MEEMA, angajament pe Eficiență energetică: Va elabora un sistem aplicat și sintetic de raportare în sprijinul operatorilor economici. Termenul pentru raportările obligatorii, prelungit până pe 30 mai

Publicat pe Categorii Eficienta energetica, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic MEEMA, angajament pe Eficiență energetică: Va elabora un sistem aplicat și sintetic de raportare în sprijinul operatorilor economici. Termenul pentru raportările obligatorii, prelungit până pe 30 mai
  • Procesul transferului de competențe între ANRE și MEEMA – Direcția Eficiență Energetică, în absența unor norme tranzitorii pentru aplicarea prevederilor Ordonanței de Urgență nr.1/2020, a condus la o situație deficitară în segmentul operatorilor economici cu obligații de raportare, precizează reprezentanții ministerului

Operatorii economici vor transmite Direcției Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri declarațiile de consum total anual de energie și chestionarele de analiză energetică a consumatorilor de energie până la data de 30 mai 2020. MEEMA a decis prelungirea termenului cu o lună.

Totodată, MEEMA a dispus măsuri privind asigurarea continuității obligației de raportare a operatorilor economici, cu respectarea cadrului de reglementare, respectiv a obligaţiilor de raportare și a termenelor prevăzute în Legea nr. 121/2014 privind eficiența energetică.

Procesul transferului de competențe între Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE și Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Eficiență Energetică, în absența unor norme tranzitorii pentru aplicarea prevederilor Ordonanței de Urgență nr.1/2020, a condus la o situație deficitară în segmentul operatorilor economici care au obligația de a raporta conform art.9 alin.(1) lit.(a), alin. (4) și alin. (7) din Legea 121/2014, cu modificările și completările ulterioare, potrivit unui Anunț al MEEMA.

De la începutul anului, Eficiența energetică s-a mutat la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Atribuțiile ANRE privind eficiența energetică au fost preluate de către MEEMA, respectiv de o Direcție Generală subordonată Secretarului de Stat Niculae Havrileț. Desființarea Departamentului pentru Eficiență Energetică din cadrul ANRE a declanșat un blocaj în domeniul eficienței energetice, ANRE fiind  în continuare bombardată cu solicitări sau clarificări legate de eficiența energetică.

Considerând circumstanțele create, aceste măsuri se aplică pe o perioadă determinată de timp, respectiv până la sfârșitul anului 2020, în scopul operaționalizării sistemului și elaborării unui cadru funcțional de raportare, precizează MEEMA, care se angajează – prin Departamentul pentru Eficiență Energetică – să elaboreze un sistem aplicat și sintetic de raportare, în timp util, pentru a veni în întâmpinarea solicitărilor operatorilor economici.

Așadar, operatorii economici au avut obligația să transmită la minister,  până la data de 30 mai 2020, declarațiile de consum total anual de energie și chestionarele de analiză energetică a consumatorilor de energie ale operatorilor economici care folosesc o cantitate de energie mai mare de 1.000 tep/an, respectiv mai mic de 1.000 tep/an. Acestea cuprind datele corespunzătoare anului 2019. MEEMA a decis prelungirea termenului de depunere a declarațiilor și chestionarelor cu o lună.

Programele de îmbunătățire a eficienței energetice întocmite de operatorii economici care consumă anual o cantitate de energie de peste 1.000 tep/an se transmit Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri până la data de 30 septembrie a anului în care au fost elaborate, conform art, 9 alin. (3) din Legea 121/2014, potrivit anunțului.

Iar programele de îmbunătățire a eficienței energetice întocmite de autoritățile administrației publice locale din localitățile cu o populație mai mare de 5.000 de locuitori se transmit Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri până la data de 30 septembrie a anului în care au fost elaborate, conform art. 9 alin. (22) din Legea 121/2014.

Documentele menționate se vor transmite la adresa  secretariatdee@energie.gov.ro, în format editabil  (Excel), conform machetelor și instrucțiunilor anexate prezentului anunț, însoțite de documentul “Declarație”, semnat de către titular.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *