Maroš Šefčovič, Vicepreședinte CE: Liberalizarea pieței gazelor naturale să se finalizeze înainte ca România să preia Preşedinţia Consilului UE. Termen: ianuarie 2019

Publicat pe Categorii Esential, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Maroš Šefčovič, Vicepreședinte CE: Liberalizarea pieței gazelor naturale să se finalizeze înainte ca România să preia Preşedinţia Consilului UE. Termen: ianuarie 2019

Liviu Dragnea: Trebuie să fim, totuşi, realişti – tranziţia energetică trebuie să aibă loc etapizat, cu sprijin financiar pentru un mix al surselor de producere a energiei, nu doar pentru energia verde

Uniunea Europeană are aşteptări mari de la România, în exercitarea mandatului său la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, mandat care va fi preluat „într-un moment critic”, a declarat ieri, Maroš Šefčovič, vice-preşedinte pentru Uniunea Energetică în cadrul Comisiei Europene, în cadrul unei conferinţe de profil organizată de IntactMedia.  Referindu-se la declarațiile controversate din ultimele zile privind proiectul BRUA, oficialul european a menţionat că apreciază modul responsabil în care ţara noastră abordează acest context, subliniind faptul că responsabilitatea ţării noastre depăşeşte cadrul naţional şi regional.

Sursă foto: Camera Deputaților

Acesta a subliniat că România a fost prima ţară europeană care a început să exporte gaze, în urmă cu 60 de ani, iar Uniunea Energiei ar trebui să profite de experienţa şi de istoria României în acest domeniu. A făcut referire, totodată, la rolul substanțial pe care țara noastră îl poate juca datorită zăcămintelor care vor fi extrase din Marea Neagră „Poate că nu toată lumea îşi aminteşte că România a fost prima ţară europeană care a exportat gaz. Voi aţi făcut această tradiţie şi aţi arătat ce înseamnă interconectivitatea şi aţi realizat-o, încă de acum 60 de ani, de când aţi început cu aceste proiecte, până să ajungă să devină un deziderat al Uniunii Energiei de astăzi”, a afirmat vicepreședintele CE, citat de Agerpres.

„Mă bucur  că lucraţi îndeaproape cu noi pentru a ne asigura că proiectul BRUA şi alte conducte de interconectare vor fi construite, pentru a oferi noi posibilităţi pentru consolidarea pieţei interne a energiei, mai ales în această parte a Europei care a depins foarte mult de gazul rusesc pentru o perioadă lungă”, a continuat oficialul european, potrivit Agerpres. Vice-premierul Viorel Ştefan a reafirmat angajamentul României de a realiza proiectul BRUA, subliniind că este necesar un dialog foarte deschis între toate părţile implicate. Ne dorim promovarea proiectului pe o rută cât mai apropiată de traseul initial, a precizat acesta.

La întâlnirea cu Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, Vicepreședintele CE care este și Comisarul European al Uniunii pentru Energie a apreciat pozitivă evoluția legislaţiei naţionale privind liberalizarea pieţei gazelor naturale, accentuând importanţa finalizării acestui proces înainte ca România să preia Preşedinţia Consilului UE, după cum reiese dintr-un comunicat al Camerei Deputaților. Adică, până la 1 ianuarie 2019.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat că sectorul energetic este o temă de interes pentru ţara noastră şi că se va continua, pe perioada deţinerii preşedinţiei Consiliului UE, avansarea Agendei comune europene privind energia, cu accent pe dezvoltarea infrastructurii în regiunea noastră.

”Suntem de acord cu obiectivele energetice pentru 2030, dar trebuie să fim, totuşi, realişti – tranziţia energetică trebuie să aibă loc etapizat, cu sprijin financiar pentru un mix al surselor de producere a energiei, nu doar pentru energia verde. Tot la capitolul obiective realizabile, ţinând cont că avem cel mai mare pachet legislativ care va stabili cadrul pentru perioada post-2020, ar fi util să ne îndreptăm atenţia spre cooperarea regională şi pe creşterea potenţialului de interconectare, pentru a putea duce Europa la următorul nivel”, a declarat Liviu Dragnea, citat în comunicat.

Și Vice-premierul Viorel Ştefan a afirmat că ţara noastră sprijină Uniunea Energetică şi rămâne angajată, pe deplin, în cadrul acesteia şi a realizării obiectivelor sale.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *