- Deputații sunt solicitați să aprobe excepții de la plata tarifelor de transport și distribuție, a certificatelor verzi și contribuției de cogenerare pentru energia extrasă din rețea pentru a fi stocată cu scopul de echilibrare a rețelei
- Comisia pentru industrii si servicii a adoptat, la finele anului trecut, un raport suplimentar cu amendamente admise
Statul ar putea încuraja investiţiile ce au ca scop construirea şi operarea centralelor electrice prevăzute cu instalații de stocare a energiei electrice, luând în considerare importanța stocării energiei electrice și utilizarea acesteia în vederea asigurării continuității în furnizarea energiei electrice/adecvanței SEN, cu respectarea procedurilor privind ajutorul de stat. Aceasta dacă Camera Deputaților va aproba propunerea legislativă privind unele măsuri pentru dezvoltarea infrastructurii de producţie şi stocare a energiei electrice şi de echilibrare a Sistemului Electroenergetic Naţional, prin construirea şi operarea centralelor eoliene şi fotovoltaice prevăzute cu capacităţi de stocare a energiei electrice (Pl-x 266/2022), inițiată de deputatul USR, Cristina Prună.
“Este clar că în acest context, cu foarte multe provocari pentru rețeaua de transport și distribuție avem nevoie de stocare. Am venit în parlament încă din 2022 cu o lege pentru stocare, anticipam că vom ajunge aici. Până la urma trebuie să încurajăm piața să meargă în direcția corectă. Această direcție, din punctul meu de vedere, vine cu stimulente pentru stocare. Legea la care am lucrat exceptează de la plata tarifelor de transport și distribuție, certificate verzi și contribuție de cogenerare energia extrasă din rețea pentru a fi stocată cu scopul de echilibrare a rețelei. Practic dăm o facilitate acestor capacități să fie folosite de Transelectrica pe post de consumator dispecerizabil. Nu sunt adepta impunerii ca noile proiecte să aibă stocare. Este însă evident că stocarea împreună cu parcurile fotovoltaice și eoliene vor avea sens pentru că piața o va duce în acea direcție. Uitați-vă la prețurile negative din aceste zile. Să ne pregătim pentru o vară cu producție record și consum la nivel redus datorită prosumatorilor și consumului industrial scăzut”, a declarat recent Cristina Prună, Vicepreședintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților.
Senatul a respins propunerea legislativă în mai 2022, însă în cadrul Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților s-a adoptat un Raport suplimentar, cu amendamente admise, la finele anului trecut. Actul normativ este pe ordinea de zi a ședinței de astăzi, 7 mai, a Camerei Deputaților, care este Cameră decizională.
Prezentăm amendamentele admise în comisia de specialitate.
Astfel, acordarea ajutorului să se facă fără discriminare indiferent de tipul operatorului care deține instalația de stocare.
În vederea construirii centralelor electrice prevăzute cu instalații de stocare a energiei electrice, investitorii interesaţi au obligaţia de a solicita şi de a obţine, în condiţiile legii, autorizaţiile şi/sau licenţele specifice.
Energia electrică consumată în centralele electrice prevăzute cu instalații de stocare a energiei electrice, în scopul stocării energiei electrice este exceptată de la obligația de achiziție de certificate verzi prevăzută la art. 8 din Legea 220/2008. De asemenea, energia electrică consumată în centralele electrice prevăzute cu instalații de stocare a energiei electrice, în scopul stocării energiei electrice, nu se include în cantitatea de energie electrică pentru care se stabileşte obligaţia de plată a contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, conform prevederilor legale în vigoare.
Prin stocarea energiei electrice în instalațiile de stocare a energiei electrice ale centralelor electrice ca efect al funcţionării în regim de stocare, operatorul centralelor electrice nu dobândeşte calitatea de consumator final şi se exceptează de la plata tarifului pentru serviciul de transport, respectiv a componentei de extragere de energie electrică din reţea, şi a tarifului pentru serviciul de sistem, prevăzute de reglementările legale în vigoare, pentru energia consumată pentru o perioadă de 5 ani de la punerea în funcţiune.
La reintroducerea energiei electrice în SEN ca efect al descărcării instalațiilor de stocare a energiei electrice, operatorii centralelor electrice se exceptează, în condiţiile legii, de la plata tarifului pentru serviciul de transport, respectiv a componentei de introducere de energie electrică în reţea, prevăzut de reglementările legale în vigoare, pentru energia reintrodusă în SEN.
Tarifele pentru fiecare centrală de producție de energie electrică prevăzute cu instalații de stocare a energiei electrice calificată pentru furnizarea serviciilor de consumator dispecerizabil pentru restaurarea SEN se stabilesc concurențial, prin proceduri specifice elaborate şi adoptate de către ANRE, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
Măsurile de încurajare a investiţiilor prevăzute în prezenta lege, care conţin elemente de ajutor de stat pentru investiţii, respectiv pentru operare, se pun în aplicare după notificarea acestora la Comisia Europeană şi obţinerea unei decizii de aprobare din partea acesteia. Notificarea va fi elaborată și transmisă Comisiei Europene de către Ministerul Energiei cu consultarea Consiliului Concurenței.
Potrivit expunerii de motive, demersul legislativ vizează debirocratizarea procesului de scoatere din circuit agricol a terenurilor necesare dezvoltării capacităţilor de producţie de energie electrică din surse regenerabile, stimularea investiţiilor în capacităţi noi de energie verde şi crearea de noi locuri de muncă, asigurarea atingerii ţintelor asumate de România la nivel european privind decarbonarea şi reducerea deficitului comercial prin reducerea dependenţei României faţă de importurile de energie.