Liberalizare de la 1 iulie. Havrileț, MEEMA: Cu siguranță, prețul la gaze pentru consumatorii casnici va scădea. Nagy-Bege, ANRE: Nu mă aștept la o scădere senzațională a prețului de la 1 iulie. Sper ca în cateva luni și în 2021 să fie o concurență intensă pe piață

Publicat pe Categorii Opinii / Analize, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Liberalizare de la 1 iulie. Havrileț, MEEMA: Cu siguranță, prețul la gaze pentru consumatorii casnici va scădea. Nagy-Bege, ANRE: Nu mă aștept la o scădere senzațională a prețului de la 1 iulie. Sper ca în cateva luni și în 2021 să fie o concurență intensă pe piață
  • Niculae Havrileț, Secretar de Stat MEEMA recomandă: Când vorbim de piață, să ne ferim să dăm semnale de preț!
  • Vicepreședinte ANRE, Zoltan Nagy-Bege: Mă aștept însă să apară concurență pentru cei doi mari producători, să intre în segmentul furnizării de gaze companiile de utilități care au experiență în domeniul furnizării de energie electrică – Enel, CEZ, Electrica, să apară  oferte din partea acestora, să fie concurenți pentru E.ON și Engie
  • ANRE va îmbunătăți considerabil comparatorul de prețuri

“Nu mă aștept la o scădere senzațională a prețului la gaze naturale la consumatorii casnici de la 1 iulie. Sper ca în câteva luni și pe parcursul anului 2021 să fie o concurență intensă care să conducă la o scădere a prețului”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, Vicepreședinte ANRE, la o conferință online organizată de News.ro

Niculae Havrileţ, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, a precizat, la aceeași conferință: “Traversăm o perioadă foarte bună pentru liberalizare. Piaţa de gaze naturale are cel mai scăzut nivel din punct de vedere al preţului, ”este un nivel istoric”. Suntem într-o perioadă foarte bună pentru a finaliza procesul de liberalizare, astfel încât consumatorii casnici să nu resimtă un eventual cost al gazelor naturale. Preţul poate doar să scadă. Cu siguranță va scădea”.

În opinia lui Havrileț, problema care se pune este cu cât vor scădea prețurile. “Vom vedea răspunsurile competitorilor . Se vede poziția  dominantă la debutul liberalizării. Ofertele prezentate sunt variate.  Sunt oferte cu prețuri mai mici decât prețul reglementat, ce sunt oferite de furnizori cu experiență, și oferte cu prețuri mai mari venite din zona furnizorilor noi, care vor fi refuzate din start”, a precizat secretarul de stat din MEEMA, recomandând tuturor: Când vorbim de piață, să ne ferim să dăm semnale de preț!

Reprezentantul ANRE s-a arătat surprins de analizele, articolele publicate în presă în ultima perioadă, din care reiese că majoritatea furnizorilor nu-și îndeplinesc obligațiile. “Autoritatea a obligat toți furnizorii cu clienți casnici să facă campanii de informare a acestora. Urmărim comportamentul furnizorilor și pot spune cu mulțumire că toți cei peste 30 de furnizori, într-un mod sau altul, au făcut informări și au trimis oferte de preț. Mă aștept, datorită și pandemiei, ca în primă  fază, furnizorii să își  concentreze activitatea pe păstrarea clienților pe care îi au în portofolii. Evident, la majoritatea furnizorilor prețurile nu vor crește. Nu ma aștept la o scădere senzațională a prețului de la 1 iulie. Sper ca în câteva luni și în 2021 să fie o concurență intensă. Dorim intensificarea concurenței, motiv pentru care am aprobat programul de ofertare gaze, am obligat OMV Pretrom și Romgaz să oferteze anumite cantități pe bursa pentru următorii 2 ani și jumătate. În luna iulie vor apărea primele oferte pe piețele centralizate. Am stabilit un preț maxim de pornire a licitațiilor, ce a produs nemulțumire, dar am avut un consens între producători și furnizori. Au rezultat prețuri surprinzător de mici pentru lunile iulie și august. Pentru trimestrul 4, prețul de pornire sunt ceva mai mari”, a prezentat Nagy-Bege la conferința News.ro Prețurile sunt pe un trend de scădere. Din păcate, liberalizarea se suparapune cu criza provocată de pandemie, s-a redus consumul, o categorie de clienți a fost exonerată de la plata facturilor. Furnizorii au avut de suferit la încasări, constat o reducere a capacității acestora de a concura pe o piață liberalizată. Va rezulta o concurență mai slabită, a anticipat reprezentantul Autorității.

Cât de prielnic este momentul pentru liberalizare? “Din punct de vedere a consumatorului casnic este un moment prielnic. Nu am mai avut un preț așa mic. Liberalizarea se face în primul rând pentru interesul consumatorilor casnici. Trebuie însă ca ceilalți actori ai pieței să aibă la dispoziție mecanisme corecte de piață pentru a concura între ei în beneficiul consumatorilor”, a precizat vicepreședintele ANRE.

El a  anunțat că, săptămâna aceasta, se va publica, pe site—ul reglementatorului, o variantă îmbunătățită conisderabil a comparatorului de prețuri, pe motiv că nu toți consumatorii sunt specialiști și trebuie explicate unele noțiuni. 

La îngrijorările prezentate de reprezentanții marilor producători – OMV Petrom și Romgaz, Nagy-Bege a răspuns: “Nu am mai avut această situație când gazele de import să concureze <cot al cot> cu cele din producția internă. Pe fondul unei scăderi continue a cererii de gaze în Europa intră gaze ieftine în România. Importul, pe întreaga perioadă a anului, poate fi un  concurrent al producătorilor interni. Se poate renunța la supraimpozitarea producătorilor interni, dacă aceștia ar fi puși în dificultate datorită importurilor ieftine. Referitor la ofertele furnizorilor către consumatorii casnici, acestea se referă la o perioadă de cel puțin un an, ce înglobează și perioada rece. Există un volum foarte mare de gaze înmagazinate, de peste 2 miliarde mc care, la preț de 68 lei/MWh stabilit prin OUG,  la care se adaugă și tarif de înmagazinare, o să ajungă  la 90 de lei/MWh. România nu-și permite să nu consume gazele înmagazinate. Acesta este motivul pentru care nu mă aștept să se reflecte prețurile de pe piețele centralizate în ofertele furnizorilor. Mă aștept însă să apară concurență pentru cei doi mari producători, să intre în segmentul furnizării de gaze companiile de utilități care au expereriență în domeniul furnizării de energie electrică – Enel, CEZ, Electrica, să apară  oferte din partea acestora, să fie concurenți pentru E.ON și Engie. Inevitabil, consumatorii casnici vor beneficia de o evoluție favorabilă a prețului gazelor dată fiind concurența pe piață”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *