Liberalizarea prețurilor la energia electrică, de la 1 ianuarie 2021. Ministrul Popescu: Sunt convins că prețul final va scădea cu 1-2 % la 1 iulie

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Liberalizarea prețurilor la energia electrică, de la 1 ianuarie 2021. Ministrul Popescu: Sunt convins că prețul final va scădea cu 1-2 % la 1 iulie
  • Ministrul Economiei: Stimulăm investițiile în generarea de energie electrică, prin modificarea legii 123/2012. Noii producători, ce intră în funcțiune după 1 iulie 2020, vor putea încheia contracte de vânzare a energiei în avans

Liberalizarea prețurilor la energia electrică se va realiza începând cu 1 ianuarie 2021. Guvernul a adoptat, astăzi – 14 mai, o Ordonanță de Urgență prin care se aduc modificări la Legea energiei electrice și a gazelor naturale pentru a permite ANRE să reglementeze pentru a doua perioadă a anului 2020, de la 1 iulie, pentru a respecta calendarul agreat cu Comisia Europeană de dereglementare a prețurilor la energie de la 1 ianuarie 2021, a declarat ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

“În urma unor procese în instanță, calendarul de dereglementare a prețurilor, convenit cu Comisia Europeană, fusese suspendat. Prin modificările la legea energiei și gazelor naturale, dăm posibilitatea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să reglementeze prețul pentru consumatorii casnici până la finalul anului și, astfel, să continuăm programul. Sunt convins că, în urma noilor prevederi, prețul final va scădea cu 1 – 2 procente“, a spus ministrul Virgil Popescu.

Potrivit acestuia, a doua parte a modificării are legătură și cu programul de guvernare liberal de a stimula investițiile noi în producția de energie electrică. “Prin obligativitatea tuturor de a vinde prin piața centralizată (OPCOM) investitorii nu puteau să investească în România, cu contracte de vânzare anticipată. Am adoptat astăzi noi articole prin care permitem derogare pentru investițiile noi, după data de 1 iulie 2020!”, a precizat Virgil Popescu. Modificările la legea 123/2012 adoptate prin această OUG permit vânzarea de energie electrică în avans, în afara platformelor OPCOM.

 “Stimulăm investițiile în generarea de energie electrică, prin modificarea legii 123/2012. Astfel, s-a aprobat o derogare prin care noii producători, ce intră în funcțiune după 1 iulie 2020, vor putea încheia contracte de vânzare a energiei în avans. Acele contracte PPA (Power Purchase Agreements), atât de necesare pentru garantarea împrumuturilor bancare, în vederea finanțării investițiilor noi, sunt permise prin modificările adoptate în Guvern“, a mai spus Popescu.

Iată noile noile articole aprobate, prin care se permite derogare pentru investițiile noi, după data de 1 iulie 2020:

Art. I. – Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 485 din 16 iulie 2012, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articolul 23, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), care va avea următorul cuprins:„(21) Prin derogare de la prevederile alin. (1), pe piața concurențială, angro sau cu amănuntul, producătorii pot încheia contracte bilaterale în afara pieței centralizate, la prețuri negociate, cu respectarea regulilor de concurență, pentru energia electrică provenită de la noi capacități energetice de producție, puse în funcțiune după data de 1 iunie 2020.”

2. La articolul 28, după litera b1) se introduce o nouă literă, litera b2), cu următorul cuprins:„b2) Pentru perioada 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020, obligația prevăzută la lit. b1) se aplică producătorilor care exploatează unități de producție dispecerizabile, doar pentru unitățile care nu beneficiază de scheme de sprijin, în ordinea crescătoare a preţurilor stabilite de autoritatea competentă, pentru întreaga cantitate de energie electrică necesară consumatorilor casnici pentru care se aplica tarife reglementate, astfel încât acestea să nu fie majorate pestenivelul practicat la data emiterii prezentei ordonanțe, acestea putând fi ajustate în funcție de evoluția pieței, fără a putea depăși nivelul menționat anterior;”

3. La articolul 28, litera c) se modifică și va avea următorul cuprins: „să oferteze public și nediscriminatoriu pe piața concurențială întreaga energie electrică rămasă disponibilă după îndeplinirea obligației prevăzute la lit. b1), cu excepția energiei electrice provenite de la capacitățile energetice de producție prevăzute la art. 23 alin. (21)”

4. La articolul 29, după litera c) se introduce o nouă literă, litera c1), care va avea următorul cuprins:„c1) să tranzacționeze energia electrică provenită de la capacitățile energetice de producție prevăzute la art. 23 alin. (21) prin încheierea de contracte bilaterale în afara pieței centralizate, la prețuri negociate, cu respectarea regulilor de concurență.”

5. La articolul 76, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins: „(4) Preţurile de vânzare a energiei electrice livrate de producători furnizorilor de ultimă instanţă conform prevederilor art. 28 lit. b1) şi b2) se stabilesc pe baza metodologiilor aprobate de ANRE.”

Art. II. – Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei emite reglementările necesare pentru punerea în aplicare a prevederilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului act normativ.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *