Legea privind consumatorul vulnerabil de energie, adoptată de Camera Deputaților. Se va aplica de la 1 noiembrie

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Consumatori, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic Legea privind consumatorul vulnerabil de energie, adoptată de Camera Deputaților. Se va aplica de la 1 noiembrie
  • Ministrul Energiei: Lucrăm și la o Ordonanță de Urgență prin care să compensăm până la nivelul venitului mediu sau consumului mediu pentru 10 milioane și ceva de români

După 9 ani de tergiversări, Legea privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie a fost adoptată în Plenul Camerei Deputaților și va fi aplicată începând cu data de 1 noiembrie 2021. Proiectul de lege a fost adoptat  cu 281 voturi pentru și o singură abținere.

Lucrăm și la o Ordonanță de Urgență prin care să compensăm până la nivelul venitului mediu sau consumului mediu și vrem să compensăm în totalitate iarna aceasta. Vorbim de iarnă care începe la 1 noiembrie, se termina 31 martie. Deci avem tot timpul. Deci vorbim și aici de peste 10 milioane și ceva de români!, a precizat ministrul Virgil Popescu, pe facebook.

Comisiile de Industrii și Servicii, Politică Economică și Muncă ale Camerei Deputaților au votat ca Legea să fie aplicată începând cu data de 1 noiembrie 2021, argumentând că instituțiile implicate vor avea timp să se pregătească pentru implementarea noului sistem, iar beneficiarii să depună actele necesare pentru a primi subvențiile.

Consumator vulnerabil este o persoană singură/familie, client final aparţinând unei categorii de clienţi casnici care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, se află în risc de marginalizare socială şi care, pentru prevenirea acestui risc, beneficiază de măsuri de protecţie socială, inclusiv de natură financiară, și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale.

Potrivit legii, venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1386 lei/persoană, în cazul familiei, și de 2053 lei, în cazul persoanei singure. Senatorii au aprobat un venit mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire de 810 lei/persoană în cazul familiei și de 1445 lei în cazul persoanei singure.

Valoarea de referință, în funcție de sistemul de încălzire utilizat, se actualizează prin hotărâre a Guvernului și nu poate fi
mai mică de:
a) 250 lei/lună, pentru gaze naturale;
b) 500 lei/lună, pentru energie electrică;
c) 160 lei/lună, pentru combustibili solizi și/sau petrolieri.

Consumatorii cu venit mediu net lunar vor beneficia și de un supliment lunar pentru energie calculat în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate. Acesta va fi în cuantum de 30 lei pentru consumul de energie electrică, de 10 lei pentru consumul de gaze naturale sau energie termică și de 20 lei pentru consumul de combustibili solizi și petrolieri.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *