Ministrul Energiei, Toma Petcu, a afirmat că Hidroelectrica va fi listată la bursă, probabil anul viitor. „Cred că este o reuşită a Ministerului Energiei şi a Guvernului României readucerea în discuţie a listării la bursă a Hidroelectrica. Este un semnal pentru investitori şi pentru piaţa de capital din România că Guvernul este orientat spre transparenţă şi spre performanţă în relaţia cu companiile de stat”, a precizat Petcu, la conferinţa “Live Business”, organizată de Economica.net
Deocamdată, proiectul pentru listarea la bursă a Hidroelectrica este în dezbatere publică, astfel că se poate vorbi despre listarea propriu-zisă în 2018.
Ministrul Energiei a precizat că investiţiile în cadrul companiei continuă. „De exemplu, din estimările companiei, până la sfârşitul acestui an va fi scos la licitaţie contractul pentru retehnologizarea hidrocentralei Vidraru, o investiţie de circa 80 de milioane de euro”, a mai punctat spus Petcu.
Directorul General Bogdan Badea: Hidroelectrica nu a beneficiat de preţurile mari la energie de pe bursă; am vândut în PZU doar 3-4% din producţie
După Complexul Energetic Oltenia şi OMV Petrom, un alt producător de energie susţine că nu a beneficiat în urma preţurilor mari de pe bursă din ultima perioadă. Aceasta deoarece a vândut pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) doar 3-4% din producţia lunară, în timp ce grosul energiei este prinsă în contracte pe termen lung, a declarat, astăzi, Bogdan Badea, preşedintele Directoratului Hidroelectrica, prezent la conferința Economica.net
„Ştiu că s-a vorbit foarte mult şi s-au făcut multe speculaţii, dar vreau să vă spun că, din punctul de vedere al preţului mediu pe care Hidroelectrica l-a avut în toate aceste luni de criză, este cu mult sub ceea ce aţi văzut pe pieţele de energie. Pentru că ne contractăm cu mult timp în urmă. Avem o strategie de contractare care nu ne permite să riscăm pe vârfuri punctuale, cum a fost astă vară sau astă iarnă, astfel încât ceea ce înseamnă preţul în PZU la care toată lumea s-a raportat – şi ar trebui să ne uităm şi la celelalte pieţe, pentru că este greşit a crede că PZU reprezintă preţul real al energiei electrice – veţi vedea că lucrurile sunt cu totul altfel. La ora actuală, Hidroelectrica vinde energie şi pentru 2019”, a afirmat Badea.
Oficialul Hidroelectrica a precizat că şi-ar dori ca marii consumatori de energie şi furnizorii de ultimă instanţă să răspundă la licitaţiile pentru energie cu livrare în 2018 şi 2019.
„Nu întotdeauna se întâmplă acest lucru. Dacă energia pe care Hidroelectrica o produce şi o vinde este cumpărată în avans de un trader, evident că a doua oară noi nu mai putem vinde această energie şi cei care au cea mai mare nevoie într-un anumit moment vor fi obligaţi să se ducă pe alte pieţe şi vor cumpăra de la acel trader cu un factor de multiplicare care s-a văzut cel puţin în vara asta pe PZU”, a explicat şeful Hidroelectrica.
El a adăugat că România are nevoie de mai multă capacitate de producere a energiei, în contextul în care actualele centrale depind foarte mult de factorii de mediu. „Piaţa ne spune în acest moment că este nevoie de noi capacităţi de producţie. Este evident că, din punct de vedere meteorologic, dacă anumiţi factori se întâmplă deodată şi am avut astfel de situaţii, hidraulicitate scăzută, probabil probleme la un grup, dacă nu bate nici vântul şi sunt şi temperaturi extreme, avem probleme tehnice. Nu pentru că nu am avea capacităţi, cel puţin teoretic pe hârtie, ci pentru că nu poţi să le utilizezi pe toate în acelaşi timp. Fiecare are nevoie de câte o resursă”, a completat oficialul Hidroelectrica.