„Punem Oamenii din energie în lumină” Laurențiu Dragoș Șopoglu, Manager, Departament de Inginerie al Parcului Eolian Fântânele -Cogealac: Va fi nevoie de creșterea calității învățământului și formarea personalului calificat. Domeniul energetic se confruntă cu o lipsă acută de profesioniști

Publicat pe Categorii Esential, Interviuri InvesTenergy, Semnal
Prima Pagina Actual Esential „Punem Oamenii din energie în lumină” Laurențiu Dragoș Șopoglu, Manager, Departament de Inginerie al Parcului Eolian Fântânele -Cogealac: Va fi nevoie de creșterea calității învățământului și formarea personalului calificat. Domeniul energetic se confruntă cu o lipsă acută de profesioniști
  • Specialiștii sunt baza dezvoltării și îmbunătățirii domeniului de activitate, iar acest lucru se aplică și în ceea ce privește dezvoltarea și îmbunătățirea tehnicilor de mentenanță
  • Echipa Parcului Eolian CEZ lucrează la proiecte de implementare a unei soluții de stocare a energiei electrice folosind baterii de capacitate foarte mare și de producere a hidrogenului verde din sursă eoliană

“Totul a început în iarna anului 2010. Țin minte că prima experiență la o turbină eoliană a fost într-o zi foarte friguroasă și cețoasă. Urcând pe nacela turbinei nu am simțit teamă de înălțime deoarece nu vedeam nimic în jur, doar palele turbinei răzbeau din ceață. Aveam senzația că sunt pe un ocean datorită iluziei create de ceață.

Am avut întotdeauna înclinație spre partea tehnică și mecanică, de aceea consider că acesta este job-ul la care am visat și care mi se potrivește”, ne mărturisește Laurențiu Dragoș Șopoglu, Manager în cadrul Departamentul de Inginerie al Parcului Eolian Fântânele – Cogealac.

Continuăm să punem în lumină Oamenii din energie. L-am rugat pe Laurențiu Dragoș Șopoglu să se prezinte …

“Am absolvit facultatea de Inginerie Mecanică din cadrul Universității Ovidius din Constanța, în perioada 2004 – 2009, cu titlul de Inginer Diplomat. În 2010, după câteva job-uri part time în timpul facultății, am aplicat pentru un post de Inginer Mecanic în cadrul uneia dintre puținele companii de la momentul respectiv, care construia turbine eoliene și executa mentenanța acestora.

În octombrie 2010, am avut ocazia să accesez un domeniu necunoscut și foarte promițător în România. Au urmat câteva săptămâni de cursuri de specializare, teoretice și practice, în Germania, una din cele mai dezvoltate țări când vine vorba de energia eoliană. Am avut ocazia să întâlnesc oameni deosebiți care m-au inspirat și care m-au făcut să realizez cât de unică este șansă pe care am primit-o, să lucrez într-un domeniu complet nou la noi în țară.

După această perioadă de formare au urmat aproape 2 ani și jumătate de construcții și de mentenanță a turbinelor eoliene. Proiectele la care am participat în faza de construcție a turbinelor eoliene au fost cele de la Siliștea și Fântânele-Cogealac.

Partea de mentenanță la care am participat s-a desfășurat în cea mai mare parte în Parcul Eolian Fântânele-Cogealac. În această perioadă am reușit să mă dezvolt profesional și să fiu promovat la nivel de șef de echipă, având 4 oamenii în subordine. În această fază de mentenanță a turbinelor eoliene, se executau în special lucrări de mentenanță preventivă anuală, care includeau operațiuni precum: strângeri mecanice cu sisteme hidraulice, gresări are organelor de mașini în mișcare și alinieri ale subansamblelor.

În mai 2012 am devenit parte din echipa O&M a Parcului Eolian Fântânele-Cogealac. Cunoscând turbinele din faza de construcție și mentenanță, am reușit să mă integrez în echipă și să aduc valoare adăugată, datorită experienței acumulate. După o perioadă de aproape 8 ani în care am ocupat poziția de Specialist de Operare și Performanță am fost promovat în rolul de Manager al Departamentului de Inginerie”.

“Pentru a ajunge un specialist e nevoie de multă muncă, implicare și experiență în domeniu”

Demersul InvesTenergy este de a pune Oamenii din energie în lumină, de a prezenta Specialiștii din domeniu. În opinia dvs., cât de importanți sunt specialiștii în orice domeniu?

Laurențiu Dragoș Șopoglu: În orice industrie, specialiștii sunt baza dezvoltării și îmbunătățirii domeniului de activitate, iar acest lucru se aplică și în ceea ce privește dezvoltarea și îmbunătățirea tehnicilor de mentenanță, atât preventivă, cât și predictivă.

Pentru a ajunge un specialist e nevoie de multă muncă, implicare și experiență în domeniu. Consider că experiența se dobândește greu, mai ales într-un domeniu nou.

Pe dvs. ce anume vă definește ca OM și ca specialist în ceea ce faceți?

Sunt o persoană care este în mod constant în căutare de lucruri noi, inovatoare și care continuă să crească chiar dacă postul sau poziția respectivă nu o cere direct. De cele mai multe ori creșterea mea profesională se bazează pe ceea ce studiez, fiind relaționată direct sau indirect cu locul de muncă. Îmi place și sunt pasionat de ceea ce fac și cred că fără pasiune nu poți ajunge la performanță.

Laurențiu Dragoș Șopoglu ne spune că a avut ocazia să își înceapă parcursul profesional încă din timpul facultății, din anul 3. A început la o firmă care făcea mentenanță la fabrica de pâine și apoi a trecut la o companie care se ocupa cu hidraulică și derivate hidraulice.

“În 2010 am avut fericita oportunitate să fiu angajat de una din puținele firme din domeniu, care executa mentananță preventivă și instalări în domeniul eolian. După 2 ani și jumătate, în mai 2012, am acceptat o poziție în cadrul companiei CEZ, parte din echipa O&M a Parcului Eolian Fântânele-Cogealac. După o perioada de aproape 8 ani, tradusă prin numeroase proiecte reușite și apreciate, am preluat poziția de Manager al Departamentului de Inginerie”, ne prezintă interlocutorul nostru parcursul său professional în cadrul grupului CEZ în România.

“Colegii noi se integrează cu ușurință deoarece se dezvoltă alături de colegii mai vechi, cu experiență în domeniu”

Cu ce vă ocupați în prezent în cadrul companiei? Cum este să lucrezi în echipa CEZ?

În prezent mă ocup de coordonarea departamentului de Inginerie. Împreună cu colegii de departament executăm mentenanța predictivă a turbinelor eoliene (Condition Monitoring, Endoscopii) și ne ocupăm cu dezvoltarea proiectelor de îmbunătățire a turbinelor eoliene (Proiectul de determinare a asimetriei palelor, Proiectul de determinare a dezalinierii față de vânt a turbinelor, monitorizarea evoluției lagărelor din turbine, etc.).

Lucrul în echipa CEZ reprezintă un privilegiu și o încununare a tuturor reușitelor și sacrificiilor de până acum, din acest domeniu.

Suntem o echipă puternică și deschisă spre evoluție și lucruri noi. Colegii noi se integrează cu ușurință deoarece se dezvoltă alături de colegii mai vechi, cu experiență în domeniu.

Sunt numeroase proiecte la care am participat și pe care le-am dezvoltat în cadrul evoluției mele în echipa CEZ , ne spune Laurențiu Dragoș Șopoglu,  enumerând câteva mai importante: Analiza de Wake Effect în Parcul Eolian CEZ; Proiectul de pierderi tehnice operaționale; Proiectul de determinare a asimetriei palelor; Proiectul de determinare a dezalinierii față de vânt a turbinelor; Proiectul de implementare a unor rulmenți prototip pentru mișcarea palelor; Implementarea sistemelor de mentenanță predictivă la hidroagregatele de la TMK Reșița; Monitorizarea predictivă a parcului eolian și a hidroagregatelor de la Reșița.

Cel mai important proiect – cel de determinare a dezalinierii față de vânt a turbinelor din parcul eolian, care a primit un brevet de invenție în SUA

El consideră proiectul de determinare a dezalinierii față de vânt a turbinelor din parcul eolian cel mai important dintre cele enumerate mai sus (proiect care s-a materializat în anul 2021 cu acordarea unui brevet de invenție în SUA). Proiectul de ajustare a asimetriei palelor s-a aplicat cu succes tuturor turbinelor din parcul eolian, cu îmbunătățiri semnificative la nivel de producție anuală.

Momentele dificile în activitate, cum le-ați depășit?

În orice activitate există momente dificile care trebuie depășite. Unul dintre ele a fost pierderea unei turbine din parcul eolian, în timpul unei furtuni puternice, în iarna anului 2018. Echipa a fost nevoită să facă eforturi mari pentru a analiza situația și a planifica reconstruirea acestei turbine, care suferise daune majore. Am fost nevoiți să analizăm, să tragem concuzii, să învățăm din această experiență neplăcută și să luăm măsurile necesare de îmbunătățire, astfel încât aceste situații să poată fi evitate pe viitor.

Cine este mentorul dvs., omul care v-a susținut în permanență? Sunteți, la rândul dvs., mentor pentru cineva?

Mentorul meu este reprezentat de familia mea, formată din soția și fiica mea, care m-au susținut în orice situație dificilă și datorită cărora doresc să evoluez în permanență.

La rândul meu, nu mă consider mentorul nimănui și dacă cineva m-ar lua ca exemplu, sper să învețe din evoluția și experiența mea.

“Colegii noștri studiază oportunitatea de a produce acest hidrogen verde prin metode off-grid sau on-grid, folosind turbinele din Parcul Eolian Fântânele – Cogealac”

Cum reușiți să vă adaptați schimbărilor permanente din domeniul energetic?

Echipa Parcului Eolian CEZ se află într-o continuă adaptare la schimbările permanente din domeniul energetic. La momentul actual avem proiecte în diferite faze de dezvoltare/ implementare. Primul ar fi un proiect de implementare a unei soluții de stocare a energiei electrice folosind baterii de capacitate foarte mare. Acest proiect este menit să asigure rezerva de 1% impusă de operatorul de rețea și să permită turbinelor eoliene să funcționeze fără limitări.

Un alt proiect prin care ne adaptăm schimbărilor din domeniul energetic, aflat în faza de dezvoltare, este cel de producere a hidrogenului verde din sursă eoliană. Colegii noștri studiază oportunitatea de a produce acest hidrogen verde prin metode off-grid sau on-grid, folosind turbinele din Parcul Eolian Fântânele – Cogealac.

Întrebat despre planurile de viitor, Laurențiu Dragoș Șopoglu ne spune că acestea includ dezvoltarea, testarea și implementarea a două inovații care – speră el – să se concretizeze prin brevetarea acestora la nivel european, asemenea brevetului existent de determinare a erorilor azimutale ale turbinelor eoliene.

Ce le recomandați generațiilor de tineri?

Tinerilor le recomand să profite de orice oportunitate de a învăța lucruri noi și de a le asimila. De asemenea, le recomand să nu se bazeze în totalitate pe acest trend de digitalizare sau machine learning, ci să își formeze mai întâi o bază solidă de cunoștințe.

Cum vedeți sectorul energetic românesc peste 10 ani?

În primul rând este nevoie de o asigurare a accesului la energia electrică, termică și gaze naturale pentru toți consumatorii. Știm că și la ora actuală există gospodării fără acces la energie electrică.

Va fi nevoie de creșterea calității învățământului din domeniul energetic și formarea personalului calificat. Domeniul energetic se confruntă cu o lipsă acută de profesioniști și de personal calificat.

De asemenea, consider că investițiile în cercetare și dezvoltare pentru domeniul energetic trebuie majorate.

Infrastructura de transport a energiei electrice necesită la rândul său îmbunătățiri. În anumite cazuri, foarte mulți dezvoltatori vor să construiască parcuri fotovoltaice sau eoliene, dar infrastructura de transport nu le permite.

Mulțumim Laurențiu Dragoș Șopoglu, aprecierile noastre. Succes în continuare! Mulțumim CEZ pentru posibilitatea de a cunoaște și prezenta specialiști din companiile din grup.


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *