Lungu, AFEER: Doar 1/3 din valoarea facturii reprezintă elemente supuse concurenței

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Lungu, AFEER: Doar 1/3 din valoarea facturii reprezintă elemente supuse concurenței

De ce prețul energiei pe piața en-gros scade, iar factura la consumatorul final crește? O explicație a fost oferită de Ion Lungu, președinte AFEER:  doar 1/3 din valoarea facturii reprezintă elemente supuse concurenței, restul fiind taxe și elemente supuse reglementărilor.

„Piața energiei electrice este, în opinia mea, una dintre cele mai competitive piețe en-gros și en-detail. Este o piață concurențială, solidă, însă este loc în continuare de îmbunătățiri. Este absolut necesar ca această piață să se mențină la aceste standarde să se asigure predictibilitate și stabilitate a cadrului legal”, a declarat Dl Ion Lungu, Președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER, la Conferința „Concurența în sectoare cheie ale economiei românești”, organizată de Consiliul Concurenței.

În opinia Dlui Lungu, rolul pieței de energie este să descopere prețul corect pentru ambele părți, nu cel mai mic preț. “Piața de energie din România este conectată la cea europeană, mișcările de prețuri de pe piața din Germania, care este cea mai lichidă, se regăsesc și la noi cu 1-2 zile întârziere. PZU este o piață lichidă, care se ridică la nivelul celor mai înalte standarde europene. Piața OTC înregistrează o creștere spectaculoasă, demonstrând nevoia participanților de a avea instrumente cât mai diversificate. În schimb, piața intraday, datorită numărului redus de participanți, nu asigură o lichiditate. Nu există un apetit pentru această piață”, a remarcat reprezentantul furnizorilor de energie.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *