S-a făcut voia partidului! Ce vor face investitorii? Legea offshore, adoptată în Parlament în varianta lui Dragnea. Operatorii din Marea Neagră, obligați la plata redevenței și a unui impozit pe veniturile suplimentare

Publicat pe Categorii Esential, Info Legislativ, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Esential S-a făcut voia partidului! Ce vor face investitorii? Legea offshore, adoptată în Parlament în varianta lui Dragnea. Operatorii din Marea Neagră, obligați la plata redevenței și a unui impozit pe veniturile suplimentare

Proiectul de Lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore (PL-x 33/2018) a fost adoptat, ieri seara, în Plenul Camerei Deputaților, cu 175 voturi pentru, 33 împotrivă și 15 abțineri. Votul final a venit după ore întregi de dezbateri aprinse în comisiile de specialitate și după ce Liviu Dragnea a prezentat actul normativ, în varianta PSD, cu modificări de ultimă oră, care practic au fost impuse spre adoptare pe ultima sută de metri.

În final, s-a făcut voia partidului de guvernământ. Reacția investitorilor, împovărați de noile taxe, nu a întârziat să apară. Potrivit Hotnews, șefii a trei companii care au concesionat perimetre petroliere în Marea Neagră – ExxonMobil România, OMV Petrom și Black Sea Oil&Gas, prezenți la dezbaterile din comisiile reunite, au declarat că, în urma modificării regimului fiscal, decizia finală de investiție va fi mai dificil de luat.

Cu ce modificări vine noua lege offshore:

  • pe lângă redevenţă, s-a introdus o suprataxă pe veniturile suplimentare, ce se calculează în funcție de prețul de piață al gazelor naturale
  • companiile petroliere sunt obligate să tranzacţioneze pe bursa din România cel puţin jumătate din gazele extrase din Marea Neagră.

Potrivit articolului 18, titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi beneficiază, pe toată perioada derulării acestora, de nivelul de redevenţă, cotele procentuale de redevenţă petrolieră, pragurile de producţie brută aferente acestor cote existente la data intrării în vigoare a prezentei legi.

În baza articolului 19, companiile petroliere care desfăşoară efectiv atât activităţi de extracţie, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale extrase din perimetrele petroliere offshore sunt obligate la calcularea, declararea şi plata impozitului asupra veniturilor suplimentare offshore.  Acest impozit se calculează prin aplicarea unuia sau unor procente de calcul după caz, asupra veniturile suplimentare obținute din vânzarea gazelor naturale extrase din perimetrele offshore, aşa cum acestea sunt determinate în anexa care face parte integrantă din prezenta lege, din care se deduc investiţiile în segmentul upstream. Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore ține seama de prețul de referință stabilit de ANRM pentru calculul redevențelor. Tranzacțiile desfășurate sub prețul de referință se impozitează la prețul de referință. Procentele de calcul a impozitului se calculează pe baza prețurilor de vânzare a gazelor naturale practicate de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore pe baza grilei de prețuri de mai jos, ajustate anual începand cu 1 ianuarie 2019 cu indicele anual al prețurilor de consum, după cum urmează:

a) 30% din venitul suplimentar pentru preţurile de până la 85 lei/MWh inclusiv;

b) 15% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 85 lei/MWh și 100 lei/MWh inclusiv;

c) 20% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 100 lei/MWh și 115 lei/MWh inclusiv;

d) 25% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 115 lei/MWh și 130 lei/MWh inclusiv;

e) 30% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 130 lei/MWh și 145 lei/MWh inclusiv;

f) 35% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 145 lei/MWh și 160 lei/MWh inclusiv;

g) 40% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 160 lei/MWh și 175 lei/MWh inclusiv;

h) 45% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 175 lei/MWh și 190 lei/MWh inclusiv;

i) 50% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri care depăşesc 190 lei/MWh.

Legea offshore în varianta Dragnea: Se reintroduce un impozit pe veniturile suplimentare. Dezbateri aprinse în comisii, mobilizare pentru votul final

Legea offshore a încins, din nou, spiritele în Parlament. Dezbaterile în comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor au continuat în această după amiază, în timp ce șeful PSD, Liviu Dragnea, anunța că proiectul de lege va fi votat în Plenul Camerei Deputaților azi, 9 iulie. Ba, mai mult, a și prezentat actul normativ, care încă se mai discuta la comisii… Disputele s-au purtat tot pe tema fiscalității. Investitorii cer ca, pe durata acordurilor actuale, statul român să nu mai impună altă taxă în afara redevenţelor.

Sursă foto: News.ro

Cât timp deputații din cele 3 comisii erau așteptați cu raportul, PSD, Liviu Dragnea, a prezentat luni  legea offshore, care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră, o variantă modificată radical faţă de cea adoptată de Senat. Astfel, creditul fiscal este eliminat, este introdus un impozit pe venituri suplimentare, iar statul ar urma să încaseze peste 20 miliarde de dolari din exploatările offshore. Companiile vor vinde jumătate din gazele din Marea Neagră în România, a anunţat Dragnea, citat de News.ro.

”Creditul fiscal era profund discriminatoriu pentru celelalte companii din România. Se reintroduce un impozit pe veniturile suplimentare (…) Statul român ar urma să încaseze 13,2 miliarde de dolari. (…) La aceste sume, care reprezintă impozitul pe venituri suplimentare, se adauga redevenţa, estimată la 230 milioane de dolari pe an. Înmulţit cu 20 de ani, înseamnă 4,6 miliarde dolari, adică un total încasat de statul de român de 17,8 miliarde de dolari”, a spus Dragnea, potrivit News.ro.

Legea va include toate prevederile cu care companiile petroliere nu au fost de acord, precum impozitul pe veniturile suplimentare. Banii obţinuţi de stat din acest impozit şi din redevenţe vor merge către finanţarea proiectelor mari de infrastructură implementate în sistem parteneriat public-privat. „Fiecare metru cub de gaz extras din Marea Neagră se va duce într-o autostradă sau într-un alt mare proiect de infrastructură din România”, a declarat Liviu Dragnea, citat de News.ro

Taxate suplimentar și cu obligația de a vinde jumătate din gazele din Marea Neagră în România,ExxonMobil, OMV Petrom, Black Sea Oil and Gas, Lukoil şi Romgaz, care au acorduri semnate în Marea Neagră, vor decide în consecință…


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *