La OMV Petrom, acționarii au decis: Directoratul va fi remunerat în funcție de performanța sustenabilității companiei. Răzvan Nicolescu, numit supraveghetor timp de 4 ani

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal La OMV Petrom, acționarii au decis: Directoratul va fi remunerat în funcție de performanța sustenabilității companiei. Răzvan Nicolescu, numit supraveghetor timp de 4 ani

Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor a aprobat numirea a patru noi membri in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, respectiv Elena Skvortsova, Wolfram Krenn, Răzvan Nicolescu și Marius Ștefan, alături de membrii existenți Rainer Seele, Johann Pleininger, Daniel Turnheim, Jochen Weise și Niculae Havrileţ.

Elena Skvortsova este membru în board-ul OMV, executive officer Marketing & Trading. A absolvit Universitatea de Limbi Străine din Capitala Rusiei și un master în management internațional la Thunderbird School of International Management din Statele Unite. Wolfram Krenn este senior vicepresident Refining & Petrochemical Assets Europe.  Răzvan Nicolescu -fost ministru al Energiei, președintele Asociației pentru Energie Curată și lupta împotriva Schimbărilor Climatice, Ambasador al Pactului Climatic European. Marius Ştefan este director general al furnizorului de servicii de mobilitate Autonom.

Mandatul Consiliului de Supraveghere va fi de 4 ani și va începe din data de 28 aprilie 2021.

OMV Petrom precizează, într-un comunicat, că remunerația variabilă a Directoratului OMV Petrom include criterii direct legate de performanța sustenabilității companiei (rata totală a accidentelor înregistrabile, obiectivele de reducere a emisiilor de carbon, alte KPI-uri HSSE etc.). Acest lucru reflectă angajamentul companiei de a se concentra asupra priorităților sociale și de mediu relevante pentru industria petrolieră și a gazelor, OMV Petrom și acționarii săi.

OMV Petrom a anunțat ale două hotărâri adoptate în cadrul AGOA OMV Petrom, din data de 27 aprilie, respectiv:

  • distribuirea de dividende în valoare brută de 1,76 miliarde de lei pentru anul financiar 2020
  • investiții de 3,3 miliarde lei pentru anul 2021.

„OMV Petrom își onorează angajamentele față de acționarii săi, inclusiv statul român, și alocă dividende la nivelul anului 2019, în pofida mediului volatil și plin de provocări creat de pandemie. Randamentul dividendelor este unul competitiv, comparativ cu cel al competitorilor noștri regionali. Acest lucru reflectă buna performanță financiară și operațională înregistrată de OMV Petrom într-o perioadă în care reziliența industriei noastre a fost pusă de pandemie la grea încercare, de-a lungul întregului lanț valoric”, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.

Acționarii au aprobat propunerea Directoratului de a distribui dividende în valoare brută de 0,031 lei/acțiune pentru anul financiar 2020, menținând același nivel cu cel din anul financiar 2019. Valoarea totală brută a dividendelor de distribuit se ridică la 1,76 miliarde de lei, reprezentând 136% din profitul net al grupului atribuibil acționarilor OMV Petrom S.A. pentru anul 2020.

Aproximativ 360 milioane de lei vor fi distribuite către statul român, care deține, prin Ministerul Energiei, 20,6% din acțiunile OMV Petrom S.A. Din 2005 și până în 2020, OMV Petrom a distribuit către statul român dividende în valoare de aproximativ 3,5 miliarde de lei (inclusiv sumele care urmează a fi plătite în 2021 pentru anul fiscal 2020).

De asemenea, Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor a aprobat bugetul OMV Petrom S.A. pentru 2021, care prevede investiții in valoare de 3,3 miliarde lei.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de 53 milioane bep în 2020. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a 793 benzinării, la sfârșitul anului 2020, sub două branduri, OMV și Petrom.

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51% din acțiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,6% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 7%, iar 21,4% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori Londra.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contribuții de aproximativ 32 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2020.

Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilității corporatiste. În perioada 2007-2020, compania a alocat aproximativ 72 milioane euro pentru dezvoltarea comunităților din România, concentrându-se pe protecția mediului, educație, sănătate și dezvoltare locală.

Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom și-a anunțat sprijinul pentru recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD, Grupul operativ pentru publicarea informațiilor financiare referitoare la schimbările climatice) privind riscurile și oportunitățile asociate schimbărilor climatice.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *