Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri preia Eficiența Energetică de la ANRE. Dispar tarifele pentru atestarea managerilor energetici, autorizarea auditorilor și societăților prestatoare de servicii energetice

Publicat pe Categorii Eficienta energetica, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri preia Eficiența Energetică de la ANRE. Dispar tarifele pentru atestarea managerilor energetici, autorizarea auditorilor și societăților prestatoare de servicii energetice

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE nu se mai ocupă de eficiența energetică, prin Departamentul pentru Eficienţă Energetică. Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri este noul responsabil cu eficiența energetică.

În Cabinetul Orban, ministrul Virgil Popescu conduce un minister mamut: Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Practic, sunt trei ministere într-unul.

ANRE a înființat Departamentul pentru eficiență energetică în octombrie 2014. Odată cu adoptarea legii 121/2014 a eficienței energetice, România trebuie și-a stabilit un plan de acțiune în acest sector, ce prevede implementarea de măsuri pentru îmbunătățirea eficienței energetice.

Noi modificări și completări au fost aduse Legii nr. 121/2014 privind eficiența energetică, astfel că în cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri va funcționa o structură pentru eficiență energetică, a cărei organizare și funcționare sunt stabilite prin hotărâre de organizare și funcționare a ministerului.

ANRE a pregătit un nou proiect de Ordin privind aprobarea tarifelor și contribuțiilor bănești pe care le percepe în anul 2020 având în vedere publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 11 din 9 ianuarie 2020 a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/2020 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificare si completarea unor acte normative precum și modificările aduse OUG nr. 33/2007 prin această ordonanță.

Potrivit proiectului de Ordin ANRE, începând cu luna ianuarie 2020, nivelul tarifelor și contribuțiilor se stabilește anual prin ordin al președintelui ANRE și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Noile modificări aduse proiectului de ordin publicat pe site-ul ANRE în data de 18.12.2019 vizează eliminarea următoarelor tarife:

  • pentru autorizarea auditorilor energetici care realizează audituri energetice în sectoarele: industrie, transporturi, servicii
  • pentru autorizarea persoanelor fizice ca auditori energetici
  • pentru atestarea managerilor energetici
  • pentru agrearea/autorizarea societăților prestatoare de servicii energetice.

Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.