania sau Singapore”, declară Zhanat Tussupbekov, directorul general al KMG International.

Grupul a înregistrat în primele nouă luni ale anului un rezultat operaţional (EBITDA) de 136,1 milioane USD, în creştere cu 11% faţă de nivelul consemnat în perioada similară din 2014. În perioada iulie – septembrie, profitul operaţional s-a ridicat la 54,1 milioane USD.

Pe fondul deprecierii majore a materiilor prime (ţiţei) şi a produselor finite, cifra de afaceri brută înregistrată de Grup în acceaşi perioadă a scăzut cu 25%, de la aproximativ 10,3 miliarde USD la 7,7 miliarde USD, se preciează în comunicat.

Cantitatea de materie primă procesată de cele 3 unităţi de producţie ale KMG International (rafinăria Petromidia Năvodari, rafinăria Vega Ploieşti şi divizia de petrochimie) în perioada ianuarie – septembrie a fost de 4,5 milioane tone, în creștere cu 11%. În același timp, vânzările de produse finite (trading, exporturi) realizate de entitățile Grupului către stațiile Rompetrol și partenerii comerciali din regiunea Mării Negre și a Mării Mediterane s-au majorat cu 6%, pana la un nivel de 5,6 milioane tone. Peste 36% din această cantitate a fost livrată prin subsidiarele din România, Georgia, Moldova, Bulgaria, iar restul prin casa de trading – KMG Trading Elveția și Dyneff Franta – Spania.

Exporturile Rompetrol Rafinare pe plan regional s-au apreciat în primele nouă luni ale anului cu circa 28% (peste 350.000 de tone). Cu o capacitate de procesare de peste 5 milioane tone de materie primă/an, Petromidia Năvodari este principalul activ al companiei Rompetrol Rafinare si al KMG International, fiind cea mai mare rafinărie din Romania și una dintre cele mai moderne unități de profil din zona Mării Negre.
Rompetrol Rafinare a oprit, în perioada 11 octombrie – 20 noiembrie, activitatea rafinăriei Petromidia şi a diviziei de petrochimie în vederea desfăşurării reviziei generale programate, ce are loc o dată la 5 ani.
Nivelul total al lucrărilor și investițiilor care vor fi realizate în această perioadă este estimat la 77,5 milioane USD.

Pe plan intern, vânzările de produse finite ale Grupului prin subsidiarele Rompetrol Rafinare, Rompetrol Downstream și Rompetrol Gas au atins în primele noua luni un volum de circa 1,76 milioane tone, în crestere cu 3% față de indicele obținut în perioada similară din 2014. Reţeaua de distribuţie a carburanţilor Rompetrol in Romania este formată din peste 740 de puncte de alimentare (stații Rompetrol, Partener Rompetrol, Rompetrol Expres, baze interne de 9 și 20 mc), 230 de stații distribuție GPL auto, 9.000 de puncte de distribuție butelii, 3 stații de îmbuteliere GPL la Constanța, Arad și Bacău, dar si 8 depozite (Arad, Craiova, Mogoșoaia, Simleul Silvaniei, Vatra Dornei, Zărnești, Onesti și unul în incinta rafinăriei Petromidia).


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *