Lituania, Letonia și Estonia au început sâmbătă dimineață procesul de decuplare de la rețeaua electrică rusească, un pas strategic pentru a-și asigura independența energetică și pentru a elimina orice posibilitate de șantaj geopolitic din partea Moscovei.

Potrivit unui anunț al operatorului lituanian de electricitate Litgrid sistemele electrice ale țărilor baltice s-au deconectat cu succes de la sistemul IPS/UPS controlat de Rusia și funcționează independent în modul insulă. După decuplarea de la rețeaua rusească, țările baltice vor opera în regim izolat timp de aproximativ 24 de ore pentru a testa stabilitatea și frecvența sistemului electric. Testele vor implica oprirea și repornirea centralelor electrice, precum și monitorizarea fluctuațiilor de frecvență.
Începând de ieri, 9 februarie, Lituania, Letonia și Estonia s-au sincronizat cu rețeaua electrică europeană prin Polonia.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: Gestul acestor țări, care înțeleg mult mai bine decât altele ce înseamnă să trăiești zeci de ani într-o lume lipsită de libertate, ar trebui să fie un exemplu că Europa poate și trebuie să își croiască drumul spre independență energetică. Iar primul pas este să renunțe la energia „otrăvită” a Rusiei, care a fost mereu o armă de șantaj și un mijloc, de multe ori eficient, de a ține sub control Europa.
Nu mai este timp. Europa se află în fața urgenței de a continua pe aceeași cale la nivelul întregului sector energetic. Eliminarea totală a dependenței de gazul rusesc trebuie să fie următorul obiectiv major. Asta înseamnă extinderea și modernizarea capacităților proprii de producție. România are un rol-cheie în acest proces: de la exploatarea gazelor din Marea Neagră și de la Caragele la susținerea proiectelor regionale precum Coridorul Vertical, contribuim activ la securitatea energetică europeană.
Presiunea pe care Europa o resimte în această perioadă trebuie folosită ca oportunitate pentru a realiza ceea ce a fost amânat zeci de ani. Compromisurile nu au dus nicăieri. Închiderea ochilor și speranța că istoria nu se va repeta, nici ele. Ultimii ani reprezintă sfârșitul unor iluzii care, de fapt, nu ar fi trebuit să existe niciodată.