- Alexandru Chiriță, CEO Electrica: În sectorul energetic, impactul unui atac cibernetic poate fi devastator. De aceea, este esențial să fim cu un pas înaintea provocărilor și să ne întărim capacitatea de a răspunde eficient la amenințări
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, prin reglementări, ține cont de siguranța cibernetică a sistemului energetic, iar dialogul cu operatorii este unul deschis, a afirmat Mircea Man, Vicepreședintele ANRE, la Forumul de Securitate Cibernetică în Energie, organizat de Distribuție Energie Electrică Romania, la Cluj.
„Sigur că nu s-a pus niciodată problema ca Autoritatea să nu aibă o deschidere totală spre argumentele aduse de operatori pentru securitatea sistemului energetic, pentru că obiectivul nostru este de a crea un sistem energetic solid, un sistem energetic accesibil pentru toți cei care au și sunt actori implicați în această siguranță energetică. Și, sigur, că punem pe primul plan și posibilitatea ca cei care sunt beneficiari să poată să plătească în final și prețurile, care să fie accesibile atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali. În concluzie, spunem că mereu, prin reglementările care le face, ANRE ține cont de siguranța cibernetică a sistemului energetic din România, iar dialogul cu operatorii, repet, este unul deschis și va fi în continuare”, a precizat oficialul ANRE.
„Securitatea infrastructurii critice energetice în contextul amenințărilor cibernetice și geopolitice: prezent și viitor”. Aceasta a fost una dintre temele analizate în cadrul Forumului de Securitate Cibernetică în Energie, organizat de DEER.
InvesTenergy este Partener Media al evenimentului.
Dragoș Roibu, Director de Cabinet al Ministrului Energiei Sebastian Burduja, a asigurat pe cei peste 300 de participanți la eveniment că Ministerul Energiei este foarte atent la incidentele de securitate cibernetică.“Sunt peste o mie de atacuri zilnice asupra infrastructurii din Ucraina, din datele noastre, și majoritatea sunt concentrate pe sistemul energetic. Avem o discuție de costuri și mi-am amintit că în 1977 a fost un mare cutremur. Cum toți știu, în 1978 a căzut curentul la nivel național. Pentru câteva ore. Costurile pentru pană de curent la nivel național au fost mai mari decât la cutremurul din 1977, așa că eu nu cred că ar trebui să ne punem acum neapărat o problemă de costuri, Este o problemă de securitate și cred că un atac reușit asupra infrastructurii energetice va costa de sute de ori mai mult decât ne costă o prevenție la nivelul sistemului. Așadar, operatorii, împreună cu noi, ministerul și ANRE, trebuie să găsim soluții astfel încât să ne bazăm și să ne axăm pe prevenție”, a spus Roibu.
Istvan Lorant- Antal, președintele Comisiei pentru Energie din Senat a atras atenția că, din13 iunie, Prin Regulamentul european 1366 în vigoare – este desemnată autoritatea compententă priivind riscurile securității cibernetice, respectiv ANRE. Până pe 13 decembrie, trebuie să definim autoritatea competentă care va raspunde de incidentele cibernetice, a completat el.
„Deocamdată, ANRE nu recunoaște costurile investițiilor cu securitatea cibernetică. Să nu avem pretenția de la companii orientate spre profit să investească de dragul securității cibernetice. Trebuie să punem lucrurile la punct! Fără securitate cibernetică, vom fi în continuare în ceață. Îmi mențin declarația de anul trecut, de la prima ediție a evenimentului organizat de DEER”, a semnalat Istvan Lorant Antal.
Mircea Man a răspuns: „Aș spune că pe argumente, costurile pentru prevenție, pentru a nu se întâmpla incidente, vor fi recunoscute. Am avut situații de criză generate de natură, toți operatorii s-au mobilizat, au avut echipe de lucru în teritoriu și au redus cât s-a putut timpul de întrerupere a energiei electrice. Deci este o colaborare între noi și operatori, Avem și ordine și standarde care trebuie să fie respectate. Deci, analizăm, cu argumente și solicitări ferme”.
Prezent la eveniment, Sandor Bende, Președintele Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților, a militat pentru un prim ajutor către companii, care să se apere cât mai eficient în fața eventualelor atacuri cibernetice.
„De unde vin banii pentru securitatea cibernetică? Nu putem să așteptăm să vină de la UE. Totul are costuri. Dacă ANRE recunoaște aceste costuri, se vor reflecta în prețurile plătite de cetățeni. Va trebui găsit un echilibru. Vor fi costuri mai mari în retele sau în securitate cibernetică? Experții ANRE vor trebui să gândeasca o soluție, astef încât să ținem prețul la un nivel corect, echitabil, pe care cetățenii să le suporte și companiile să nu intre în faliment”, a precizat Sandor Bende.
„Este un subiect foarte important, ANRE să pună partea de costuri legate de cyber security ca o prioritate, să devină investiții anticipative, pentru a se evita costuri enorme. Ce cheltuim acum este foarte puțin comparativ cu costurile care ar putea fi ca urmare a unui incident!”, a afirmat Eugen Butoarcă, Președinte al Directoratului Distribuție Oltenia.
Mihaela Rodica Suciu, Director General DEER, a venit cu următorul îndemn: „Trebuie să ne unim forțele și să găsim soluții. Mă bucur că a fost generat un dialog între reprezentanții Guvernului, Parlamentului și ANRE. Într-adevăr, noi, distribuitorii, suntem puși în situația de a identifica soluții înainte de a apărea. Înainte să apară ordinele, legislația pentru că noi suntem puși în situația în care aplicăm. Noi, distribuitorii, și nu vreau să mă plâng aici suntem într-o dinamică fără precedent. Suntem obligați să digitalizăm rețelele, nu avem altă variantă. Am investit în perioada a patra de reglementare 75 de milioane de lei, adică 500 milioane de euro. Și nu este suficient. În următoarea perioadă de reglementare ne dorim să dublăm suma și, repet, nu va fi suficient nici atât. Vă dați seama că avem nevoie de investiție și modernizări, de rețele, de creștere capacități. Dacă 75% din fonduri investim în digitalizare și protecție, 25% nu ne ajung pentru securitate cibernetică.. Așa că acționarii trebuie să se gândească bine și să ne ajute să investim mai mult și multe în acest domeniu. Este nevoie de o gândire pe termen lmediu și lung, pentru că, într-adevăr, presiunea pe utilizatorul final, care se manifestă prin tarife la un moment dat, nu o să reziste, o să fie mult prea mare”.
Dar trebuie să găsim soluții și aici mă duc la soluțiile pe care le am găsit noi, echipa DEER, de accesare de bani europeni pe fondul de modernizare. Am depășit cifra critică de trei miliarde de lei. Mai avem încă proiecte de vreo două miliarde, avem mare nevoie de fonduri. Avem nevoie să suplimentați fondul de modernizare ca să nu punem presiunea mare pe tarifele de distribuție. Dar, repet, investiție majoră trebuie făcută în rețele, în digitalizare și protecție, a completat Directorul General al DEER.
Alexandru Chiriță, CEO Electrica, a sesizat că, în 2024, este încă nevoie să se aducă argumente să putem acoperi costurile pentru securitate cibernetică, care sunt foarte clare pentru toți operatorii! Un cost al investiției este infinit mai mic decât un cost al nerealizării acesteia, a subliniat el.
Securitatea cibernetică este un subiect care ne privește pe toți, iar în sectorul energetic, impactul unui atac cibernetic poate fi devastator. De aceea, este esențial să fim cu un pas înaintea provocărilor și să ne întărim capacitatea de a răspunde eficient la amenințări. De ce este atât de important acest subiect?
Într-o lume în care infrastructurile critice devin ținte pentru atacuri cibernetice, protejarea acestora este nu doar o obligație legală, ci și o responsabilitate față de comunitățile și economiile pe care le deservim, a precizat CEO-ul grupului Electrica.