Matej Kruspan, Rezolv Energy: Vom vedea în curând o serie de tranzacții PPA majore în România

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic, Investitii / Tranzactii
Prima Pagina Actual Flux energetic Matej Kruspan, Rezolv Energy: Vom vedea în curând o serie de tranzacții PPA majore în România

România va accede foarte curând la sistemul de contractare a energiei din surse regenerabile cu ajutorul PPA, spune Matej Kruspan, chief commercial officer în cadrul Rezolv Energy. Acest instrument va fi cât mai curând adoptat de companiile consumatoare de energie din țara noastră, întrucât oferă numeroase avantaje precum predictibilitatea prețului pentru o perioadă lungă de timp și alinierea la standardele europene de reducere a emisiilor de carbon, consideră el.

„PPA-urile sunt un concept relativ nou în România – de fapt, sunt în toată această regiune – așa că este de așteptat că va dura ceva timp până când PPA-urile vor deveni norma și nu excepția. Cu toate acestea, lucrurile se mișcă foarte repede și nu am nicio îndoială că vom vedea în curând o serie de tranzacții PPA majore în România. Motivul este pentru că, pentru prima dată, cele două elemente cheie necesare pentru PPA-uri vor fi implementate simultan. În primul rând, capacitatea de energie regenerabilă se dezvoltă în volum și sunt construite proiecte majore, la scară largă, inclusiv cele ale Rezolv. Și în al doilea rând, există o cerere în creștere a companiilor pentru energia verde pe care o vor produce aceste proiecte.. Cu aceste două ingrediente, nu ar trebui să existe nicio oprire pentru dezvoltarea PPA-urilor în România”, precizează Kruspan.

PPA-urile oferă trei avantaje principale pentru marii cumpărători de energie, pe care reprezentantul Rezolv Energy le prezintă, după cum urmează:

În primul rând, sunt contracte de energie electrică pe termen lung pentru un preț fix sau indexat, ceea ce înseamnă că cumpărătorii au predictibilitatea prețului pe care îl vor plăti – până la 20 de ani. Într-o perioadă în care prețurile la energie fluctuează foarte mult, aceasta este o soluție foarte atrăgătoare, în special pentru firmele intens consumatoare de energie, cum ar fi companiile auto, fabricile de bere și companiile de telecomunicații. De asemenea – și acest lucru este important în contextul războiului din Ucraina – PPA-urile oferă companiilor siguranța că energia electrică le va fi disponibilă pentru întreaga perioadă.

În al doilea rând, PPA-urile pot aduce o contribuție semnificativă la obiectivele de zero net ale companiilor, pe care atât de multe firme mari le au în prezent. Acest lucru este deosebit de important într-o țară precum România, care este puternic industrializată. Și nu este vorba doar despre emisiile directe. Țintele corporative de zero net acoperă adesea și emisiile din Obiectivul numărul 3, ceea ce înseamnă că și companiile din lanțurile de aprovizionare ale marilor firme internaționale vor trebui, de asemenea, să poată achiziționa energie regenerabilă dacă vor să păstreze contracte vitale. În acest context, PPA-urile vizează poziționarea competitivă a companiilor.

În cele din urmă, există un alt avantaj legat de ESG pentru corporații: PPA-urile sprijină finanțarea proiectelor majore de energie regenerabilă. Aceste centrale contribuie la obiectivele naționale de reducere a emisiilor, creează locuri de muncă și, atunci când sunt dezvoltate în mod responsabil, pot îmbunătăți mediul natural și pot crea valoare pe termen lung pentru comunitățile din jurul lor. Asocierea cu astfel de proiecte poate adăuga o valoare reputațională majoră pentru companii.

Obstacole în închiderea unui PPA

Matej Kruspan: Principalul obstacol în acest moment este că puține companii din România au parcurs procesul până la capăt și au semnat un PPA – și nu ar trebui să subestimăm bariera psihologică atunci când le cereți companiilor care au cumpărat întotdeauna energie electrică anual să semneze un contract pe o perioadă de 10 sau 20 de ani direct cu un producător de energie. Este un pas mare și, de înțeles, îi face pe oameni nervoși, în special într-o perioadă de fluctuație a prețurilor la energie. Acest lucru se va schimba pe măsură ce se semnează mai multe PPA-uri, dar toți trebuie să acceptăm că companiile vor fi precaute și că luarea deciziilor va dura. Este normal – necesită doar răbdare.

Este foarte important să educăm consumatorii pentru a-i ajuta să treacă prin această schimbare de paradigmă.

Este esențial ca mediul de reglementare să-și arate susținerea, motiv pentru care agenda politică din ce în ce mai ambițioasă a UE este utilă. În România, singura barieră de reglementare rămasă se referă la Garanțiile de Origine [GO], spune Kruspan. GO-urile demonstrează unui client final că energia pe care o cumpără a fost produsă din surse regenerabile. Ele sunt o componentă critică a PPA-urilor corporative. Fără ele, cumpărătorii PPA nu pot verifica tipul de electricitate pe care îl folosesc și nu pot îndeplini cerințele stricte de contabilitate a carbonului. În mod esențial, pentru firmele multinaționale care conduc în prezent cea mai mare parte a cererii de PPA, GO-urile trebuie, de asemenea, să fie transferabile între statele membre ale UE.

Problema în România este această capacitate de a transfera GO-uri peste granițe în interiorul UE, deoarece este posibilă numai dacă GO-urile sunt certificate de un organism european numit Asociația Organismelor Emițătoare [AIB] – iar România este unul dintre cele două state membre care nu este membru al AIB sau în curs de a depune cerere de aderare. Aceasta este cu siguranță o barieră în calea dezvoltării pieței PPA în România și, prin urmare, și în dezvoltarea de noi proiecte de energie regenerabilă aici. Cu toate acestea, suntem foarte optimiști că guvernul României va remedia acest lucru foarte curând.

Rezolv are deja peste 2GW de energie curată în curs de pregătire pentru construcție în România și Bulgaria și sunt proiecte foarte mari. De exemplu, numai în România, există proiectul Dama Solar de 1.044 MW, care va deveni unul dintre cele mai mari parcuri solare din România odată ce va fi operațional, parcurile eoliene Dunarea East & West de 600 MW și parcul eolian VIFOR de 450 MW. De asemenea, compania va construi la St. George un proiect solar de 229 MW în Bulgaria, care este foarte aproape de granița cu România. Aceasta va deveni cea mai mare centrală solară din Bulgaria odată ce va fi operațională. Această scară înseamnă că suntem în poziția de a semna PPA-uri de diferite dimensiuni, iar companiile pot combina capacitatea eoliană și solară dacă doresc, spune Kruspan.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *