La Hidroelectrica, continuă pregătirile pentru diversificarea activității. Direcții vizate: transfer de business, achiziții, dezvoltarea unor centre de inovare și cercetare. Se vor angaja avocați externi pentru activități de due diligence

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal La Hidroelectrica, continuă pregătirile pentru diversificarea activității. Direcții vizate: transfer de business, achiziții, dezvoltarea unor centre de inovare și cercetare. Se vor angaja avocați externi pentru activități de due diligence

Hidroelectrica are in plan diversificarea si dezvoltarea portofoliului de productie prin proiecte noi. Potrivit unui document intern al companiei,  sunt luate in calcul mai multe directii, respectiv: transfer de business, achizitie de participatii, dezvoltarea unor centre de inovare, de cercetare, de achizitie de actiuni ale altor societati sau alte metode de diversificare a activitatii companiei.

Avand in vedere complexitatea activitatii ce urmeaza a fi intreprinsa, Directoratul Hidroelectrica cere aprobarea actionarilor, in sedinta AGEA programata pentru data de 7 mai, pentru achizitionarea unor servicii avocatiale de consultanta.

Avocatii externi care vor lucra pentru Hidroelectrica vor acorda consultanta juridica, in mod special prin efectuarea de activitati de due diligence, cum ar fi: verificarea contractelor incheiate cu furnizorii, clientii, angajatii, contractelor de garantie sau de imprumut, actele de infiintare ale societatii, actele de proprietate aferente activelor firmelor, autorizatiilor, studiul legislatiei etc.

Un criteriu important in alegerea reprezentantului juridic al Hidroelectrica il constituie experienta similara a acestuia si asistarea cu succes a altor companii in realizarea obiectivelor mentionate, avandu-se in vedere activitatea de due diligence, se specifica in documentul avizat de presedintele Directoratului, Bogdan Badea. Potrivit Actului constitutiv, actualizat in octombrie anul trecut, Hidroelectrica poate achizitiona servicii juridice de consultant, de asistenta si/sau reprezentare in situatii temeinic justificate, daca acestea nu se pot asigura de catre personalul de specialitate al societatii.

Inca de anul trecut, se stie ca Hidroelectrica are în intenție să achiziționeze parcuri eoliene şi fotovoltaice în ţară, precum şi  companii energetice în afara graniţelor. Dezvoltarea strategiei investiționale a presupus inițierea acțiunilor strategice privind realizarea sau achiziționarea de noi capacități de producie a energiei din surse hidroenergetice (termoelectrice, eoliene, solare, biomasă și alte surse regenerabile) și analiza oportunității abordării unor domenii noi de activitate economică și industrială, se menționează în Raportul administratorilor.

Iata ce declara Directorul general al companiei, Bogdan Badea, cu un an in urma: “La nivel national, ne uitam sa cumparam parcuri eoliene si solare. Suntem în due-diligence cu mai multe parcuri eoliene. Ne intereseaza sa diversificam sursele de productie si ne uitam in special la energia verde, intrucat se completeaza cu portofoliul nostru. Totodata, analizam si posibilitatea achizitiei altor companii in afara taii”.

Sefii companiei au la dispozitie un studiu de piata privind oportunitatile de dezvoltare ale Hidroelectrica, in România si in regiune atat în domeniul energiei electrice, cat si în alte domenii pentru Grupul Hidroelectrica. Potrivit Raportului administratorilor, studiul trateaza in principal oportunitatile din România, dar are si o perspectiva regionala prin includerea urmatoarelor tari: Ungaria, Belgia și Serbia.

In ce priveste diversificarea activitatii, se ia in calcul inclusiv achizitia de active de la UCM Reşiţa.

Proiectul de listare a companiei este, din pacate, in stand-by.

Reprezentantii Ministerului Energiei au anuntat, recent, ca se analizează realizarea unei companii formată din Hidroelectrica și Complexul Energetic Oltenia. „Cea mai buna combinație, în opinia mea, este cărbune cu hidro, să se realizeze o companie nouă. Statul să răscumpere  acțiunile de la Fondul Proprietatea. Această variantă este la minister în analiză, urmează să se dezbată”, a declarat Doru Vișan, Secretar de Stat în Ministerul Energiei.

De notat ca Hidroelectrica are statut de Furnizor de Ultima Instanta Optional pentru zona Bucureşti-Ilfov, unde poate vinde energie electrică clienților casnici pe piața reglementată, la concurenta cu Enel.

Tot pe linia diversificarii activitatii, s-a decis schimbarea modului de lucru, Hidroelectrica sa devina o societate orientată pe proiecte.

Compania a demarat un program de instruire și consultanță, ce se va derula pe o perioadă de doi ani, ce se adresează unui număr de peste 150 de angajați ai societății, pornind de la top management și mergând către salariați implicați în activitățile de dezvoltare, retehnologizare, management de proiect, proiectare s.a. 

Hidroelectrica a inregistrat, anul trecut,un profit net record, de 1,55 miliarde lei, în creștere cu aproape 14% față de 2017.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *