Luna energetică la Banca Transilvania: Finanțări avantajoase pentru proiecte și investiții în producerea de energie din resurse regenerabile și eficiență energetică. Și BCR lansează un credit pentru eficiență energetică destinat companiilor private și de stat, ce acoperă 85% din valoarea investiției

Publicat pe Categorii Eficienta energetica, Info Consumatori, Regenerabile
Prima Pagina Info Info Consumatori Luna energetică la Banca Transilvania: Finanțări avantajoase pentru proiecte și investiții în producerea de energie din resurse regenerabile și eficiență energetică. Și BCR lansează un credit pentru eficiență energetică destinat companiilor private și de stat, ce acoperă 85% din valoarea investiției

Grupul Financiar Banca Transilvania, prin Banca Transilvania și BT Leasing, susține investițiile în producerea de energie din resurse regenerabile și eficiența energetică prin lansarea campaniei Luna energetică la BT, care vine cu finanțări între 50.000 de lei și 5 milioane de euro, în condiții avantajoase pentru clienți. Acestea înseamnă zero comision de acordare și durată de creditare negociabilă, se precizează într-un comunicat al grupului BT.

Și BCR lansează un credit pentru eficiență energetică destinat companiilor private și de stat, ce acoperă 85% din valoarea investiției. Prin accesarea Creditului pentru Eficiență Energetică vor putea fi finanțate investițiile de îmbunătățire a performanței energetice industriale sau a clădirilor, ce aduc minimum 30% economii de energie, precum și investițiile în energie regenerabilă (solară, eoliană, etc.) și cogenerare/trigenerare de înaltă eficiență energetică, potrivit unui comunicat la băncii.

Inițiativa Băncii Transilvania se adresează persoanelor juridice, indiferent de cifra de afaceri, cu proiecte și/sau investiții sustenabile, prietenoase cu mediul, precum: centrale eoliene, sisteme fotovoltaice, pompe de caldură, cazane cu biomasă ori legate de energia solară termică (din categoria energie regenerabilă), mașini full electrice sau hibrid plug-in ori înlocuirea unui echipament, autoturism sau a unui utilaj vechi cu altul, pentru obținerea unei reduceri de consum de energie cu minim 30%, cu condiția casării/scoaterii din inventar/vinderii bunului vechi (eficiență energetică).

“Angajamentul nostruîin zona ESG – sustenabilitate este ferm pentru toți stakeholderii Grupului Financiar Banca Transilvania. Modul în care vom produce și consuma energia este determinant pentru succesul societății în tranziția către o economie cât mai verde. De aceea testăm acum interesul clienților companii pentru soluții mai ieftine, destinate creșterii eficienței energetice”, declară Omer Tetik, Director General, Banca Transilvania.

Campania BT are două etape:

 • 22 noiembrie – 24 decembrie a.c.: clienții interesați trebuie să se înscrie online în campanie;
 • 24 decembrie a.c. – 31 ianuarie 2022: echipa BT ia legatura cu clienții inscriși, pentru detalii despre investiție, tipul acesteia, mărime, aport propriu, necesarul de finanțat și garanția, ca preambul la aprobarea creditului. 31 ianuarie 2022 este data până la care este necesară depunerea cererii de credit sau de leasing.

Ce inseamna creditele pentru proiecte si investitii in producerea de energie din resurse regenerabile si eficienta energetica:

 • 0% comision de acordare (redus de la standard 1,5%);
 • Durata de creditare este negociabila, in functie de destinatia finantarii; 
 • Perioada de implementare a investitiei trebuie sa fie de pana la 12 de luni, flexibil in functie de marimea investitiei;

Leasing pentru proiecte si investitii in achizitia de masini full electrice sau hibrid plug-in si eficienta energetica inseamna:

 • 0% taxa de leasing (redus de la valoarea standard, de 2,5%);
 • Durata de creditare este negociabila, in functie de destinatia finantarii.

Banca Comercială Română lansează Creditul pentru Eficiență Energetică dedicat companiilor, ce va acoperi 85% din totalul estimat al investiției, prin care sunt susținute proiectele de investiții în soluțiile care asigură un management mai bun al consumului de energie și/sau combustibil.

Finanțarea pentru eficiență energetică este destinată investițiilor în modernizarea echipamentelor, a liniilor tehnologice, dar și pentru reabilitarea termică a clădirilor, inclusiv pentru instalațiile de cogenerare/trigenerare de înaltă eficiență, care oferă unul dintre cele mai eficiente randamente economice de generare a energiei. Noua soluție de creditare răspunde nevoii de reducere a dioxidului de carbon din operațiunile companiilor private și de stat și contribuie la reducerea poluării.

„Eficiența energetică este o piesă critică din puzzle-ul luptei împotriva schimbărilor climatice, fără de care companiile, guvernele și societatea civilă nu își vor putea atinge țintele ambițioase. Este nevoie de un efort comun de conștientizare a nevoii de proiecte de dezvoltare durabilă, mai ales pentru că atunci când discutăm despre impactul operațiunilor asupra mediului, modul în care companiile vor putea obține profit se schimbă semnificativ. De aceea, prin Creditul pentru Eficiență Energetică, am lansat o soluție de finanțare, cu impact pe termen lung, care vine în ajutorul comunității și a tuturor celor interesați de tranziția afacerilor către neutralitate climatică. Pot fi finanțate proiectele de eficientizare energetică a clădirilor, a unităților de producție, precum și proiectele de energie regenerabilă și cogenerare”, a declarat Mădălina Dorilă, Manager Creditare Corporate BCR.

Creditul pentru Eficiență Energetică este un produs de investiții irevocabil, non-revolving, ce poate fi accesat atât în lei, cât și în euro, și beneficiază de:

 • Perioada de finanțare pe termen mediu și lung
 • Cheltuieli eligibile:Cheltuieli cu implementarea proiectului – pregătire pre-instalare, instalare montaj, punere în funcțiune, achiziție echipamente/utilaje/materiale pentru renovare etc.
 • Cheltuieli conexe investiției – cheltuieli eligibile legate de implementarea proiectului, cât timp aceste cheltuieli nu depășesc 50% din valoarea totală estimată a investiției (exemplu: vopsirea clădirii renovate ulterior izolării acesteia)
 • Comisionul de acordare se poate percepe din suma finanțată
 • Comisionul pentru Consultanță de Proiect – finanțarea sau refinanțarea comisionului deja achitat de client pentru întocmirea sau verificarea proiectului de eficiență energetică propus
 • Garanții – ipoteca mobiliară sau imobiliară asupra bunurilor finanțate din credit/mix de garanții
 • Valoarea maximă finanțabilă de către bancă – 85% din totalul estimat al investiției

Proiectele eligibile pentru finanțare prin Creditul pentru Eficiență Energetică sunt cele de:

Eficiență Energetică Clădiri: izolare termică; automatizarea clădirii; înlocuirea boielerelor cu pompe de căldură; modernizarea sistemului de iluminare; instalarea de valve termostatice.

Eficiență Energetică Producție: optimizarea sistemelor de aer comprimat; recuperarea de căldură“pierdută”; economizoare pentru boilere existente; înlocuirea motorului electric și a altor echipamente; variatoare de viteză.

Eficiență Energetică Energie Regenerabilă și Cogenerare: module fotovoltaice; sisteme solare pentru generare căldură; cogenerare/trigenerare de înaltă eficiență energetică.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *