Lecția lunii ianuarie. ANRE ia măsuri pentru reducerea expunerii FUI la volatilitatea preţurilor pieţelor pe termen scurt și evitarea creșterii prețului energiei la clienții finali

Publicat pe Categorii Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Lecția lunii ianuarie. ANRE ia măsuri pentru reducerea expunerii FUI la volatilitatea preţurilor pieţelor pe termen scurt și evitarea creșterii prețului energiei la clienții finali

Situația înregistrată de către Furnizorii de Ultimă Instanță – FUI în lunile ianuarie și februarie a determinat Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE să aducă unele completări la Metodologia de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților finali. Practic, în primele 2 luni ale anului, FUI au fost nevoiți să achiziționeze energie din PZU în vederea completării necesarului de consum pentru clienții finali aflați în portofoliul lor. Totodată, FUI au fost puși în situația de a prelua un număr semnificativ de locuri de consum aflate în portofoliul unor furnizori concurențiali.

Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, în ședința din data de 05.04.2017, Ordinul privind completarea Metodologiei de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților finali, aprobată prin Ordinul ANRE nr. 92/2015.

Potrivit unui comunicat transmis de ANRE, completările la Metodologia în vigoare au vizat, în principal, următoarele aspecte:

  • evitarea/limitarea creșterii de tarife aplicate de către furnizorii de ultimă instanță clienților finali, prin acordarea posibilității achiziției energiei electrice de pe toate piețele administrate de Opcom, în cazul suspendării/încetării unor contracte bilaterale încheiate pe PCSU;
  • minimizarea riscurilor financiare la care sunt expuşi furnizorii de ultimă instanță prin: extinderea limitelor admise de metodologie la stabilirea costurilor justificate cu achiziția energiei electrice facturate la tarif CPC, în cazul FUI care se confruntă cu situații obiective de suspendare / încetare a contractelor încheiate pe PCSU. Totodată, se acordă furnizorilor de ultimă instanță dreptul de a factura un tarif suplimentar clienților noncasnici preluați în regim de ultimă instanță și care nu au dreptul la serviciul universal,  pentru perioadele în care prețul mediu pe PZU înregistrează o creștere mai mare de 10% față de prețul mediu pe PCSU.

Prin completările aduse Ordinului ANRE 92/2015 s-au avut în vedere asigurarea corectitudinii acțiunilor și predictibilității costurilor pentru participanții la piață implicați, reducerea expunerii furnizorilor de ultimă instanță la volatilitatea preţurilor pieţelor pe termen scurt, precum și minimizarea riscului de creștere a prețului energiei electrice plătit de clienții finali beneficiari ai serviciului universal, precizează reprezentanții ANRE.

Furnizorii de Ultimă Instanță sunt, în prezent, Electrica, CEZ, Enel și E.ON. De anul viitor, și alte companii de energie  vor putea intra pe această piață .

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.