Măsurile stabilite de Guvern de la 1 aprilie vin cu noi obligații și amenzi drastice pentru furnizorii și distribuitorii de energie. ANPC a pus în consultare Ordinul ce instituie regulile pentru stabilirea sancțiunilor la cifra de afaceri

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Info Legislativ, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Măsurile stabilite de Guvern de la 1 aprilie vin cu noi obligații și amenzi drastice pentru furnizorii și distribuitorii de energie. ANPC a pus în consultare Ordinul ce instituie regulile pentru stabilirea sancțiunilor la cifra de afaceri

Furnizorii și  operatorii de distribuţie de energie electrică şi gaze naturale care nu respectă reglementările privind măsurile adoptate de Guvern de la 1 aprilie, cu privire la plafonarea prețurilor la energie, vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 1% și 5% din cifra de afaceri. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor – ANPC a propus spre consultare un proiect de Ordin pentru aprobarea Procedurii de stabilire și aplicare a sancțiunii la cifra de afaceri a acestor operatori, rezultate din activitatea de control.

OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022—31 martie 2023 prevede că furnizorii de energie pot fi sancționați, pentru nerespectarea unor obligații, cu „amendă contravențională cuprinsă între 1% și 5% din cifra de afaceri anuală din anul financiar anterior sancționării”. De asemenea, actul normativ prevede că: Contravenţiile prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă săvârşite de către furnizorii/operatorii de distribuţie de energie electrică şi gaze naturale în raport cu clienţii casnici se constată şi se sancţionează de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

Prin ordin ANPC se instituie regulile necesare stabilirii şi individualizării sancţiunilor contravenţionale raportate la cifra de afaceri prevăzute în OUG 27.

Potrivit Ordinului, la stabilirea gravităţii faptei, comisarii ANPC vor lua în considerare următoarele aspecte:

  • dimensiunea şi importanţa pieţei în care este activ operatorul economic/profesionistul controlat;
  • cota de piaţă a operatorului economic/profesionistului controlat;
  • capacitatea economică efectivă a operatorului economic/profesionistului controlat de a produce o pagubă consumatorilor.

La stabilirea şi individualizarea sancţiunii contravenţionale se va ţine seama şi de starea de insolvenţă a operatorului economic/profesionistului controlat.

Observațiile și propunerile la proiectul de Ordin ANPC se pot transmite până pe 14 aprilie 2022.

De la începutul anului, atât ANPC, cât și ANRE, au aplicat amenzi substanțiale furnizorilor de energie și gaze naturale.  De la 1 aprilie, ANPC, ANRE și ANAF vor intensifica controalele și vor putea aplica amenzi cuprinse între 1%- 5% din cifra de afaceri anuală a operatorilor.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.