Lecții de “Transparență în energie” la Ministerul Energiei

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Lecții de “Transparență în energie” la Ministerul Energiei

În cadrul proiectului „Transparență în Energie”, Ministerul Energiei a organizat o întâlnire la care au participat reprezentanți din conducerea companiilor energetice aflate în subordinea ministerului și reprezentanți ai societății civile. „Avem nevoie de o discuție pe această temă în ideea de a pune cap la cap experiența ONG-urilor și a companiilor de stat care au fost fie țintă – fie beneficiari, și împreună să facem un pas în față. Prin acest proiect ne propunem să ajutăm companiile să își îmbunătățească performanța în câteva sectoare care au reprezentat de-a lungul vremii pietre de moară. Expertiza societății civile poate oferi niște mecanisme concrete, iar Ministerul Energiei, ca liant, poate ajuta companiile să evolueze și să iasă din zona de incertitudini”, a declarat ministrul Victor Grigorescu, citat într-un comunicat al ministerului.

dsc_1845

Sursă foto: Ministerul Energiei

Reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale partenere în proiect au realizat o serie de prezentări prin care au evidențiat punctele esențiale ale procesului de transparentizare. Iulia Coșpănaru, Director adjunct al Transparency International România a subliniat faptul că, așa cum arată estimările instituțiilor internaționale, ”corupția ne costă în fiecare an undeva la 5,5% din Produsul Global Brut. Înseamnă 46 de puncte pentru România în indicele de percepție a corupției și 12 puncte de TVA care, în condițiile în care am putea elimina cu  totul corupția din societate, ar putea fi câștigate”, a adăugat Iulia Coșpănaru, Transparency International România.

La eveniment a fost prezent Andrei Nicoară, consilier în Cancelaria Prim-Ministrului, care a vorbit despre portalul de date deschise data.gov.ro și accesul la infoamațiile deschise. „Prin publicarea datelor în format deaschis se creează un mecanism preventiv care are ca scop final diminuarea corupției”, a declarat Andrei Nicoară.

Potrivit comunicatului Ministerului Energiei, discuția despre principiile de transparență necesare la nivelul întreprinderilor de stat a atins subiecte precum accesul la informații de interes public, transparența decizională sau achizițiile publice. „Cred că a fost extrem de oportun că ne-am putut întâlni cu reprezentanții companiilor energetice și că am găsit deschidere din partea lor, pentru că în acest mod am mai reușit să reducem reținerile pe care le avem unii față de alții. Sper să colaborăm în continuare pentru că toată lumea, atât ONG-urile cât și Ministerul Energiei și companiile energetice, dorește același lucru: companii transparente unde să se știe exact ce este răspundere internă și ce intră în răspunderea ministerului ”, a afirmat Otilia Nuțu, membru fondator al Asociației Expert Forum.

Proiectul „Transparență în energie”, inițiat de Ministerul Energiei în parteneriat cu nouă ONG-uri, conține cinci subgrupuri de lucru: „Avertizorul de integritate, Transparentizare și Open-Data, Achiziții publice, Etica în întreprinderilor publice și Conflictul de interese și incompatibilitate. La evenimentul organizat la Ministerul Energiei au participat reprezentanții din conducerea a 14 companii energetice, dar și ONG-urile partenere la proiect.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.