Lansarea proiectului de cuplare a pieței pentru ziua următoare pe bază de fluxuri Core FB MC, în februarie 2022

Publicat pe Categorii Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Lansarea proiectului de cuplare a pieței pentru ziua următoare pe bază de fluxuri Core FB MC, în februarie 2022
  • OPCOM: Rezultatele rulării paralele externe a proiectului de cuplare a pieței pe bază de fluxuri ating un nivel ridicat de maturitate

Părțile implicate în proiectul de cuplare a pieței pentru ziua următoare pe bază de fluxuri (Core FB MC) anunță că, începând cu ziua de 28 august 2021, rularea paralelă externă a atins următorul nivel de maturitate. Lansarea testelor comune ale procedurilor Cuplării unice a piețelor pentru ziua următoare (SDAC) este estimate să aibă loc la începutul anului 2022. Implicarea participanților la piață este, de asemenea, prevăzută pentru începutul anului 2022. Lansarea Core FB MC este previzionată pentru sfârșitul lunii februarie 2022.

OPCOM prezintă, într-un comunicat, rezultatele rulării paralele externe a proiectului de cuplare a pieței pe bază de fluxuri care ating un nivel ridicat de maturitate și obiectivele următoare ale proiectului Core FB MC.

Din noiembrie 2020, OPEED-urile și OTS-urile din regiunea Core au început o fază de testare publică pentru a se pregăti ei înșiși precum și participanții la piață pentru implementarea cuplării pieței pe bază de fluxuri. Inițierea acestei activități cu 15 luni înainte de data planificată de lansare este în conformitate cu obligația legală prevăzută la articolul 20 alineatul (8) din Regulamentul CACM care impune ca OTSurile în cauză să testeze metodologia bazată pe fluxuri, alături de regimurile existente de calcul și alocare a capacității aplicate în prezent în Core CCR pentru o perioada de cel puțin șase luni. Această așa-numită rulare paralelă externă a atins un nivel ridicat de maturitate. Sistemele comune necesare ale Operatorilor de Transport și Sistem din regiunea Core utilizate în rularea paralelă externă se află în etapa finală a industrializării, acoperind cerințele necesare pentru a permite o rulare paralelă complet reprezentativă și stabilă.

Părțile proiectului au început testele comune în a doua jumătate a lunii septembrie 2021. De asemenea, părțile proiectului se așteaptă să lanseze testele comune ale procedurilor Cuplării unice a piețelor pentru ziua următoare (SDAC) la începutul anului 2022. Implicarea participanților la piață este, de asemenea, prevăzută pentru începutul anului 2022. Informații despre această implicare a participanților vor fi furnizate separate în timp util. Lansarea Core FB MC este previzionată pentru sfârșitul lunii februarie 2022.

Canale de comunicare

Participanții la piață care vor dori să urmărească mai îndeaproape dezvoltarea proiectului sunt invitați să se alăture Grupului Consultativ Core (CCG), trimițând un  CORE-FB e-mail la CoreCG@magnus.nl. Participanții Grupului Consultativ Core vor primi informații periodice și invitații la teleconferințe și întâlniri. Alături de CCG este disponibil în prezent un forum de Întrebări & Răspunsuri pentru proiectul Core FB MC. Forumul este disponibil în secțiunea Core FB MC de pe website-ul JAO, respectiv www.jao.eu. Părțile din proiect invită toți participanții la piață să utilizeze acest forum pentru întrebările lor.

Proiectul de cuplare a pieței pe bază de fluxuri (Core FB MC) promovează dezvoltarea și implementarea unei cuplări bazate pe fluxuri a pieței pentru ziua următoare în întreaga Regiune Core (Core CCR) în cadrul proiectului de cuplare unică a piețelor pentru ziua următoare (SDAC). Core CCR acoperă granițele dintre zonele de ofertare ale următoarelor state membre ale UE: Austria, Belgia, Croația, Republica Cehă, Franța, Germania, Ungaria, Luxemburg, Olanda, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.