Liberalizarea pieței de energie începând cu data de 1 ianuarie 2021înseamnă predictibilitatea investițiilor, implicit crearea de noi locuri de muncă și asigurarea unui sistem energetic național robust, cu tehnologii moderne de producție, costuri rezonabile și atingerea țintelor de mediu. Acesta este punctul de vedere al Nuclearelectrica, care salută liberalizarea pietei de energie din România!

Prin liberalizarea pietei de energie, producătorii și furnizorii au posibilitatea de a-si face propriile strategii comerciale care să ducă la sustenabilitatea afacerilor pe perioade lungi de timp și deschiderea către inovație pentru îmbunătățirea serviciilor sau a calității produselor oferite, se precizează într-o informare a companiei. Producătorii din piața românească nu vor mai fi discriminați față de cei din piața europeană: se elimină veniturile reglementate la cost +5% traduse într-un Return on Asset (ROA) de sub 3%, adica un randament investițional similar unui depozit bancar.
Totodată, liberalizarea este privită ca un impuls acordat producătorilor de a intra pe piața consumatorilor finali. Un impuls se va acorda și eficientizării costurilor și digitalizării proceselor pentru a fi competitivi, atât timp cât există concurență prin liberalizare.
SNN apreciază deschiderea către creșterea competitivității la consumatorii finali prin produse și servicii diverse. Producătorii și furnizorii vor fi motivați să-și eficientizeze costurile pentru a fi competitivi, cu impact pozitiv direct asupra economiei naționale prin creșterea de investiții în capacități noi și/sau în eficientizarea vechilor echipamente/capacități, apreciează reprezentanții companiei.
Potrivit acestora, liberalizarea va asigura și creșterea lichidității pieței angro concurențiale ce poate furniza o stabilitate mai mare a prețului oferit industriei naționale, asigurând astfel o dezvoltare sănătoasă pe termen lung a acesteia, precum sși competitivitatea regională a economiei naționale.