La loc comanda! Tarifele de transport și distribuție a energiei electrice vor crește din ianuarie 2022

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic
Prima Pagina Energie Electrica si termica La loc comanda! Tarifele de transport și distribuție a energiei electrice vor crește din ianuarie 2022

Vor crește tarifele de transport și distribuție a energiei electrice începând cu 1 ianuarie 2022. Noua decizie vine după ce, la începutul lunii noiembrie, ANRE anunța că nu se modifică tarifele pentru serviciile de transport, sistem și distribuție a energiei electrice pe perioada iernii, în contextul plafonării prețurilor energiei electrice facturate consumatorilor finali în perioada 01.11.2021 – 31.03.2022.

Ieri, 24 noiembrie, ANRE a publicat proiectele de ordine privind aprobarea tarifelor specifice pentru serviciul de distribuție a energiei electrice și a prețului pentru energia electrică reactivă, pentru operatorii de distribuţie concesionari, pentru anul 2022, precum și a tarifelor aferente serviciului de transport al energiei electrice propuse pentru anul viitor.

Iată cum motivează ANRE noua decizie: “Urmare a analizei datelor transmise de operatorii de distribuție concesionari, ANRE a efectuat pentru fiecare operator de distribuţie concesionar, conform prevederilor Metodologiei, calculele prin care s-au stabilit tarifele de distribuţie pentru anul 2022, cu luarea în considerare a veniturilor ţintă iniţiale (calculate pe baza costurilor prognozate reglementate ale serviciului de distribuţie) şi a corecţiilor anuale aferente anului 2020, precum şi a ajustărilor venitului reglementat aferent anului 2022 corespunzătoare costurilor suplimentare estimate pe care operatorii de distribuţie le vor înregistra în anul 2022. O contribuţie importantă în venitul reglementat aferent anului 2022 o reprezintă costul cu achiziţia energiei electrice pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT), care a înregistrat începând cu luna iulie 2021 o creştere semnificativă cauzată de creşterile abrupte de preţ din piaţa de energie electrică”.

Creșterile de tarife de distribuție la cei 6 operatori,de la 1 ianuarie 2022, sunt cuprinse între 6,5% și 12%. Tariful mediu de transport va crește cu 15%.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *