Lecția învățată de furnizori după criza din iarnă. Ion Lungu, AFEER: “Expunerea la risc trebuie eliminată și în situații de criză nu te ajută nimeni”

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Lecția învățată de furnizori după criza din iarnă. Ion Lungu, AFEER: “Expunerea la risc trebuie eliminată și în situații de criză nu te ajută nimeni”

“Băncile au redus drastic finanţarea furnizării de energie electrică”

“Sunt furnizori cu mari dificultăţi în menţinerea portofoliilor de clienţi. Unii dintre ei doresc să-şi reducă portofoliul de clienţi și, astfel, să scadă pierderile”

“Expunerea la risc trebuie eliminată și în situații de criză nu te ajută nimeni”, este potrivit lui Ion Lungu, Președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER, lecția învățată de furnizori după experiența din  iarna acestui an.

Teoria riscului și analizei este prima lecție de învățat pentru furnizori, a afirmat Lungu. Piața la consumatorii finali este extrem de concurențială, fapt ce a determinat furnizorii să-și asume riscuri mai mari, lăsând cantități din ce în ce mai mari pe PZU.  Concurenţa în rândul furnizorilor privaţi este atât de mare încât nu este loc de prea mari diferenţe între preţuri, a explicat reprezentantul AFEER. În opinia sa, soluția pentru companiile energetice este să adauge valoare la preţ, să vină cu oferte complexe, de furnizare energie electrică şi gaze naturale, asociate cu alte servicii: de reparații, de ex., dar și parteneriate cu lanţuri de magazine sau furnizori de telefonie etc.

“Nu doar piața energiei este vulnerabilă. Băncile, care finanțau rezonabil activitatea de furnizare, în ianuarie, la primele semne de turbulențe, au redus drastic finanţarea furnizării de energie electrică”, a explicat Ion Lungu.

Situația din iarnă, când prețul energiei pe bursă a explodat , a condus la insolvențe, mulți furnizori având mari probleme în continuare.”Au dispărut 6-7 jucători din piaţă. Din informaţiile existente, sunt furnizori cu mari dificultăţi în menţinerea portofoliilor de clienţi. Câţiva furnizori doresc să-şi reducă portofoliul de clienţi și, astfel, să scadă pierderile”, a precizat Președintele Asociației.

În primele 8 luni ale acestui an, preţul energiei pe PZU a crescut cu 64% faţă de anul trecut, în condiţiile în care cantitatea tranzacţionată a fost doar cu 3% mai mare.

În 2018, prețul energiei în factura consumatorului final va fi mai mare. Creșterea nu va fi însă din cauza liberalizării totale a pieței, ci a condițiilor din piață

În 2018, prețul energiei în factura consumatorului final va fi mai mare. Creșterea nu va fi însă din cauza liberalizării totale a pieței, ci datorită condițiilor din piață, susține Ion Lungu, Președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România, cu ocazia lansării, în premieră, a Târgului national de energie AFEER. „Nu aș vrea să se creeze confuzia că din cauza liberalizării au crescut prețurile. Cauza o reprezintă condițiile din piață. Este de așteptat ca prețurile la care se vor încheia noile contracte să fie mai mari”, a precizat Lungu.

Reprezentanții Asociației au explicat ce se va întâmpla din ianuarie 2018, când piața va fi complet liberalizată. “Și până la această dată, consumatorii casnici au avut posibilitatea să-și schimbe furnizorul, să renunțe la FUI. De la 1 ianuarie 2018, dispare ponderea de 10% din factură care acum este la tarif reglementat”, a spus Dana Cănea, membru Comitet Director al Asociației.

Potrivit datelor AFEER, din totalul de circa 8 milioane de consumatori casnici, 750-800 au trecut din regim reglementat în cel concurenţial. “Nu ne așteptăm la o explozie a numărului consumatorilor casnici care îşi schimbă furnizorul după 1 ianuarie 2018, ci la o continuare a trendului actual. Va mai dura câţiva ani până când consumatorii casnici vor negocia şi îşi vor alege furnizorul. Este o chestiune de conştientizare şi educaţie”, a afirmat Cristina Micu, membru în Consiliul Director al AFEER.

Informarea consumatorilor este un lucru crucial în schimbarea furnizorului, a subliniat Daniel Pintilie, membru Comitet Director, prezentând inițiativa AFEER de a organiza, în premieră, un Târg de energie, adresat în special consumatorilor casnici, care vine ca o continuare a campaniei Asociației de informare a consumatorilor, ce se desfășoară de mai bine de 2 ani, sub deviza “Un consumator informat este un consumator protejat”. Reprezentanții AFEER au adresat invitația la Târgul de energie, ce se va desfășura în perioada 19-22, la Palatul Parlamentului, un bun prilej pentru companiile expozante –  Electrica, ENEL, CEZ, E.ON, precum şi Tinmar Energy, Complexul Energetic Oltenia şi MET – să-şi prezinte ofertele şi serviciile, iar pentru consumatori să îşi aleagă în cunoştinţă de cauză oferta care li se potriveşte cel mai bine.

 

 

 

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.