Lulache, Nuclearelectrica: Negocierile cu chinezii – pentru finanțare, nu pentru echipamente

Publicat pe Categorii Flux energetic, Investitii / Tranzactii
Prima Pagina Actual Flux energetic Lulache, Nuclearelectrica: Negocierile cu chinezii – pentru finanțare, nu pentru echipamente

În prezent, se negociază cu firma China General Nuclear Power Corporation acordul investitorilor şi actul constitutiv al noii companii de proiect pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Negocierile au ca obiect atragerea unui investitor care să contribuie financiar la realizarea unităţilor şi nu partea de furnizare de echipamente, a declarat Daniela Lulache, Director General Nuclearelectrica la FOREN 2016, eveniment organizat de CNR-CME. Liviu Gherghe, reprezentantul ROMATOM, a susținut că „părţi din echipamente şi chiar echipamente complete vor putea fi produse în România”.

Daniela LulacheCompania chineză, care ar urma să dețină participaţia majoritară în compania de proiect, va avea o poziţie dominantă în luarea deciziilor. Lulache a subliniat că “parte din negocieri vizează modalitatea cum să păstrăm pentru statul român o poziţie importantă, ca investitorul să nu poată lua orice decizie. Investitorul va trebui să respecte regulile româneşti şi cele europene”.

Potrivit unui studiu realizat în 2013, citat de reprezentantul ROMATOM, pe şantierul reactoarelor 3 şi 4 ar putea lucra 8.300 de muncitori români, iar, pe orizontală, proiectul va crea alte 8.000 de locuri de muncă.

Directorul General Daniela Lulache a anunțat că Nuclearelectrica testează, la fabrica de combustibil nuclear din Piteşti, pulbere de uraniu provenită de la mai multe companii care vor să se califice drept furnizori pentru reactoarele de la Cernavodă. Printre acești furnizori este și Compania Naţională a Uraniului (CNU), care are statut de furnizor calificat al Nuclearelectrica.

Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construcţia, operarea şi dezafectarea unităţilor 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice Cernavodă a fost semnat pe 9 noiembrie 2015 de reprezentanţii Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.