- Ministrul Energiei: ANRE ar trebui să vină cu mai multe campanii de informare a consumatorilor
Majoritatea românilor nu se gândesc să-și schimbe furnizorul de energie electrică și gaze naturale. Potrivit Barometrului Securității Energetice, realizat de INSCOP RESEARCH, in iunie 2021, 36,4% dintre români iau în considerare posibilitatea de a-și schimba actualul furnizor de gaze naturale (din totalul gospodăriilor conectate la rețeaua de gaze naturale), în timp ce 57,8% resping această posibilitate ( 5,6% nu au răspuns la întrebare).
Patru din zece consumatori români iar în calcul posibilitatea de a-și schimba furnizorul de energie electrică, a afirmat Remus Ştefureac, director INSCOP. „40% dintre respondenţi iau în considerare posibilitatea de a schimba furnizorul de energie electrică. Cred că este un procent important şi, în contextul dezbaterilor din ultima vreme din spaţiul public, acest lucru înseamnă o conectare mai bună la informaţii privind tarifele. De asemenea, 36% dintre respondenţi indică intenţia de a-şi schimba furnizorul de gaze”, a precizat Ştefureac.
Prezent la lansarea Barometrului de Securitate Energetică, ministrul Energiei Virgil Popescu a precizat: “Întoarcerea de la piața reglementată șa cea liberalizată nu se poate face imediat. Se vede din datele prezentate că gradul de informare este mai mare pe partea de energie”. Cu toate acestea, Popescu consideră că ANRE ar trebui să lucreze mai mult pe partea de informare a consumatorilor , să vină cu mai multe campanii în acest sens.
Cei care iau în considerare posibilitatea de a-și schimba actualul furnizor de energie au studii superioare, trăiesc în mediul urban şi reprezintă o populaţie activă, cu vârsta între 30 şi 44 de ani.
Clienții casnici care nu optează pentru o ofertă la electricitate disponibilă pentru piața concurențială până la finele lunii iunie, , vor avea un preț de serviciu universal mai mare, stabilit de fiecare furnizor de ultimă instanță.
Lansarea celei de-a treia ediţii a Barometrului de Securitate Energetică, de către Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii internaţionale “Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI) şi Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS), s-a realizat în baza unui sondaj realizat de către INSCOP Research în colaborare cu think-tank-ul Strategic Thinking Group, în perioada 4-13 mai 2021, pe un eşantion de 1.056 de persoane şi are un grad de eroare de plus/minus 3%.