Legea offshore, se continuă analiza pe capitolul privind regimul fiscal. Comisia lui Iancu ar vrea să prindă ultimul vot al deputaților înainte de vacanța parlamentară

Publicat pe Categorii Info Legislativ, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Info Info Legislativ Legea offshore, se continuă analiza pe capitolul privind regimul fiscal. Comisia lui Iancu ar vrea să prindă ultimul vot al deputaților înainte de vacanța parlamentară
  • Iulian Iancu, Președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților:”Indiferent de dificultatea dezbaterilor, Comisia noastră își propune ca proiectul de lege să intre la votul final, în plen, săptămâna viitoare. Să prindem ultimul vot”

Va primi Proiectul de Lege privind măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore votul deputaților, în Plen, înainte de vacanța parlamentară? Deputații Comisiei condusă de Iulian Iancu își doresc să prindă ultimul vot al deputaților de săptămâna viitoare, însă capitolul legat de fiscalitate, unde sunt în continuare abordări radical diferite, este încă în analiză.

În ședința de ieri, deputații Comisiei de Industrii și Servicii a aprobat articolele din proiectul de lege, cu excepția capitolului privind regimul fiscal. “Am ajuns la o formă, credem noi, în sfârșit acceptabilă pentru ambele părți.Rămâne în analiză cu decidenții de pe toate palierele doar capitolul legat de fiscalitate, unde sunt abordări radical diferite. Ne-am propus să le armonizam până mâine (19 iunie) și să venim cu concluziile. Indiferent de dificultatea dezbaterilor, Comisia noastră își propune ca proiectul de lege să intre la votul final, în plen, săptămâna viitoare. Să prindem ultimul vot”, a precizat deputatul Iulian Iancu, Președintele Comisiei de specialitate.

Legat de fiscalitate, Iancu a admis că se operează într-un regim de mare adâncime, foraj  în condiții extreme, fapt ce necesită investiții uriașe. În consecință este nevoie de un regim fiscal adecvat, o susținere a acestor operatori care să poată recupera investițiile într-un timp rezonabil. Trebuie însă să ținem seama și de avantajele  bugetului de stat, a subliniat Iulian Iancu, nefiind de acord cu o înghețare a regimului fiscal, ce ar fi presupus o abordare discriminatorie. “Este o lege specială pentru investiții speciale. Un domeniu sensibil cu implicații asupra economiei și bugetului de stat. Impozitarea vizează strict domeniul de petrol și gaze. A mai rămas să discutăm limitele”, le-a spus Iancu senatorilor din Comisie. Azi, continuă dezbaterile la Comisie pe toate articolele proiectului de lege, inclusiv pe  regimul de fiscalitate şi cel al sancţiunilor.

Poziția PNL, prezentată de vicepreședintele Comisiei, Virgil-Daniel Popescu, este de sprijinire a acestei legi. “Să înceapă exploatările din Marea Neagră. Referitor la capitolul fiscalitate, datorită  specificului activității off shore, investiții foarte mari cu risc pe măsură, nivelul de redevențe este diferit. Nu putem stabili același regim fiscal pentru onshore și pentru offshore. Credem, susținem exceptarea de la Ordonanța  6 și 7 a exploatărilor offshore, susținem varinata aprobată de Senat”, a precizat Popescu.

La ședința de ieri, deputații Comisiei de Industrii și Servicii au convenit, în ce privește autorizațiile de construire, scutirea operatorilor de la obligația de a obține planurile urbanistice zonale pentru lucrările subterane până la terminalele de coastă, scrie Hotnews.

Operatorii care exploatează gaze din zăcămintele din Marea Neagră au o șansă ca, după un an de așteptare, legea offshore să fie aprobată înainte de vacanța parlamentară. Proiectul de lege care stabileşte unele măsuri care să le permită exploatarea figurează pe ordinea de zi în plenul Camerei Deputaţilor, sub rezerva primirii raportului de la Comisia pentru industrii și servicii. Legea offshore, iniţiată de Guvern, a fost votată de Senat în februarie.

Gheorghe Constantin, ACROPO: „Companiile petroliere care operează în Marea Neagră trebuie să lucreze cu firme româneşti”

Companiile petroliere care operează în Marea Neagră trebuie să lucreze cu firme româneşti, care, chiar dacă nu deţin în acest moment instalaţii de foraj la mare adâncime, poate le vor achiziţiona pe viitor, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de profil, Gheorghe Constantin, preşedintele Autorităţii Competente de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO), citat de Agerpres.

În proiectul de lege este un articol introdus de Guvern și aprobat de Senat în baza căruia operatorii sunt obligați să „achiziționeze bunuri și servicii de la persoane juridice române cu un capital deținut în proporție de peste 25% de persoane fizice și juridice române”. Operatorii nu sunt de acord cu acest articol, care – spun ei – încalcă principiile europene privind piața liberă și legislația achizițiilor.

Întrebat dacă în forma finală a Legii privind activitatea petrolieră offshore a fost menţinută obligaţia investitorilor de a lucra cu firme româneşti, Constantin a afirmat: „De ce acesta este un lucru rău? Ce este rău în a obliga sau a cere unui investitor să creeze forţă de muncă, să folosească mână de lucru românească? Acest lucru se practică în toată lumea, vă spun că am mers în toată lumea şi peste tot este la fel. Fiecare stat încearcă să-şi protejeze forţa de lucru. De ce să vină altcineva când sunt atâţia oameni fără serviciu?”

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *