- Ion Sterian, director general al SNTGN Transgaz : “BRUA nu este o autostradă fără descărcare în România. În funcție de strategiile de dezvoltare ale județelor, ale regiunilor și a economiei românești, BRUA va permite asigurarea cu gaze naturale pentru susținerea politicilor industriale si investițiilor din țara noastră”
Pe șantierele proiectului BRUA se lucrează de zor, reprezentanții Transgaz susțin că lucrările pentru faza 1 sunt în grafic. Secretarul General al Guvernului României, Antonel Tănase, este convins că Transgaz va finaliza lucrările la BRUA – faza1 în acest an. După o vizită de lucru pe șantiere, acesta a avut doar cuvinte de laudă la adresa companiei. Deși încă se lucrează la faza 1, Tănase s-a grăbit să transmită felicitări: “Este o reușită notabilă a Transgaz pentru care vreau să felicit întreaga companie”.
Ieri, 30 ianuarie 2020, Ion Sterian, director general al SNTGN Transgaz și Antonel Tănase, Secretar General al Guvernului României, au efectuat o vizită de lucru la șantierele Proiectului BRUA – Faza 1. Scopul declarat: să observe la fața locului modul în care se desfășoară lucrările la firul linear și la stația de comprimare de la Bibești. Aceasta este singura stație de comprimare care mai trebuie finalizată în cadrul proiectului BRUA – faza 1, după ce stațiile de comprimare gaze naturale de la Jupa și Podișor au fost finalizate în septembrie, respectiv octombrie 2019, explică reprezentanții Transgaz.

Vizita a avut loc la șantierele de lucru de pe Lotul 1 al Proiectului BRUA Faza 1 (lungime 180 km) din UAT Potcoava – Tronson 19, kilometrul 90 plus 600 m – zona Scornicești, județ Olt, unde se efectuează operațiunile de pregătire pentru izolarea cu manșoane termocontractabile a sudurilor de îmbinare a țevilor, operațiunile de verificare a continuității izolației și lansarea conductei la șanț în vederea testelor de presiune, respectiv la șantierul de la Stația Tehnologică de Comprimare (STC) gaze naturale de la Bibești și la STC Podișor.
“BRUA – faza 1, investiție de aproximativ 480 milioane de euro, din care 180 milioane euro grant de la Comisia Europeană, va face parte din Sistemul Național de Transport (SNT) al gazelor naturale. Așa cum am mai afirmat, BRUA nu este o autostradă fără descărcare în România. În funcție de strategiile de dezvoltare ale județelor, ale regiunilor și a economiei românești, BRUA va permite asigurarea cu gaze naturale pentru susținerea politicilor industriale si investițiilor din țara noastră. Avantajul va fi că mediul de afaceri și comunitățile locale vor avea acces la gazul necesar pentru creșterea calității vieții cetățenilor și pentru dezvoltare economică, în condiții de predictibilitate. Lucrările de execuție la firul linear și cele de la stația tehnologică de comprimare gaze naturale de la Bibești sunt în graficul de execuție….Mulți dintre cei pe care îi vedeți pe șantierele BRUA lucrează și în alte zone și parcurg zilnic sute de kilometri pentru a verifica stadiul lucrărilor și pentru a se asigura că respectăm graficul de execuție. Sunt persoane dedicate, unii dintre ei sunt din alte zone ale României, sunt departe de familie, însă toți realizează cât de important este acest proiect și își doresc reușita. Avem foarte mulți tineri în echipă, ceea ce ne permite să obținem cel mai bun rezultat din îmbinarea entuziasmului tinereții cu experiența specialiștilor Transgaz”, a declarat Ion Sterian, director general, citat într-un comunicat publicat pe site-urile SGG și Transgaz.
“Am vrut să văd la fața locului care este stadiul lucrărilor la infrastructura BRUA. Proiectul este deosebit de important pentru securitatea energetică, iar Guvernul tratează foarte serios toate aspectele ce țin de securitatea energetică a României. De când Transgaz a intrat sub coordonarea Secretariatului General al Guvernului României am avut întâlniri periodice cu domnul director general Ion Sterian referitor la evoluțiile proiectului și sunt bucuros că în acest an Transgaz va finaliza lucrările la BRUA-faza1. Este o reușită notabilă a Transgaz pentru care vreau să felicit întreaga companie”, a declarat domnul Antonel Tănase, Secretarul General al Guvernului României.
Proiectul BRUA – Faza I constă în realizarea următoarelor obiective: 1 conductă Podişor – Recaş 32” x 63 bar în lungime de 479 km și 3 stații de comprimare gaze naturale (STC Podișor, STC Bibești şi STC Jupa), fiecare stație fiind echipată cu două agregate de comprimare (unul în funcțiune și unul de rezervă), cu posibilitatea de asigurare a fluxului bidirecțional de gaze.
Realizarea infrastructurii BRUA Faza 1 va ridica nivelul de securitate energetică a României prin asigurarea în perspectivă a accesului la surse și rute diversificate pentru aprovizionarea cu gaze și a interconectării la piața energetică regională și europeană. Realizarea acestei infrastructuri va deschide noi oportunități pentru implicarea furnizorilor de echipamente și servicii energetice din România și din restul Europei și va asigura crearea de noi locuri de muncă pentru lucrările de execuție și pentru exploatare pe teritoriul țării noastre.
SNTGN Transgaz SA este operatorul tehnic al Sistemului Național de Transport (SNT) al gazelor naturale care asigură îndeplinirea în condiții de eficiență, transparență, siguranță, acces nediscriminatoriu și competitivitate a strategiei naționale privind transportul intern și internațional al gazelor naturale, dispecerizarea acestora, precum și cercetarea și proiectarea în domeniu, cu respectarea cerințelor legislației europene și naționale, a standardelor de calitate, performanță, mediu și dezvoltare durabilă.