La Chișinău, se instalează contoare inteligente în grădinițe, școli și spitale

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic La Chișinău, se instalează contoare inteligente în grădinițe, școli și spitale

La Chișinău va fi lansat un sistem informaţional de monitorizare a consumului de energie în clădirile publice. Acesta va permite monitorizarea continuă, de la distanţă, a consumului de apă, precum şi de energie electrică şi termică în mai multe mai multe grădinițe, școli și spitale, unde se vor amplasa contoare inteligente.

Potrivit unui comunicat de presă al PNUD, sistemul inteligent generează alerte în cazul consumurilor peste normă de resurse energetice şi permite intervenţia rapidă în caz de avarii sau de consum fraudulos de energie, scrie site-ul de știri Agora.

„Sistemul permite reducerea și controlul costurilor legate de energie și apă, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, consolidarea responsabilității sociale, asigurarea monitorizării și controlului tuturor variabilelor care afectează performanța energetică a instalaților și clădirilor în ansamblu. Totodată, asigurarea funcționării unui EMIS eficient depinde de angajamentul continuu al factorilor de decizie de toate nivelurile”, a declarat Simion Berzoi, specialist în dezvoltarea afacerilor în cadrul Proiectului Oraşe verzi durabile, citat de Agora.

EMIS a fost dezvoltat și lansat de PNUD în Croația în 2006 și a fost, peste ceva timp, preluat de Bosnia, Herțegovina, Serbia. Sistemul va fi dezvoltat cu suportul PNUD Moldova în cadrul Proiectului „Oraşe verzi durabile pentru Moldova”, finanţat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) și are o durată de cinci ani, până în 2022.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.