Claudiu Dumbrăveanu, Director General ANRE:
“Autoritățile nu au decis o liberalizare rapidă a pieței pentru că ar fi însemnat o creştere masivă de preţ exact în sezonul rece”
„Tot în cursul anului 2020 aşteptăm ca autorităţile să definitiveze mecanismul de protecţie a clienţilor vulnerabili. Menţinerea unui preţ reglementat pentru toţi clienţii, chiar şi pentru cei care nu au nevoie de o protecţie, nu mi se pare corectă”
România ar putea scăpa de procedura de infringement dacă autoritățile române reușesc, în următoarele 3 luni, să finalizeze conformarea la legislaţia din sectorul gazelor. Comisia Europeană a acordat României “o amânare” pentru conformarea la legislaţia din sectorul gazelor, după ce autoritățile au propus un nou calendar de liberalizare a pieţei, care se va finaliza la 1 aprilie 2021, a afirmat Claudiu Dumbrăveanu, Director General al Direcţiei Generale Piaţa de Energie şi Preţuri în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), la conferinţa „Evoluţia preţului gazelor naturale prin restructurarea sectorului”, organizată de publicaţia Financial Intelligence și Asociația Energie Inteligentă.
Potrivit reprezentantului ANRE, s-a propus Comisiei Europene un proiect de liberalizare completă a pieţei en-gross de şi a pieţei cu amănuntul, care să se desfăşoare în trei etape astfel încât la 1 aprilie 2021 să nu mai existe noțiunea de „piață reglementată. „Comisia Europeană a aprobat, de principiu, intenţiile autorităţilor române. Pe 23 septembrie a fost trimis de către MAE un răspuns formal care a inclus iniţiativa legislativă de modificare a Legii 123/2012, în sensul eliminării restricţiilor. Pe 26 septembrie a venit răspunsul de la Comisia Europeană – respectiv o amânare de trei luni pentru conformare de către autorităţile române”.
Un proiect de modificare a Legii 123 este în dezbatere la Senat. ANRE a venit cu amendamente. Se dorește ca inițiativa legislativă să fie aprobat de Parlament în regim de urgență.
La conferința pe tema evoluției prețului gazelor, Dumbrăveanu a prezentat cele 3 etape, după cum urmează:
Etapa 1: Până la finele lunii martie 2020, se va menține aceeași situație -cantităţile de gaze cu preţ de 68 de lei, alocate de către ANRE, vor rămâne aşa cum au fost aşa alocate până acum. Există contracte semnate, iar o intervenție „ar crea mari distorsiuni piaţă” și „crize artificiale în piața de gaze”;
Etapa 2: Perioada 1 aprilie 2020 – 31 martie 2021va fi una de tranziţie în care producătorii vor asigura, la preţ reglementat, 50% din necesarul consumatorilor casnici şi al producătorilor de energie termică. Restul de 50% va fi asigurat de către furnizori şi clienţi din piaţa concurenţială;
Etapa 3 va începe cu 1 aprilie 202 şi prevede demararea programului de „Gas Release”, care va înlocui obligaţiile de tranzacţionare impuse prin OUG 114.
„Începând cu 1 aprilie 2021, piaţa va fi absolut liberă, în sensul că achiziţia se va face în regim concurenţial de pe piaţa en-gross, iar furnizorii vor furniza gaze naturale clienţilor finali în regim concurenţială”, a declarat Directorul ANRE, Claudiu Dumbrăveanu. Autoritățile nu au decis o liberalizare rapidă a pieței pentru că ar fi însemnat o creştere masivă de preţ exact în sezonul rece.
În ce privește taxa de 2% pe cifra de afaceri, un proiect de lege este înregistrat la Camera Deputaţilor și prevede abrogarea acestei contribuții pe care o achită toți operatorii licentiați de ANRE începând cu data de 1 ianuarie 2020. „Acest lucru se va face prin modificarea legii de funcţionare a ANRE. Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată, iar cea decizională este Senatul. Sperăm ca acest proces să se termine până la sfârşitul anului”, a precizat Dumbrăveanu.
„Tot în cursul anului 2020 aşteptăm ca autorităţile române să definitiveze mecanismul de protecţie a clienţilor vulnerabili. Menţinerea unui preţ reglementat pentru toţi clienţii, chiar şi pentru cei care nu au nevoie de o protecţie, nu mi se pare corectă”, a spus directorul ANRE.