“Situația este foarte gravă. Industria este în suferință. Prețul energiei a ajuns la cote abracadabrice. Prețul carbonului a crescut de 7 ori. În România, cu un sistem energetic bazat pe surse, prețul energiei este determinat de prețul marginal. Taxa de 2% din cifra de afaceri a companiilor licențiate, stabilită prin OUG 114, are un efect inflationist în toată economia. Italia și România au cele mai mari prețuri ale electricității pentru consumatorii energointensivi”, a semnalat Marian Năstase, președintele CA Alro, cel mai consumator industrial de energie din România, la Conferința organizată de Focus Energetic, cu tema “Prețurile la energie și influențele asupra economiei românești“.
“Nu există un dialog cu consumatorii care plătesc tot. Este nociv să nu îți pese de opinia celui care plătește. O anomalie ce trenează din 2010 încoace”, a subliniat Năstase.

Asociația Marilor Consumatori de Energie din România (ABIEC) atrage atenția asupra faptului că o rată de creștere a costului energiei electrice, cum este cea înregistrată în ultimul an și care se preconizează a fi înregistrată și în perioada următoare, va scoate din piață produsele românești, poate duce la închiderea de capacități majore de producție și la oprirea unor investiții de ordinul a sute de milioane de euro.
Asociația solicită punerea în aplicare a schemei de compensare a emisiilor indirecte, aprobată din 2012 de Uniunea Europeană și implementată deja de 11 state membre (Franța, Germania, Spania, Marea Britanie, Finlanda, Olanda, Belgia, Slovacia, Grecia, Lituania), care au aplicat o politică de protejare a investițiilor locale și a locurilor de muncă. Recent, și Polonia a aprobat o schemă de compensare similară. În plus, ABIEC susține reglementarea și funcționare a bursei de energie din România pe o bază competitivă reală, care să elimine distorsiunile înregistrate în ultimul an.
Consumatorii energo-intensivi din Germania, Marea Britanie, Italia, Belgia beneficiază de reduceri cuprinse între 42% și 74% din prețul total pentru companiile industriale, în timp ce în România reducerile sunt semnificativ mai mici. Cea mai mare reducere în prețul energiei electrice se observă în Germania – 74%, ca rezultat al implementarilor unor mecanisme de scutiri de taxe, tarife de transport și compensarea costurilor indirecte cu emisiile de carbon.
Potrivit Asociației Marilor Consumatori de Energie din România (ABIEC), care citează un Raport PwC, cele mai mari costuri ale energiei electrice pentru utilizatorii finali sunt înregistrate în Italia cu 83 EUR / MWh, iar cel mai mic preț al energiei electrice pentru consumatorii energo intensivi este înregistrat în Germania. Toate țările analizate înregistrează reduceri pentru impozitele și taxele impuse consumatorilor energo-intensivi. Cea mai mare reducere a impozitelor, de aproximativ 99%, este înregistrată în Olanda.