Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom: În 2015, este pierdere contabilă, nu operațională! Dacă prețul petrolului va fi 40 dolari/baril, grupul va avea profit în 2016

Publicat pe Categorii Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom: În 2015, este pierdere contabilă, nu operațională! Dacă prețul petrolului va fi 40 dolari/baril, grupul va avea profit în 2016
  • Șefii OMV Petrom propun spre aprobare acționarilor să nu se acorde dividende în 2015

O premieră anuală pentru OMV Petrom:  a trecut pe pierderi în 2015. Grupul a raportat pierderi de 690 milioane de lei, de la un profit net de 2,1 miliarde de lei în anul precedent, potrivit rezultatelor consolidate publicate de companie. Este prima pierdere netă anuală de la preluarea companiei de către grupul austriac OMV în 2004. Pierderea pe acțiune a fost de 0,0119 lei în 2015 față de un profit pe acțiune de 0,0371 în anul precedent. Pe cale de consecință, propunerea managementului, care va fi supusă aprobării acționarilor în luna aprilie, este de a nu se acorda dividende pentru anul 2015.

sediul-OMV-Petrom-

OMV Petrom ar fi obţinut un profit net de 1,8 miliarde de lei şi un EBIT pozitiv de 2,5 miliarde de lei anul trecut, dacă nu ar fi trebuit să reducă valoarea contabilă a activelor din Upstream, ca urmare a scăderii cotaţiilor petroliere, au atras atenția reprezentanții companiei, într-o conferinţă de presă. “Rezultatul operaţional înainte de taxe, respectiv EBIT, a fost pentru prima dată negativ (- 530 milioane de lei), din cauza preţului mic al ţiţeiului şi din cauza deprecierilor contabile din segmentul de Upstream. În absenţa lor, rezultatul ar fi fost pozitiv”, a explicat Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom.

OMV Petrom şi-a revizuit în 2015 de două ori, în jos, estimările privind preţul ţiţeiului, ceea ce a dus la o revizuire negativă a fluxului de numerar, respectiv o depreciere a valorii contabile a activelor din sectorul de explorare şi producţie din România şi Kazahstan.

Anul 2015 a fost un an complex pentru OMV Petrom, am răspuns prompt, am implementat strategia, privim cu încredere în viitor, a punctat Gheorghe. ‘Anul trecut, rezultatele financiare ale Grupului au fost sever afectate de scăderea abruptă a prețului țițeiului. Contribuția negativă din Upstream a fost parțial compensată de performanța foarte bună din Downstream, demonstrând beneficiile modelului nostru de afaceri integrat. Pe parcursul anului, am răspuns prompt la deteriorarea fundamentelor de piață și ne-am îndeplinit cu succes promisiunile de reducere a costurilor și menținere a poziției competitive, concomitent cu reducerea investițiilor cu 38% față de 2014’, a precizat Gheorghe.

Cum a acționat OMV Petrom în 2015. Reduceri substanțiale de cheltuieli

Pentru a contracara efectul prăbușirii cu peste 70% a prețului petrolului pe piețele internaționale, OMV Petrom a implementat anul trecut un program de eficientizare și de optimizare a costurilor, care va continua și în anii următori. Cheltuielile au fost reduse cu aproximativ 2,85 miliarde de lei,  costurile de producție – diminuate cu 24% sau aproximativ 4 dolari pe baril echivalent petrol, de la 17,3 dolari pe baril echivalent petrol la 13,3 dolari pe baril echivalent petrol, iar cheltuielile de personal au scăzut cu 5%.

S-a realizat o reprioritizare a proiectelor din segmentul de explorare și producție, precum și reducerea investițiilor în segmentul de rafinare, fapt ce a condus la efectuarea de economii în valoare de 2,3 miliarde de lei în 2015 comparativ cu 2014.

Totodată, au fost reduse cheltuielile cu consultanța, training-urile, deplasările cu 6% în 2015 față de 2014.

Ce vinde și închide OMV Petrom

Oficialii companiei au anunțat că vând 32 zăcămintele marginale și parcul eolian din Dorobanțu.

OMV Petrom a decis să închidă 350 de sonde, urmare a prăbușirii prețului petrolului. Compania a estimat pentru acest an un preț al petrolului de 40 dolari pe baril și va analiza profitabilitatea altor 350 sonde pe care le operează, urmând să hotărăscă câte sonde vor mai închide.

Estimările companiei pentru 2016

m gheorghe

În perspectiva unui preț mediu al barilului de 40 dolari, reprezentanții grupului au estimat o cerere stabilă pe gaze și electricitate, respectiv o creștere la carburanți pe fondul prețurilor joase și a reducerii TVA, precum și a creșterii economice. Vor continua cu reducerea investițiilor, într-un procent de 10-20%, precum și cu disciplina pe costurile operaționale. Producția va fi redusă cu 4% în 2016 față de 2015. “Va fi un an cu provocări și presiuni, dar având capacitate de răspundere promptă și potential, avem încredere că vom face față cu succes în 2016”, a spus Mariana Gheorghe, exprimându-și optimismul că “dacă prețurile pe piața internațională nu vor fi mai joase decât estimările companiei – de 40 dolari/baril, activitatea va fi generatoare de profit. În 2015, este pierdere contabilă, nu operațională!”.

Referitori la concedieri, Gheorghe a precizat: “Nu ne-am propus concedieri în 2016, dar este posibil să se ajungă și la reduceri de personal. Avem însă un plan social, care va alina impactul negativ”. În 2015, forta de muncă în OMV Petrom a fost redusă cu 5%, respectiv 900 angajați au fost externalizați sau concediați colectiv.

OMV Petrom și ExxonMobil – investiții de 1,5 miliarde de dolari în perimetrul Neptun din Marea Neagră

OMV Petrom și  ExxonMobil au finalizat cu succes a doua campanie de foraj în perimetrul Neptun din Marea Neagră, unde cele două companii au investit în total 1,5 miliarde de euro, din 2008 până în prezent, a anunțat Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Upstream, în cadrul unei conferințe de presă.

“Am forat șapte sonde în acest perimetru, iar majoritatea au întâlnit acumulări de gaze. Avem rezultate suficient de încurajatoare pentru a continua evaluarea viabilității comerciale. Decizia finală de investiție este estimată în aproximativ doi ani”, a spus Selischi. Potrivit acestuia, fiind vorba doar de acumulări de gaze, proiectul nu este influențat în niciun fel de evoluțiile de pe piața petrolului, unde cotațiile s-au prăbușit în ultimii ani.

“Suntem în calendar cu acest proiect și ne propunem din 2018 să continuăm cu execuția lui, dacă se va dovedi viabilitatea comercială. Nu știm încă de acum ce soluții vom aborda. Va trebui să forăm zeci de sonde, să construim o conductă, deci este vorba de investiții de mai multe miliarde de euro sau de dolari. Știu că există multă nerăbdare în jurul acestui proiect, însă, dacă faceți o comparație între acest proiect și proiectele de autostrăzi, mai ales a celor care traversează munții, o să vedeți că noi facem progrese”, a adăugat reprezentantul OMV Petrom.


Publicat de

C. T.

Director Editorial

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *