La Transgaz, au câștigat investițiile. Șefii companiei raportează îndeplinirea angajamentelor de investiții până la finele anului. Se așteaptă ca statul să nu mai ceară dividende suplimentare

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii La Transgaz, au câștigat investițiile. Șefii companiei raportează îndeplinirea angajamentelor de investiții până la finele anului. Se așteaptă ca statul să nu mai ceară dividende suplimentare
  • Angajamentele investiționale, în valoare de 4.468.308 mii lei, aferente anului 2019 sunt realizate (Raport privind realizarea investițiilor)

La Transgaz au câștigat investițiile. Șefii companiei  raportează îndeplinirea angajamentelor de investiții până la finele anului în curs. Se așteaptă ca statul, prin Ministerul Economiei, să nu mai ceară dividende suplimentare.

“La Transgaz, angajamentele investiționale, în valoare de 4.468.308 mii lei, aferente anului 2019 sunt realizate. Valoarea estimată totală a angajamentelor asumate prin contracte semnate și care urmează să fie semnate până la 31 decembrie 2019, fără a include valoarea proiectelor aflate în proceduri de achiziție, este de 3.008.680 mii lei, iar valoarea bugetată de Transgaz este de 2.441.000 mii lei. La 31 decembrie 2019, valoarea estimată a proiectelor în curs de achiziție este de 1.459.628 mii lei”, potrivit unui raport ce urmează a fi prezentat acționarilor.

Conducerea Transgaz trebuie să dea socoteală acționarilor, în ședința AGA programată pentru luna decembrie, și să prezinte un raport detaliat privind realizarea investițiilor, pentru a se constata dacă a fost îndeplinit programul de investiții aprobat pentru anul 2019. În cazul în care angajamentele nu erau îndeplinite, Ministerul Economiei ar fi cerut șefilor Transgaz să supună aprobării acționarilor distribuirea de dividende, potrivit hotărârii din iunie 2019. Acționarii au aprobat, în vara acestui an, repartizarea profitului sub formă de dividende, cu condiția realizării programului de investiții.

Obligația de raportare este ca urmare a faptului că șefii Trangaz au reușit să obțină aprobarea acționarilor pentru repartizarea profitului aferent anului 2019 prin aplicarea unei cote de 50% la repartizarea profitului sub formă de dividende. Ministerul Economiei, acționar majoritar, a cerut distribuția a 90% din profit, compania a propus doar 51%, argumentul adus de șefii societății fiind nevoia de bani pentru marile proiecte de investiții.

Repartizarea suplimentară a profitului net sub formă de dividende va putea fi crescută, fără a avea impact major asupra indicatorilor companiei, odată cu punerea în funcțiune a obiectivelor strategice de investiții și reducerea gradului de îndatorare a companiei, susțin șefii Trangaz, în raportul pregătit pentru acționari.

În informare, se prezintă situația detaliată a investițiilor, a proiectelor aflate în derulare și în curs de achiziție. Neasigurarea surselor de finanțare la nivelul contractelor încheiate, ca urmare a distribuirii de dividende suplimentare, obligă societatea să reconsidere angajamentele aferente și la efectuarea demersurilor legale în vedera reducerii gradului de realizare a investițiilor. Finalizarea cu întârziere a obiectivelor de investiții pentru care Transgaz a vândut capacitate de transport sau a obiectivelor care reprezintă angajamente încheiate cu Comisia Europeană, pot avea un impact nefavorabil major asupra Transgaz, atrag atenția șefii companiei, în raportul privind investițiile pregătit pentru acționari.

Dincolo de angajamentul asumat, aceștia insistă la acționari că sursa de finanțare neconsumată în 2019 trebuie asigurată în anii următori, motivând că proiectele derulate de Transgaz sunt complexe, realizarea acestora derulându-se pe perioade mai mari de un an. În raport se prezintă proiectele aflate în derulare, pentru care Transgaz trebuie să asigure finanțare indiferent că se execută în acest an sau în anii următori: proiectul BRUA, modernizarea STC Onești și STC Siliștea, dezvoltarea capacității de transport a SNT în vederea asigurării fluxului de gaze naturale pe direcția România-Rep. Moldova, conducta de interconectare transport gaze naturale Vadu – T1 conducta de transport gaze naturale Țărmul Mării Negre – Podișor, înlocuirea stației de măsurare în SMG Isaccea 1. Pentru dezvoltarea rețelei de transport pe teritoriul României, Transgaz a prevăzut în planul de dezvoltare a SNT suma de 3.700.000 mii lei, în perioada 2019 – 2028.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *