Lovitură pentru furnizori. Vor trebui să emită scrisori de garanție în cuantum de 3 ori factura neplătită din ianuarie de pe Piața de Echilibrare!

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Lovitură pentru furnizori. Vor trebui să emită scrisori de garanție în cuantum de 3 ori factura neplătită din ianuarie de pe Piața de Echilibrare!
  • Solicitările de prelungire a termenelor de plată, refuzate de PRE
  • La rândul lor, Părțile Responsabile cu Echilibrarea au cerut ANRE prelungirea termenelor pentru plata dezechilibrelor și costurilor suplimentare provenite din echilibrarea pieței. Autoritatea a transmis că nu poate aproba un termen de plată diferit de cel prevăzut în Legea energiei

Furnizorii de energie au fost cei mai loviți în luna ianuarie, când s-au înregistrat prețuri record ale energiei pe bursă, situația continuând să fie extrem de dificilă pentru mulți dintre aceștia, mai ales pentru cei care au activat pe Piața de Echilibrare (PE). Doar furnizorii care vor reuși să achite facturile lunii ianuarie, mult mai mari de pe PE sau vor emite scrisorile de garanție solicitate în caz de neplată vor continua bussines-ul, susțin reprezentanți ai companiilor de profil.

furnizori bani bec

Aflați în imposibilitatea de a-și achita facturile, mulți dintre furnizori, dar și alți participanți la piața energiei, au solicitat companiilor specializate în furnizarea serviciilor de reprezentare ca Părți Responsabile cu Echilibrarea să prelungească termenele de plată a facturilor pentru luna ianuarie 2017. Cererile nu pot fi onorate, este răspunsul transmis de Parțile Responsabile cu Echilibrarea (PRE), care au motivat că, la rândul lor, sunt obligate să achite facturile către Transelectrica în termen de 5 zile.

Anticipând probleme cu încasările de la companiile membre, Părțile Responsabile cu Echilibrarea s-au adresat Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE cu aceeași solicitare ca a furnizorilor: de a prelungi termenele pentru plata dezechilibrelor și costurilor suplimentare provenite din echilibrarea pieței. ANRE a transmis că nu poate aproba un termen de plată diferit de cel prevăzut în Legea energiei. O asemenea derogare se poate face numai printr-un act normativ de nivel cel puțin egal cu cel al reglementării de bază, precizează reprezntanții ANRE.

Potrivit Legii energiei, participanții la piață sunt obligați să-și asume responsabilitatea financiară pentru plata dezechilibrelor pe care le generează pe piața de energie electrică, cu excepția dezechilibrelor pentru care se aplică reguli stabilite de autoritatea competentă sau prevăzute explicit de legislația în vigoare….Obligațiile de plată vor fi achitate în termen de maximum o lună de la încheierea lunii de tranzacționare, pe baza cantităților de energie electrică tranzacționate măsurate.

Urmare a refuzului ANRE, Părțile Responsabile cu Echilibrarea cer firmelor membre, respectiv furnizorilor să-și platească imediat facturile. În caz de neplată, furnizorii vor trebui să emită scrisori de garanție în cuantum de 3 ori factura neplătită aferentă lunii ianuarie! În adresele primite de la PRE, companiile membre sunt anunțate că vor fi suspendate din calitatea de membri PRE, fără preaviz, dacă nu se prezintă cu garanțiile. Cum băncile sunt reticente, mulți dintre furnizori riscă insolvența sau falimentul.

Pe Piaţa de Echilibrare preţul poate ajunge la maximum 450 lei/MWh peste preţul din Piața pentru Ziua Următoare. Astfel, cel mai mare preţ înregistrat în ianuarie a fost de 1.100 lei/MWh (650 lei/MWh pe PZU la care se adaugă 450 lei).

Pe lângă furnizori, au de suferit în acaestă perioadă și companiile specializate în furnizarea serviciilor de reprezentare ca Părți Responsabile cu Echilibrarea. Electrica a comunicat acționarilor că are probleme din cauza unui client aflat în insolvență, respectiv Transenergo, având o expunere mare pe segmentul de Parte Responsabilă cu Echilibrarea. ”La data de 27 ianuarie 2017, Electrica SA are pe segmentul de Parte Responsabila cu Echilibrarea, o expunere de 36,3 milioane RON aferenta clientului sau Transenergo. Ca urmare a solicitarii de intrare în insolvență a clientulului, în timp ce ELSA și un alt jucător de pe piață au depus de asemenea cerereri separate de deschidere a procedurii de insolvență a acestuia, conducerea se așteaptă la un grad scăzut de recuperare din valoarea totală a expunerii”, se precizează într-un raport transmis BVB.

Având în vedere Comunicatul Comitetului de Reglementare al ANRE din 16.02.2016 privind retragerea Licenţelor nr. 1014 și nr. 1811, ale societăților ARELCO ENERGY SRL, respectiv ARELCO POWER SRL, pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, Transelectrica a informat că PRE ARELCO POWER SRL este revocată de pe piața de echilibrare.

În opinia președintelui Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), Ion Lungu, piaţa spot şi cea de echilibrare au avut o pondere prea mare în tranzacţiile cu energie pe platformele administrate de OPCOM. PE, care ar trebui să fie de circa 2%-5% din consum, a ajuns în România la aproximativ 15-17%.  Potrivit Silviei Vlasceanu, directorul executiv al Asociatiei Companiilor de Utilitati din Energie, „nu este normal ca furnizorilor să le fie permis să achiziționeze toată energie pe care urmează să o vândă consumatorilor de pe piețele cu prețuri volatile, unde riscurile sunt foarte mari, precum PZU sau Piața de Echilibrare”!

Ion Lungu a declarat, la o conferință de specialitate, că furnizorii au fost cea mai afectată categorie din piaţa de energie în luna ianuarie. “Să nu blamăm o întreagă categorie de participanţi la piaţă fără a avea în prealabil toate informaţiile. Toţi traderii şi furnizorii serioşi se uită pe evoluţia vremii înainte de face vreo ofertă, pentru că e un element care, într-adevăr, influenţează preţul. De altfel, producţia şi furnizarea reprezintă cele mai competitive componente ale pieţei de energie. De aceea, există riscul ca investiţiile în sectorul energetic să se concentreze pe zonele reglementate (n.b. – transport, distribuţie). Pe de altă parte, pentru a rezista pe piaţă, furnizorii trebuie să se reinventeze”, a precizat Lungu.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *