La sesizarea Transelectrica, Consiliul Concurenței investighează o posibilă trucare a unor licitații publice. Companiile vizate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal La sesizarea Transelectrica, Consiliul Concurenței investighează o posibilă trucare a unor licitații publice. Companiile vizate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri
 • Transelectrica a sesizat un posibil comportament anticoncurenţial al companiilor ELM Electromontaj Cluj S.A, Energobit S.A., Societatea pentru Servicii de Mentenanţă a Reţelei Electrice de Transport Smart S.A. şi Energotech S.A., în cadrul a două licitaţii având ca obiect „Retehnologizare a staţiei 400/110/20kV Domneşti” şi „Modernizare a staţiei electrice 220/110kV Râureni”.

Consiliul Concurenţei a anunțat că a declanșat o investigație privind o posibilă trucare a unor licitații publice organizate de Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica S.A.” pentru atribuirea lucrărilor de mentenanţă/modernizare/retehnologizare a Reţelei Electrice de Transport.

În comunicatul transmis de Consiliul Concurenței se precizează că investigaţia a fost declanşată având la bază unele informaţii furnizate de Transelectrica SA, care a sesizat un posibil comportament anticoncurenţial al companiilor ELM Electromontaj Cluj S.A, Energobit S.A., Societatea pentru Servicii de Mentenanţă a Reţelei Electrice de Transport Smart S.A. şi Energotech S.A., în cadrul a două licitaţii având ca obiect „Retehnologizare a staţiei 400/110/20kV Domneşti” şi „Modernizare a staţiei electrice 220/110kV Râureni”.

Transelectrica

Practic, în cadrul celor 2 licitații organizate de Transelectrica, ofertantul ce se clasase pe primul loc în urma derulării etapei de licitaţie electronică a fost descalificat pentru că nu a răspuns sau a răspuns incomplet la solicitarea autorităţii contractante, iar contractul a fost atribuit ofertantului clasat pe locul al doilea, la un preţ mai mare, se menționează în comunicat.

„Pornind de la aspectele sesizate de autoritatea contractantă, analizăm toate licitaţiile de atribuire a lucrărilor respective, fiind posibilă o înţelegere pentru împărţirea contractelor. Este foarte important să depistăm şi să corectăm disfuncţionalităţile din domeniul achizițiilor publice, astfel încât, în final, să avem o cheltuire eficientă a fondurilor publice”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

În cadrul acestei investigații, în luna decembrie 2017, Autoritatea de Concurență a efectuat inspecții inopinate la sediul companiilor, iar documentele ridicate în cadrul inspecţiilor se află în analiza Consiliului Concurenţei, în cadrul procedurii specifice de investigaţie. Inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri, se menționează în comunicat. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă în cadrul programului de clemenţă pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

Precizări: CNTEE Transelectrica NU este companie investigată în ancheta Consiliului Concurenţei. Din contră Transelectrica a acţionat în spiritul unei bune administrări a fondurilor proprii şi a derulării corecte a licitaţiilor, pe baza principiilor concurenţiale.

La scurt timp după ce Consiliul Concurenței a emis comunicatul de presă referitor la declanşarea unei investigaţii privind posibile practici anticoncurenţiale în cazul a două licitaţii organizate Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA, pentru atribuirea unor lucrări de modernizare şi retehnologizare a  două staţii de transformare, CNTEE Transelectrica SA a venit cu următoarele precizări pentru o corectă informare a opiniei publice:

 • În ceea ce priveşte investigaţia demarată de Consiliul Concurenţei, Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA are calitatea de autoritate contractantă care a sesizat Consiliului posibile practici anticoncurenţiale în cazul a două licitaţii organizate de Companie. CNTEE Transelectrica NU este companie investigată în ancheta Consiliului Concurenţei, din contră Transelectrica a acţionat în spiritul unei bune administrări a fondurilor proprii şi a derulării corecte a licitaţiilor, pe baza principiilor concurenţiale.
 • În anul 2016, CNTEE Transelectrica a derulat aproape simultan două licitaţii privind retehnologizarea şi modernizarea a două staţii electrice de transformare. Este vorba despre retehnologizarea Staţiei 400/110/20 kV Domneşti şi retehnologizarea Staţiei 220/110 kV Râureni. Ambele proceduri au avut drept criteriu de atribuire preţul cel mai scăzut şi faza finală de desfăşurare – faza electronică.
 • În urma desfăşurării fazei electronice a licitaţiei pentru retehnologizarea staţiei Domneşti, ofertanţii de pe primele două locuri au fost: ofertant 1 – SMART SA cu subcontractant Energotech SA, şi ofertant 2 – Energobit SA în asociere cu ELM Electromontaj Cluj S.A..
 • Procedura a fost invocată Consiliului Concurenţei pentru faptul că cei doi ofertanţi au folosit în justificarea preţului aparent neobişnuit de scăzut: fraze, terminologii identice.
 • În urma desfăşurării fazei electronice a licitaţiei pentru retehnologizarea staţiei Râureni, ofertanţii de pe primele două locuri au fost: ofertant 1 – Energotech SA şi ofertant 2 – SMART SA.
 • În cazul procedurii de la Râureni, având în vedere preţul neobişnuit de scăzut în raport cu ceea ce urma a fi furnizat, executat sau prestat, CNTEE Transelectrica SA a solicitat clarificări de la ofertantul situat pe locul I. Faptul că ofertantul nu a răspuns, ceea ce l-a exclus din procedură, a ridicat suspiciuni comisiei de evaluare, având în vedere o posibilă viciere a procedurii.
 • Ţinând cont de aspectele prezentate mai sus şi de faptul că în cazul licitaţiei pentru Staţia Domneşti două dintre companii au participat împreună, iar în cazul licitaţiei privind Staţia Râureni acestea au fost concurente, CNTEE Transelectrica a constatat existenţa unor indicii privind o posibilă înţelegere între participanţii la licitaţii şi a sesizat, în septembrie 2016, Consiliul Concurenţei.
 • Facem precizarea că CNTEE Transelectrica SA colaborează cu inspectorii Consiliului Concurenţei, din poziţia de companie care a sesizat această posibilă practică neconcurenţială, punând la dispoziţie orice documente sunt necesere derulării anchetei.
 • De asemenea, menţionăm că toată documentaţia celor două licitaţii este publică în sistemul electronic de achiziţii publice.
 • În prezent, în urma procedurilor de licitaţii finalizate, lucrările de retehnologizare a Staţiei Domneşti sunt executate de Energobit SA (valoarea contractului este de 24.897.000 de euro), iar lucrările de retehnologizare a Staţiei Râureni sunt executate de SMART SA (valoarea contractului este de 16.856.207 lei). Cele două contracte sunt derulate în prezent fără niciun fel de probleme.

Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *