Legea privind consumatorul vulnerabil, în dezbatere la Guvern. Dar nu e grabă! Se vrea să intre în vigoare la 1 septembrie 2022! Cică calculul pentru ajutorul de încălzire necesită pregătiri administrative din partea primăriilor, furnizorilor de energie și gaze, precum și a Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Info Consumatori, Info Legislativ, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Legea privind consumatorul vulnerabil, în dezbatere la Guvern. Dar nu e grabă! Se vrea să intre în vigoare la 1 septembrie 2022! Cică calculul pentru ajutorul de încălzire necesită pregătiri administrative din partea primăriilor, furnizorilor de energie și gaze, precum și a Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială

Proiectul de lege privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie este pe ordinea de zi în ședința de guvern de astăzi, 25 martie 2021.

Miniștrii Cabinetului Cîțu au pe masă proiectul de lege finalizat. Ne-a atras atenția art 45 din proiectul de lege în care se precizează: În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prevederilor prezentului articol la propunerea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, se adoptă prin hotărâre a Guvernului normele metodologice de aplicare a prezentei legi care intră în vigoare la 1 septembrie 2022. Inițial, termenul era septembrie 2021, acum scrie septembrie 2022!!! Dacă rămâne așa, consumatorii vulnerabili mai au de așteptat până li se rezolvă situația și primesc ajutoarele cuvenite…

În expunerea de motive se explică de ce intrarea în vigoare se propune pentru 1 septembrie 2022. „Aplicarea noii proceduri de calcul pentru ajutorul de încălzire necesită pregătiri administrative din partea primăriilor, a furnizorilor de energie termică/electrică/gaze naturale, precum și a Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială. Din acest considerent, intrarea în vigoare și aplicarea efectivă a prevederilor acestui proiect de act normativ poate fi realizată începând cu un nou sezon rece”.

Pentru aplicarea prevederilor acestui proiect de act normativ se propune ca normele metodologice să fie aprobate prin hotărâre a Guvernului până la data de 1 iulie 2021, astfel încât instituțiile implicate să poată asigura logistica necesară aplicării, potrivit documentului.

Actul normativ prezentat Guvernului stabilește criteriile de încadrare în categoria consumatorilor vulnerabili de energie și se reglementează măsurile de protecție socială pentru aceștia şi în special accesul la resursele energetice pentru satisfacerea nevoilor esenţiale ale gospodăriei în scopul prevenirii şi  combaterii sărăciei energetice.

Consumatorul vulnerabil este definit ca fiind o persoană singură/familie, care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale.

Consumatorii vulnerabili au fost încadrați în urmatoarele categorii: din motive de venit, de vârstă, de sănătate și cei izolați.

Măsurile de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie pot fi financiare și non-financiare. Cele financiare constau în acordarea de ajutoare destinate asigurării nevoilor energetice minimale: ajutor pentru încălzirea locuinței; ajutor pentru consumul de energie pentru acoperirea unei părți din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului; ajutoare pentru achiziţionarea, în cadrul unei locuinţe, de echipamente eficiente din punct de vedere energetic necesare pentru iluminarea, răcirea, încălzirea şi asigurarea apei calde de consum în locuinţă, pentru înlocuirea aparatelor de uz casnic depăşite din punct de vedere tehnic şi moral cu aparate de uz casnic eficiente din punct de vedere energetic, precum şi pntru utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun consum de energie; ajutoare pentru achiziţionarea de produse şi servicii în vederea creşterii performanței energetice a clădirilor, ori pentru conectarea la sursele de energie.

Măsurile non-financiare constau în facilități de acces și conectare la sursele de energie disponibile necesare pentru asigurarea nevoilor energetice minimale, inclusiv interzicerea deconectării de la sursele de energie pentru anumite categorii de consumatori vulnerabili, precum și consilierea și informarea transparentă și accesibilă a populației cu privire la sursele de energie, costuri și proceduri de acces la acestea, în conformitate cu Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012.

Proiectul de lege poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2021/03/LGANEXE.pdf


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *